Ehliyet değiştirmeyi sona bırakan yandı

BUGÜNLERDE nüfus müdürlüklerinizde işiniz varsa elinizi çabuk tutun. Konak’tan Urla’ya İzmir’in ilçelerinin tamamında bir haftadan önce randevu almanız çok zor. Ödemiş gibi merkezden uzak yerlerde şansınız varsa birkaç gün içinde randevu almanız mümkün.Nüfus müdürlüklerindeki yığılmanın nedeni tahmin edileceği gibi eski sürücü belgelerinin yenileriyle değiştirilmesi için verilen sürenin bitmesine üç ay kalması. Yılbaşına kadar sürücü belgelerini yenileriyle değiştirmeyenler hem ceza alacak, hem de eskisi iptal olacağından ehliyetsiz kalacak.

Haberin Devamı

 

NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ TIKANDI
Bu haberler geçtiğimiz günlerde basında tekrar yayımlandı. İşin ciddiyetini anlamayıp hala ehliyetini değiştirmeyenler nüfus müdürlüklerine hücum edince tıkanıklık başladı. İş sadece nüfus müdürlüklerinden randevu almakla bitse iyi... Ehliyetlerin yenilenmesi için aile hekimlerinden de rapor alınması gerekiyor. Tabii sıkışıklık oralara da yansıyor.
Ama iş aile hekimiyle de bitmiyor. Eğer 60 ya da 65 üstü kulvarına girmişseniz bazı aile hekimleri göz, dahiliye, kardiyoloji gibi konularda mutlaka uzman hekimlerin kontrol etmesini istiyor. Halbuki önlerinde bilgisayar dökümlerinde hastanın bütün geçmişi var. Göz tabelalarıyla hemen oracıkta basit bir kontrol yapmak mümkün. Nitekim bazı aile hekimleri, vatandaşa eziyet çektirmemek için böyle yapıyor.

Haberin Devamı

Ehliyet değiştirmeyi sona bırakan yandı

HASTANELER ANA BABA GÜNÜ
Ama aile hekiminiz sizi sağlık kuruluna yönlendirdiyse devlet hastanesinde yeni sürprizler bekliyor. Sağlık Kurulu’na girebilmek için her muayene başına yaklaşık 100 TL ödedikten sonra ana baba günü ortamında sıranızın gelmesini bekliyorsunuz. Sonunda içeri girdiğinizde eğer ağır bir hasta değilseniz bilgisayardan bütün bilgilerinizi gören Kurul’daki doktorlar aile hekiminin sizi neden oraya gönderdiğini anlamıyor. Muayene bile etmeden mührü basıp gönderiyor. Dışarıda belki hayati tehlikesi olan hastalar beklerken, bir de sizinle boş yere zaman kaybetmiş oluyor.

BİYOMETRİK FİYAT
Hastanedeki engelleri de aştıktan sonra sıra biyometrik fotoğraf çektirmeye geliyor. Herhalde yoğun talepten olsa gerek sadece dört adet vesikalık fotoğrafa 70 TL isteniyor. Daha bitmedi. 13 TL’si ehliyet harcı, 2 TL’si polis vakfına olmak üzere vergi dairesi ya da kamu bankalarına para yatırmak gerekiyor. Kamu bankalarının kuyrukları malum. Vergi dairesinde ise, “Ben sadece 13 TL alırım, 2 lirayı götür PTT’ye yatır” diyorlar. Bu defa PTT’de kuyruğa giriyorsunuz. 2 TL’nin yattığına dair belgeyi belki 3 TL değerinde A4 kağıda yazıp verdiklerinde bütün hazırlıkların tamamlandığını fark ediyorsunuz. Şimdi nüfus müdürlüğünden güç bela bir hafta sonraya alınan randevu için gün saymaya başlayabilirsiniz.
“İşlerini son dakikaya bırakanların başına gelecek budur” diyenler çıkabilir. O da doğru ama pandemi nedeniyle yıllarca kamu kuruluşlarına, hastanelere gidilemediğini de unutmamak gerek. Pek çok kişi ancak yaz başından beri kafasını dışarıya çıkarabilir hale geldi.
Nüfus müdürlükleri, aile hekimleri ve hastanelerdeki yoğunluğu göz önüne alıp belki yeni kararlar almak gerekebilir. Bu haliyle vatandaş eziyet çektikçe dönüp dolaşıp devleti suçluyor.

Yazarın Tüm Yazıları