Bal gibi zehir

EGE Üniversitesi akademisyenlerinin arı zehiri üzerine yaptıkları bilimsel çalışmalarla ilgili bilgi verildi. Propolis, arı zehiri, arı sütü gibi arı ürünlerinin sağlıkta kullanılmasına ‘apiterapi’ deniyor. Apiterapiyle tedavi dünyada hızla yayılıyor.Türkiye, 8.1 milyon kovanla dünyanın üçüncü büyük arıcılık ülkesi. Bu kovanlardan bal dışında katma değeri çok yüksek sağlık ürünleri üreterek hem üretici kalkınır, hem de döviz girişi sağlanabilir. O nedenle Egeli akademisyenlerin Türkiye’nin her köşesinden arı zehiri örnekleri toplayarak kimyasal özelliklerini belirleme ve sağlıkta kullanılabilecek standartlara getirme çalışmaları çok önemli.

Haberin Devamı

 

MACAHEL İYİ ÖRNEK
Arıdaki en güzel başarı hikayelerinden biri Artvin’e bağlı doğa harikası yerleşim yerlerinden biri Macahel’de yaşanıyor. Gürcistan sınırındaki Macahel bölgesinde yaklaşık 35 bin bitki türü bulunuyor.
Bu bölge Kafkas arılarıyla ünlü. Yumuşak huylu bu arılar uzun dilleriyle bitkilerden daha çok nektar ve polen toplayabiliyor. Ürettikleri ballardan özellikle de kestane balı ilaç niyetine satılıyor. Hepsi de organik üretim yapan Macahelli arıcılar, kilosu 600 TL’den sattıkları bala Türkiye’nin her yerinden talep geldiğini söylüyor.
Balda bile katma değerin böyle yüksek olduğu göz önüne alınırsa, arı zehiri, propolis gibi ürünler için Ege Üniversitesi’nin yaptığı çalışma büyük önem taşıyor. Muğla başta olmak üzere Ege Bölgesi sadece baldan değil, arı ürünlerinden yapılacak ilaçlarla yeni bir çığır açıp önemli bir marka haline gelebilir.

Haberin Devamı

AÇ KALMAMAK İÇİN
Kendi kendini doyurma potansiyeline sahip ender ülkelerden biriyiz. Ege Bölgesi ise üzümden zeyinyağına, narenciyeden peynir ve balığa hemen her çeşit gıda üretiminde Türkiye’nin en önemli merkezi olduğu için iki kez şanslıyız.
Dünya Gıda Programı’nın verdiği bilgilere göre iklim krizi, pandemi, Ukrayna savaşı gibi gelişmelerden sonra dünyada her gün 825 milyon insan akşamları yatağa aç giriyor. Sıkıntı sadece üretimde değil... Savaş gibi nedenlerle dağıtım da sorun oldu. Türkiye’nin arabuluculuğuyla Ukrayna tahılı Afrika’ya taşınamasaydı büyük bir kıtlık başlayacak, insanlar açlıktan ölmeye başlayacaktı. Yine de tehlike devam ediyor. Taşıma maliyetleri öylesine arttı ki birçok ülkede gıda ürünleri ateş pahası oldu.

İKLİM KRİZİ BÜYÜYOR
Dünya küresel ısınmayla mücadelede de bir türlü istenen noktaya gelemiyor. Yaz aylarında tarihinin en şiddetli kuraklıklarını yaşayan Avrupa buna en iyi örnek. Zeytinden üzüme pek çok ürün kuruyup kaldı. Küresel ısınma böyle devam ettikçe gelecek yıllarda daha büyük kuraklıklar olacak, seller, su baskınları bütün dünyada tarım üretimine büyük zararlar verecek.
İklimin verdiği zarar sadece bulunduğu ülkeyi etkilemekle kalmıyor. Pakistan sular altında kalınca dünya pamuk piyasaları karışıyor. İspanya zeytinyağı üretemeyince Türkiye’nin yağına talep artıyor, iç piyasada fiyatlar yükseliyor.
Türkiye tarımda bir karış toprağı bile boşta bırakmayacak planlama yapmalı. Geleceğini ancak böyle güvence altına alabilir.

Yazarın Tüm Yazıları