Polat’ın Avrupa atağı sürüyor

POLAT Holding başta Macaristan olmak üzere Avrupa’da büyümeye kararlı.

Haberin Devamı

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adan Polat Macaristan’da yenilenebilir enerji projeleri geliştirdiklerini, hem bu ülkede hem de çeşitli Avrupa ülkelerinde önemli gayrimenkul projelerine imza atmaya devam edeceklerini söyledi.

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat ile Ege Seramik ve Ege Vitrifiye Yönetim Kurulu Başkanı Murat Polat, Budapeşte’de bir grup gazeteciyi ağırlayıp sohbet toplantısı düzenledi.

Toplantıya Ege Seramik Genel Müdürü Nurgün Ay, Polat Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Yücel, Ege Seramik ve Ege Vitrrifiye Yönetim Kurulu Üyesi Siamak Jalili, Ege Seramik Yönetim Kurulu Üyesi Enver Sever ile Yönetim Kurulu Danışmanı Bertuğ Tabanlı da katıldı.

Polat’ın Avrupa atağı sürüyor
(Soldan sağa) Bertuğ Tabanlı, Enver Sever, Nurgün Ay, Adnan Polat, Murat Polat, Siamak Jalili, Suat Karakuş

Haberin Devamı

Türkiye-Macaristan arasındaki “sıfır sorun” dönemi, yatırımlara da olumlu yansıyor.

Türkiye’deki enerji projelerindeki tecrübelerini Macaristan’a taşıdıklarını belirten Adnan Polat, “200 MW’lık güneş enerjisi santralı kurduk. Buna 100 MW daha ekliyoruz. Aslında 1000 MW’lık proje geliştirdik. 500 MW’lık bölümünü Macar şirketlere bıraktık. Macaristan’da GES’e yaptığımız yatırımın toplamı 300 milyon Euro’yu bulacak gibi görünüyor” dedi.

Adnan Polat, enerji ve gayrimenkulde Avrupa’da başka projeleri de bulunduğuna da dikkat çekerek devam etti:

“Almanya, İngiltere, Hollanda, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan’da GES ve RES (rüzgar enerjisi santralı) projeleri, gayrimenkul projeleri hayata geçirmek üzere incelemelerimiz sürüyor. Biz Macaristan’daki ilk işlerimize başladığımızda ülkedeki Türk şirketlerine ait yatırımlar 100 milyon Euro’dan daha azdı. Şimdi 2.5 milyar Euro’luk yatırıma ulaşılmış bulunuyor.”

Polat Grubu’nun gayrimenkuldeki ilk yurtdışı projesi Budapeşte’deki Duna Pearl olmuştu. Bu ve diğer projelerle ilgili bilgiyi ise Kaan Yücel söz alarak paylaştı:

“Duna Pearl”ü 75 milyon Euro yatırımla Budapeşte’de hayata geçirdik. Bu proje kentte “Küçük Manhattan” olarak anılan “Ujlipatvaros”ta, Tuna Nehri kıyısında yer alıyor. 45 bin metrekarelik alanda konut, otel ve mağazalardan oluşan karma proje gerçekleşti. Duna Pearl”de 193 dairenin yanısıra 105 odalı otel Four Points by Sheraton markasıyla işletiliyor. Budapeşte’deki ikinci gayrimenkul projemiz ise City Pearl. Bu projeye Özaltın Holding ve Nurol Holding de ortak. 250 bin metrekarelik alanda 300 milyon Euro’luk yatırım söz konusu. Proje Tuna Nehri kıyısındaki “Soroksari”de hayata geçiyor. 341 daire ve 7 ofisten oluşan projenin ilk fazı bu yıl, kalanı 2025’te bitecek.”

Haberin Devamı

ÜÇÜNCÜ PROJE YOLDA

Macaristan’da üçüncü bir gayrimenkul projesi daha hayata geçireceklerini anlatan Polat kardeşler, “Şimdi yeni bir projemiz daha var. Arazi ülkede bulunan dünyanın en büyük ikinci sinagogunun olduğu yerin yanında yer alıyor. Burada da diğerleri gibi prestijli bir proje hayata geçireceğiz. 200 daireli olarak planlıyoruz. Süreç devam ediyor, acele etmiyoruz. Her an imzaları atabiliriz” diye konuştu. 

ROBOT KULLANIMI ARTACAK

Grubun sanayi şirketlerinin yönetim kurulu başkanlıklarını 4 yıl önce devralan Ege Seramik ve Ege Vitrifiye Yönetim Kurulu Başkanı Murat Polat ise “Ege Seramik, grubumuzun lokomotifi. 50’ye yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. 2023 yılında Türkiye’nin seramik ihracatının yüzde 8’ini biz gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

Amerika ve Kanada’da 30 yıla yakın süredir faaliyetteyiz. Amerika’ya ihracatta yıllık 70 milyon doları yakaladığımız oldu. Ancak, şimdi yarıya inmiş durumda. Ege Vitrifiye ve Ege Seramik’te 15 milyon Euro’luk modernizasyon, teknoloji yenileme yatırımına başladık Üretimde robot kullanımı artacak” diye konuştu.

Bu noktada araya Adnan Polat girdi ve sektördeki kapasite problemine dikkat çekti.

“Seramikte kapasite kullanımları yüzde 50’lere indi. Ciddi bir kapasite fazlası oluştu. Yatırım yapılırken planlama çok önemli.” 

Polat’ın Avrupa atağı sürüyor
Murat Polat - Adnan Polat

‘TAŞIYACAĞINIZ KADAR YÜK ALIN’

Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Adnan Polat, yüksek seyreden enflasyona dikkat çekerek, “Biz daha önce ekonomik krizler yaşadık. Geçmişte enflasyon yüzde 100’lerin üstüne çıkmıştı. Kuralları uygulayıp sabırlı oldukça enflasyon kontrol altına alınır. Bu işi iyi bilen Bakan Mehmet Şimşek’in dediği gibi, rasyonel ve gerçekçi uygulamalara gitmek lazım. Bu süreçte iş insanlarının tedbirli olması ve sırtına taşıyabileceği kadar yük vurması lazım. Halen devam eden 650-700 bin metrekare inşaat projemiz var. Çok büyük risklere girmiyoruz dedi.

Haberin Devamı

‘DURSUN ÖZBEK DEVAM ETMELİ’

- POLAT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat’a yaklaşan seçim dönemini hatırlatarak sordum:

“Dursun Özbek, 2024te emaneti teslim edeceğini belirterek başkanlığa aday olmayacağını açıkladıSizin Galatasaray’a başkan adayı olmak gibi bir niyetiniz var mı?”

Polat şu cevabı verdi:

“Ben Galatasaray’da görevimi yaptım. Aday olmak gibi bir niyetim yok ama yardımcı olurum. Bence Dursun başkan bir dönem daha görevini sürdürmeli. Yarım kalan işleri tamamlamalı.”

MECİDİYEKÖY’DEKİ BİNA YIKILIYOR

- POLAT Holding’in 59 yıl önce Mecidiyeköy’de inşa edilen eski genel merkezi, İstanbul’un bilinen, tanınan binalarından biridir.  Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, “Holding merkezini Piyalepaşa’ya taşıdık. Mecidiyeköy’deki binayı yıkacağız. Komşu 2 bina ile birlikte proje düşünüyoruz. Henüz projeye karar vermedik. En doğru proje ne olur, araştırıyoruz” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları