Fuardan arda kalanlar

GÖRSEL şovları, konserleri, Terra Madre (Toprak Ana) Fuarı ve Mutfak şovları ile bir İzmir Enternasyonal Fuarı daha sona erdi. Tabii bu yıla damgasını vuran İzmir’in kurtuluşunun 100’ncü yıldönümünde yapılan 9 Eylül etkinlik ve şenlikleriydi.Son anda büyük bir facianın eşiğinden dönülse de unutulmayacak bir gündü 9 Eylül. Sahne Tarkan konseri sırasında çökseydi yaratacağı paniğin neden olabileceklerini düşünmek bile korkunç. İzmir’e büyük geçmiş olsun.

Haberin Devamı

 

‘İZMİRLİ’ MARKASI
Küçük üreticiler için önem taşıdığına inandığım Terra Medra Fuarı’nı özellikle merak ediyordum. Bu bölümün en dikkat çekici özelliği Büyükşehir Belediyesi’nin çok iddialı bir projesi olan ‘İzmirli’ markasının ilk ürünlerinin tüketicinin beğenisine sunulmasıydı.
İzmir ve ilçelerinde hayvan yetiştiriciliği yapan 4 bin 600 çobanla yapılan anlaşmalarla sütlerini alıp peynir, tereyağ, kaymak ayrıca köfte, hamburger gibi et ürünleri de yapan Büyükşehir Belediyesi Tarım Birimi, bunları ‘İzmirli’ markasıyla satışa sundu. Ayrıca ürünlerin ihracatının yapılacağı da belirtiliyor. Böylece İzmirli çobanların ihracatçı olacağını söylüyor Başkan Soyer.

KAŞAR PEYNİRİ İDDİALI
Ünlü yemek uzmanları Danillo Zanna, Sahrap Soysal ile Ayhan Sicimoğlu, Ahmet Güzelyağdöken gibi gastoronomi dünyasının tanınmış isimlerinin de yer aldığı mutfak şovları, düşünce olarak güzel bir projeydi. Adı üzerinde Mutfak Şov’da genel bilgilerden çok, pek bilinmeyen yemek hikayeleri, ipuçları, tarifler gibi farklı şeyler duymak istiyor insan. Birkaç örnek vardı ama az gibi geldi ya da ben kaçırdım. İzmir Tube’a konan bazı yayınları izledim. Neyse ki birinde bana göre yeni olan bir tarif duydum. Zeytinin kavrularak da yenildiğini bilmiyordum mesela. Çekirdekleri çıkarılıp halka, halka doğranıp kavrulan zeytinler, zeytinyağıyla birlikte hayli güzel bir kahvaltılık olmalı. İlk fırsatta deneyeceğim.
Manda sütünden yapılan kaymak, İzmirli mozzarelle de bu fuarda görücüye çıktı. Ama Başkan Soyer özellikle yüzde 70 koyun, yüzde 30 keçi sütünden yapılan İzmirli markasıyla satılan kaşar peynirinde çok iddialı. Türkiye’de böylesinin olmadığını söylüyor. Bu ürünün iç ve dış piyasada çok beğenileceğinden ve İzmirli çobanların bu projeyle ihracatçı olacaklarından şüphesi yok.

Haberin Devamı

ÇOK KÜLTÜR ÇOK TAT
Bir de yabancı katılımcıları aradı gözlerim. Terra Medra’da farklı ülkelerden farklı ürünler ve tatlar olan stantlar göreceğimizi, yeni işbirlikleri için fırsatlar çıkacağını düşünmüştüm. Ama herhalde ilk olduğu için yerli ağırlıklı bir fuardı.
Terra Madre’nin açılışına katılan Uluslararası Slow Food Genel Sekreteri Paolo Di Crave, konuşmasında dünyadaki gıda sisteminin adil ve çevreyi koruyucu hale gelmesinin ancak küresel çabaların artmasıyla mümkün olacağını söylüyordu. Bir de kaliteyi defalarca vurguladı. Sadece bir konuşmada bile çok mesaj vardı. Daha çok katılımcıyla çok daha fazla ve önemli bilgi ve mesajlar alınabilir.
Zamanla bilinirliğinin artmasıyla başka ülkelerden, farklı kültürlerden katılımcılarla Terra Madre Anadolu çok daha renkli ve verimli bir fuar olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları