Kripto paralar nereye koşuyor

Bitcoin, Ethereum, Solana, Terra ve diğerleri...

Haberin Devamı

Kripto paralar 2024’e hızlı başladı. ‘Bu piyasanın atası’ olarak anılan Bitcoin ani bir sıçrayışla 45 bin 280 dolara kadar çıktı. Ancak buradan gelen satışlarla 43 bin dolara kadar geriledi. 2023’te Bitcoin 16 bin 500 dolar civarlarında başladığı yolculuğunu 42 bin 500 dolar seviyelerinde tamamlayarak yılı yüzde 150’nin üzerinde bir yükselişle noktaladı. 2024 ve 2025 yılları için ciddi bir ‘boğa’ beklentisi mevcut. Bunun nedenlerinin başında, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Bitcoin spot ETF’sini (borsa yatırım fonu) onaylayacağına ilişkin öngörüler geliyor. Uzmanlara göre, bu onay ocak ayının ilk yarısında gerçekleşebilir. Kripto piyasasında başka ne beklentiler var. Türkiye’de son durum ne? Tüm bunları geçtiğimiz hafta, işin uzmanlarından Onur Altan Tan ile konuşma fırsatı bulduk.

Haberin Devamı

Kripto paralar nereye koşuyor

PİYASA RAHATLADI

Onur Altan Tan Cambridge Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı’ndan sonra Colorado Boulder Üniversitesi Biyokimya bölümlerini tamamlamış. Sonrasında ise tutkusunun izinden kripto sektörüne adım atmış. Bitci Teknoloji’nin kurucuları arasında yer alan Onur Altan Tan, Temmuz 2023’te ise Bitci’deki görevinden ayrıldı ve Futurance Yönetim Kurulu’na dahil oldu. Tan, son aylarda piyasalarda yaşanan rahatlamaya dikkat çekerek girdi söze:

“Geride bıraktığımız iki yıl, yatırımcıların pek çok aşamada sabır ve stres testine maruz kaldığı bir dönemdi. Son iki-üç aydır ise genel olarak daha da rahatlamış bir piyasa görüyoruz. Ancak verilerin hâlâ tam anlamıyla bir boğa sezonuna işaret ettiğini söylemek çok güç. Psikolojik bir rahatlama var. Bu da çok önemli. ETF konusu piyasalarda ayrı bir hikâye yazabilir. Ama yükseliş hangi tarihte başlayacak, hangi tarihte bitecek. Dip ya da tepe neresi... Bunların hiçbirini bilmiyoruz. Bu sektörde çoğu zaman 2+2, 4 etmeyebiliyor. Bu açıdan baktığımızda, bence kripto paraların geleceğiyle ilgili çok daha kapsayıcı, çok daha uzun vadeli stratejiler geliştirme zamanı geldi.”

Haberin Devamı

BLOCKCHAIN GERÇEĞİ

Kriptoda asıl boğanın kurumsal şirketlerin oyuna dahil olmasıyla başlayacağını sözlerine ekleyen Onur Altan Tan şöyle devam etti:

“Bugün de blockchain’e gülen, burun kıvıran, anlamadığı için uzak duran çok büyük bir kitle var. Ama şu gerçek ki; bir gün tüm ekonomi bu teknoloji üzerine kurulu olacak. Şirketler için önemli olan blockchain’e uyum gösterip göstermemek değil. Bu zaten bir seçenek de değil. Asıl önemli olan bunu ne kadar erken yaptıkları. Bizim işimiz de onları mümkün olduğunca hızlı, mümkün olduğunca itibarlı şekilde bu dünyaya sokmak.”

Kripto paralar nereye koşuyor

BANKACILAR KRİPTO ŞİRKETİ KURDU

FUTURANCE son dönemde kripto para sektörünün en çok konuşulan şirketlerinden biri. Onur Altan Tan şu bilgileri verdi: “Son altı ayda aktif kullanıcı sayımız 6 kat, gelirlerimiz 8 kat arttı. Erkan Coplugil ve Emre Özer’in liderliğinde kurulmuş müthiş bir sistem var. Kurucu ekip hep bankacı. Futurance bünyesinde dört ana hizmet kolu var. Fexobit, kripto para borsası. Nftyzer, oyun, sanat ve spor alanında özgün eser üreticilerinin tokenizasyonunu sağlayıp, ürettikleri değere uluslararası ticarileşme fırsatları sunan ve yeni dijital paylaşım ekonomileri yaratan bir oluşum. Tokencept merkeziyetsiz finans ekosisteminin parçası olma niteliğinde bir platform. Walter ise bizim soğuk depolama çözümümüz. Güneş patlamasında dahi, erişim sorunu yaşanmayacak bir teknoloji.”

Haberin Devamı

20 GÜNDE YAKLAŞIK 5 KAT DEĞER KAZANDI

Fexo Token’ın listelemesini de geçtiğimiz ay içinde tamamladıklarını ifade eden Onur Altan Tan, “Listelememizi 11 Aralık tarihinde gerçekleştirdik. 31 Aralık itibarıyla, kilitli ön satış fiyatının 5.5 katında, kilitsiz ön satış fiyatının da 4.5 katında işlem gören bir Fexo Token’ımız var. Kripto projelerinde, ‘anayasa’lara whitepaper denir. Bizim whitepaper’da yakım ifadesi tam 42 kez geçiyor. Bence dünyada yakım yoğunluğunun bu kadar yüksek olduğu başka whitepaper’lar yok denecek kadar azdır” dedi.

‘YASAL DÜZENLEME KRİPTONUN ÖNÜNÜ AÇAR’

Onur Altan Tan, kripto para sektöründe gelmesi beklenen düzenlemeyle ilgili olarak da, “Türkiye’de kripto sektörünün gelişimine öncülük etmek isteyen her şirket gibi biz de Futurance olarak yasal düzenlemeleri sonuna kadar destekliyoruz. Türkiye’nin böyle bir düzenleme ile kripto paraların önünü açmayı tercih etmesi, ekonomide yazılacak yeni bir başarı hikayesinin de temelini oluşturabilir” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları