Kış kuraklığı ve umut

DÜNYANIN öbür ucunda Şikago’da canlı yayında hava durumunu sunan spiker, “Bu soğuklar daha bir şey değil. Kötüleri çok daha kötüleri gelecek” diyordu. Söyledikleri gerçekleşti. Tarihinin en soğuk kışlarından birini yaşayan ABD’de şehirler buz tuttu, onlarca kişi donarak öldü. Yorumlarda aşırı soğukların nedeni olarak tabi ki iklim krizi gösteriliyordu.

Haberin Devamı


Sıcak odamdan ABD’de olup bitenleri anında izleyebildiğim bir dünyada yaşıyoruz. Ama Ay’a insan indiren, Mars’a uydu gönderen teknoloji devi ABD, doğa karşısında bir kez daha mağlup oldu.

İZMİR’DE YÜZDE 60 AZ
TV kanallarının tartışmasız en çok izlenen programlarından hava durumu maalesef bizim için de iyi haberler vermiyor. Geçtiğimiz hafta bardaktan boşanır gibi yağarak birkaç gün kendini hatırlatan yağmur uzun yıllar ortalamasının yüzde 38 altında bu yıl.
Sonbahardan sonra bu ayların da yağışsız geçmesi ‘kış kuraklığı’ endişelerini artırıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 2023 su yılı yağışları İzmir, İstanbul, Çanakkale, Bursa, Yalova gibi bölgelerde normallerin yüzde 60 altında.
Ürün fiyatlarında artışa neden olacak susuzluk sadece tarımı değil, şehirleri de tehdit ediyor. Tarım Orman Bakanı Kirişci hiç su gelmezse İzmir’in 7 aylık, İstanbul’un 3.5 aylık suyu kaldığını söylüyor.

Haberin Devamı

ÇİFTÇİ NE EKECEĞİNİ BİLMİYOR
Yağışların azlığından çiftçi ne ekeceğini bilemez durumda. Çok su isteyen pamuk, mısır, şeker pancarı gibi ürünleri ekip ekmeme konusunda kararsız. Bu durum doğal olarak ürün fiyatlarına yansıyacak.
Neyse ki bütün bu karamsar tablo arasında bir umut haberi geldi.

OZON DELİĞİ KAPANIYOR
Birleşmiş Milletler’in son araştırmalarına göre dünyayı zararlı güneş ışınlarından koruyan ozon tabakasındaki delik kapanmaya başladı. 80’li yıllarda dünyayı alarma geçiren ozon tabakasındaki deliği kapatmak için buzdolabı, deodorant ve çeşitli solventlerde zararlı kimyasalların kullanımı 1989 Montreal Protokolü ile yasaklanmıştı. O günden bu yana dünyada ozona zarar veren maddelerin kullanımı yüzde 99 azalmış. Tamir olmaya başlayan ozon tabakasının 2040’ta 1980 yılındaki düzeyine gelmesi bekleniyor.
Bilim insanları bu gelişmeyi iklim krizine çözüme örnek olarak gösteriyor. Sanayi devriminden bu yana 100 yılı aşkın sürede gezegenimiz 1.2 derece ısındı. Isınma 1.5 dereceyi geçerse aşırı kuraklık, orman yangınları, su baskınları ve gıda kıtlığı riski olağanüstü artacak.

İKLİM FELAKETİ DE ÖNLENEBİLİR
Dünya Meteoroloji Organizasyonu Genel Sekreteri. “Ozon tabakasındaki iyileşme bize petrol, kömür gibi fosil yakıtların kullanımından vazgeçersek iklim krizinin yaratacağı felaketlerin önlenebileceğini gösteriyor” diyor.
Evet... Umut ışığı insanlığın önünde ilk kez bu kadar somut bir şekilde görüldü. Yaşadığımız dünyayı kendi ellerimizle yok etmemek için tek çıkış yolu bu.


Göçmen teknesi

Haberin Devamı

KÜLTÜRPARK Atlas Pavyonu’nda bitmek tükenmek bilmeyen kedi miyavlaması sergiyi gezenlerin hafızasına ‘mübadil’ olarak kazınıyor. Miyavlamanın geldiği tepeleme bavullarla dolu teknenin adı ‘Karayazı’.
Hiç istemedikleri halde yerlerinden yurtlarından kopmak zorunda kalan göçmenlerin kara talihini ‘Gavur Mahallesi’ adlı sergisinde Ahmet Güneştekin çok çarpıcı eserlerle anlatmış. İzmir’de izleyici rekorları kıran böyle bir sergiyi hala gidemeyenler kaçırmasın. Gavur Mahallesi, 5 Mart’ta kapanıyor.

Yazarın Tüm Yazıları