Kıtlık zamanında Ege’nin şansı

HAVALAR bir türlü ısınamadı derken geçen hafta aniden temmuz sıcaklarına atladık.

Haberin Devamı

 

Ege Bölgesi zeytinden pamuğa birçok üründe Türkiye’nin en büyük tarım ve hayvancılık merkezlerinden biri. Zeytin başta olmak üzere birçok bitkinin meyveye dönmeye hazırlandığı bu dönemde üreticinin gözü kulağı hava raporlarında. Geçmiş yıllarda olduğu gibi meyve çiçeklerini yakacak şiddetli ısı dalgaları bütün bir yılın emeklerinin boşa gitmesine neden olabilir. Özellikle birçok ülkenin kitlesel açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu şu dönemde tek bir zeytin, üzüm, incir tanesi bile değerli.
Malum, Hindistan ve Pakistan’da ölümlere neden olan ısı dalgaları görülmemiş boyutlara ulaştı. Hindistan’ın yüksek ısı dalgaları nedeniyle tarım ürünleri ihracatını yasaklamasından sonra sadece mayıs ayında buğday fiyatlarındaki sıçrayış yüzde 6 oldu.

Haberin Devamı

KİTLESEL AÇLIK TEHLİKESİ
Her yıl bir başka şekilde kendini hissettiren küresel ısınmaya ek olarak Kovid–19 salgını ve Ukrayna savaşı da dünya gıda güvenliğini ciddi bir şekilde tehlikeye soktu. Yılbaşından beri uluslararası piyasalarda buğday fiyatları dolar bazında yüzde 53 arttı.
Rusya ve Ukrayna dünya piyasalarının ihtiyacı olan buğdayın yüzde 28’ini, arpanın yüzde 29’unu, mısırın yüzde 15’ini ve ayçiçeğinin yüzde 75’ini karşılıyor. Sadece Ukrayna’nın ihraç ettiği ürünler dünyada 400 milyon kişinin karnını doyuruyor. Ama Ukrayna ürün satamayınca 400 milyon kişiye ek olarak fiyatlar arttığı için yaklaşık 1.5 milyar kişi beslenememe riski yaşıyor. IMF araştırmasına göre açlık tehlikesiyle karşı karşıya uçurumun kıyısında 250 milyon insan var.

EGE’NİN KIYMETİNİ BİLELİM
Dünyanın gerçekleri böyle. Ege olarak şanslı bir coğrafyadayız. Üzümden patatese, incirden pamuğa doğanın bize cömertçe sunduğu pek çok değer var. Sahip olduklarımıza kısaca göz atacak olursak potansiyelimizi daha iyi anlarız. Türkiye’deki zeytinin yüzde 48’i, üzümün yüzde 40’ı, tütünün yüzde 50’si, incirin yüzde 82’si, pamuğun yüzde 42’si Ege Bölgesi’nde üretiliyor. Ayrıca pirinç, haşhaş, ayçiçeği, turunçgil ve baklagiller de bulunuyor.
Sadece İzmir’de 4.6 milyon ton tarla bitkileri, 611 bin ton meyve üretimi var. 2 milyon tona yakın sebze üretiminde Tire ve Torbalı bölgesi kışlık sebze ihtiyacının büyük kısmını karşılıyor.

Haberin Devamı

İZMİR EN BÜYÜK SÜT ÜRETİCİSİ
Günlük 5 bin ton süt üretimiyle Türkiye’nin en büyük üreticisi olan İzmir’deki büyükbaş hayvan sayısı ise 800 bine yakın. Bu varlığın 600 bini Küçük Menderes Havzası’ndaki Kiraz, Beydağ, Ödemiş, Bayındır ve Torbalı’da. Yılda 2 milyar yumurta üretilen İzmir’de kanatlı hayvan sayısı ise 25 milyonu buluyor.
Gıdadan hayvancılığa geniş bir yelpazede üretim yapılan İzmir balıkçılıkta da hayli ileri. Toplam 93 adet yetiştiricilik tesisi, 57 adet su ürünleri işleme tesisi, 29 adet balıkçı barınağında var. Ve 100 bin ton su ürünleri üretimi yapılıyor.
Kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olan dünyada sahip olduğumuz bu büyük potansiyeli iyi değerlendirip tarımı baş tacı etmemiz gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları