Güneşli günler yakın

Bu satırların yazılırken henüz referandum için sandık başına gidilmemişti. O nedenle yazının başlığının sandıktan çıkmış olan evet ya da hayır sonuçlarıyla hiçbir ilgisi yok. Muhtemelen kimileri bugüne büyük bir sevinç ve yeni umutlarla başladı. Kimileri de hayal kırıklığının şokunu atlatmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Neyse ki yazımız ‘evet’ çileri de ‘hayırcılar’ı da yakından ilgilendiriyor. Toplumun tüm kesimlerini birleştiren bir konudan güneş enerjisinden söz ediyorum. Isınmadan, aydınlatmaya, fabrikadan, konuta ucuz enerjinin kaynağı ‘güneş enerjisi’yle ilgili yeni bir yasa tasarısı haberlerini görünce, her şeyi unutup neler olup bittiğine baktım. 

Güneşli günler yakın

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yeni bir kanun taslağı hazırlamış. Buna göre 10 KW’ye kadar üretim yapan güneş enerjisi panelleri ile üretilen enerjiyi de satabilmek mümkün olacakmış. Yani Türkiye’de herkes işyerinin, evinin çatısına veya kendi arazine kuracağı güneş paneliyle elektrik üretebilecek ve fazlasını da satabilecekmiş. Apartmanlar ve siteler de bu işe dahil olacak, satılan elektriğin parası da daire sahipleri arasında paylaşılacakmış.

Yüzde 40 ucuzlayacak
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan yeni düzenlemeyle, lisanssız güneş enerjisi için gereken 6 – 8 aylık sürenin kısalacağını söylemiş. Maliyetin düşürülmesi için yapılması gerekenleri de şöyle özetlemiş:
“Şu anda güneş santrali kurmak için 10 yıllık elektrik faturası kadar para ödenmesi gerekiyor. Bu da 3-4 bin dolara denk geliyor. Güneş panellerinin önümüzdeki dönem yüzde 30-40 ucuzlamasını bekliyoruz ve bankaların mikro kredi sağlamasıyla güneş enerjisinin yaygınlaşacağını düşünüyoruz. İşte bazı rakamlar:

Haberin Devamı


• Türkiye’de 10 milyon çatı bulunuyor.
• EPDK düzenlemesinin hayata geçmesiyle 100-200 bin çatılık proje hayata geçebilir.
• Güneşle su ısıtmada dünya üçüncüsüyüz. 5 yıllık süreçte güneş enerjisinin her yerde olması bekleniyor.
• Yerli hücre ve panel fabrikası kurulması öngörülüyor. Bir sonraki aşama tamamen yerli panel olacak.
Yılda ortalama 300 gün güneşin parladığı İzmir’de yaşayanlar için bundan daha moral verici bir haber olabilir mi….

 

Yazarın Tüm Yazıları