2100 yılındaki yaşam İzmir’de

GEÇTİĞİMİZ hafta Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bir televizyon programında İzmir İktisat Kongresi’ne katılacak konuşmacılardan söz ederken, Prof. Dr. Michio Kaku’nun da adını verdi.

Haberin Devamı

Kendi payıma çok memnun oldum. ‘Geleceğin Fiziği’, ‘Zihnin Geleceği’ gibi kitapların yazarı Kaku’yu okurken 2030’daki, 2070’teki, 2100’deki dünyayı bugünden yaşarsınız. Hiç göremeyecek olsak bile gelecekteki dünyayı bugünden yaşamanın ömrümüze ömür kattığını söylemeye gerek yok. Tıpkı geçmişteki dünyayı kitaplar, belgeseller, filmlerden izleyerek o çağları yaşamış gibi olma şansını elde edip hayatımızı zenginleştirdiğimiz gibi...
Her şeyden önce, Prof. Dr. Michio Kaku’nun kitapları hayallere değil, gerçekleşme olasılığı çok yüksek araştırmalara dayanıyor. O nedenle BBC, Discovery Channel gibi TV kanallarına yaptığı programlar büyük ilgi çekti. Örneğin, ‘Geleceğin Fiziği’ adını taşıyan kitabı keşiflere öncülük eden 300’den fazla mesleklerinin zirvesindeki bilim insanlarıyla yaptığı söyleşilere dayanıyor. Kitapta anlatılan teknolojilerin prototipleri şimdiden mevcut.

Haberin Devamı

UÇAN TRENLER, OTOMOBİLLER
Kuantum fiziği profesörü olan Kaku, pek çok araştırmaya birinci elden şahit olmuş. Manyetizma çağı olacağı öne sürülen 2070 ile 2100 arasında uçarak gidecek trenlerin, arabaların süper iletkenlerle yerçekiminden nasıl kurtulacağını gösteren deneylere bizzat katılmış. İşin bilimsel yönü çözülmüş durumda. Japonya bu teknolojiyle giden çok yüksek hızlı tren yaptı bile! Ama maliyetler çok yüksek olduğu için yaygın değil.
Prof. Dr. Michio Kaku, seramik kullanarak çok düşük maliyetli süper iletkenler yapma araştırmalarına kalmış. Eğer bu başarılırsa yerçekiminden kurtulup sürtünme kalkacağından hiçbir enerjiye ihtiyaç kalmadan küçük bir fiskeyle otomobillerin, trenlerin gitmesi mümkün olacak. Bunun petrol kullanımının sona ermesi başta olmak üzere dünyada enerji devrimine yol açacağı çok açık.
Kitapta tıbbın, bilgisayarın, yapay zekanın, enerjinin, uzayda yolculuğun, sermayenin, insanlığın geleceği gibi bölümler bulunuyor. Örneğin, günümüzden 2030’a kadar tıbbın geleceği anlatılırken, sanal doktorlara muayenelerin nasıl yaygınlaşacağı, nano teknolojiyle yapılmış tarama aletleriyle kanserli hücrelerin erken tespit edilip mücadelenin nasıl kolaylaşacağı, klonlama gibi konulara yer veriliyor.

Haberin Devamı

ÖLÜMSÜZLÜĞÜN YOLLARI
Tıp biliminde 2030 ile 2070 yılları arasında kanser gibi hastalıklara neden olan genlerin tamiri, süper insan yeteneklerine sahip olacak tasarlanmış çocuklar gibi olağanüstü gelişmeler bekleniyor.
Uzak gelecek olan 2070 ile 2100 arasında yaşlanmanın nasıl tersine çevrileceği, ömrün 2-3 kat uzatılabileceği anlatılıyor. En çarpıcı olan ise doku mühendisliği ve kök hücre yöntemleriyle hastalanan veya eskiyen organların yenilerini üreterek ve büyüterek ölümsüzlüğün yollarının aramak için yapılan çalışmalar.
Kaku, ‘Zihnin Geleceği’ adlı kitabı ise insan beyninin bilgisayarlara yüklendiği, duyguların düşüncelerin bir beyin ağında toplandığı, kavrama yeteneğini geliştiren ilaçların olduğu, bilincin evrene gönderildiği, hatta ölümsüzlüğün sınırlarının zorlandığı bir geleceği anlatıyor.
2100’deki dünyayı bugünden anlatabilen böylesine önemli konuşmacıları İzmir’de toplaması, İkinci Yüzyıl İzmir İktisat Kongresi’nin değerine değer katıyor.

Yazarın Tüm Yazıları