1 milyar kullanıcılı Türk şirketi olur mu?

Geçen hafta bir grup gazeteci arkadaşım ile birlikte buluştuğumuz Colendi Global CEO’su Bülent Tekmen’den duyduğum rakamlara şaşırmadım desem yalan olur. Eminim Colendi’nin adını çok fazla duymadınız.

Haberin Devamı

Colendi 2017 yılında kurulan bir FinTech şirketi. 2015 yılının başlarında hayatımıza giren dijital dünyanın yeni gözdesi ‘finansal teknoloji’ yani FinTech, dünyada da en hızlı büyüyen sektörlerin başında geliyor. CFTE’nin (Centre for Finance, Technology and Entrepreneurship) yaptığı araştırmaya göre dünyada 268 FinTech şirketi bulunuyor ve bunların 68’i decacorn, yani piyasa değeri 10 milyar doların üzerinde olan şirketlerden oluşuyor. İşte Colendi de bu sektörde kendisine büyük hedefler koymuş bir Türk şirketi.

Bülent Tekmen’den aldığımız bilgilere göre, Türkiye’nin en hızlı büyüyen FinTech şirketi Colendi, 3 milyardan fazla banka hesabı olmayan ve 5 milyardan fazla kredi alamayan kişiye finansal çözümler sunmak hedefi ile çalışıyor. 3 kıtada hizmet vermeyi amaçlayan Colendi, Türkiye’den çıkan decacornlardan biri olmak istiyor.

Haberin Devamı

1 milyar kullanıcılı Türk şirketi olur muBülent Tekmen

İLK HEDEF 3 KITA

Tekmen şirketin rotasını çizmiş durumda:

- Satın almalara, işbirliklerine ve yeni alanlara odaklanarak büyümemizi sürdürüyoruz. Son olarak Londra merkezli blok zinciri yerleşimleri ve ödeme sağlayıcısı SETL’ın tamamını satın alarak kurumsal blockchain çözümleri pazarında dünyada önemli bir oyuncu olarak konumlanmamızı sağlayacak büyük bir adım attık. 3 kıtada kullanıcısı olan global bir platform haline gelmeek istiyoruz. Nüfusu fazla olan Pakistan, Mısır gibi ülkelerde henüz regülasyonlar yapılmış ya da tamamlanmış değil. Global ölçekte hizmet oluşturabilmek için bu ülkelerde regülatörlerin FinTech konusunu kabul ederek, düzenleme yapması gerekiyor. Nüfus yoğun ülkelerde regülasyonla ilgili sorunlar çözümlendiğinde, bu ülkelere yoğunlaşabiliriz. Nihai hedefimiz dünya genelinde 1 milyar kullanıcıya hizmet veren bir şirket haline gelmek.

Colendi’nin geldiği nokta aslında global hedef doğrultusunda ilerlediğini de ortaya koyuyor. 2021 yılında Seri A yatırım turunda, 38 milyon dolarlık yatırım alarak değerlemesini 158 milyon dolara taşıyan ve seri B yatırım turu devam eden Colendi’nin de hedefi önce unicorn ve daha sonrasında decacorn olmak. 1 milyar kullanıcılı bir Türk şirketi, neden olmasın...

Haberin Devamı

LONDRA’DA BİR DEV SATIN ALDI

Colendi global arenada sessiz ama sağlam adımlarla ilerliyor. Bülent Tekmen son olarak merkez bankaları, saklama ve ödeme kurumları ile yaptığı yüksek profilli çalışmaları ile tanınan, Londra merkezli, dünyanın önde gelen kurumsal ve regüle platformlar için blockchain temelli ödeme ve mutabakat sistemleri sağlayıcısı şirketlerinden olan SETL’ın tamamını satın aldıklarını söyledi. Ardından da ekledi:

- Bu operasyona sadece finansal açıdan bakmak yanlış olur. İngiltere Eski Merkez Bankası Başkanı Sir David Walker’ın Başkanı olduğu, JP Morgan eski CTO’su Anthony Culligan’ın platformu hazırladığı ve Boston Consulting Group’un eski CEO’su Philippe Morel’in CEO’su olduğu SETL, satın alma sonrasında Colendi’nin İngiltere merkezli ofisi haline geldi. Böyle bir kadroyu para ile satın alamazsınız. Tekmen gizlilik kararı gereği açıklamadı ama satın almanın yaklaşık 100 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Tekmen benzer operasyonların süreceğini de şu sözlerle belirtti:

Haberin Devamı

- Bu satın alma ile 100 milyon aktif finansal kullanıcıya hizmet veren dünyanın en büyük finans teknoloji şirketlerinden ve bölgedeki sayılı unicorn’dan biri olmayı hedefliyoruz. Satın almalara, işbirliklerine ve yeni alanlara odaklanarak bu büyümemizi sürdü-rüyoruz. Merkezimizi de Londra’ya taşıdık. Ayrıca işbirliklerimiz de artarak devam ediyor. Çok yakında yurtdışında ABD borsalarına yönelik bir işbirliği daha açıklayacağız. Kullanıcılarımıza daha fazla fırsat sunmak amacıyla bu ay içinde Fibabanka ile de bir işbirliği yaptık.

TÜRKİYE’DE FİNANSAL ÇÖZÜM SUNUYOR

Fibabanka ile yaptığı işbirliği kapsamında 3 milyar 144 milyon TL değerinde sektöründeki en büyük kredi limiti anlaşmalarından birine imza atan Colendi, Fibabanka’dan sağladığı bu finansman ile 10 milyondan fazla kullanıcısına ödemeler, kredi ve yatırım hizmetleri alanında daha fazla fırsat sunabilecek. Bülent Tekmen, amaçlarını şöyle özetledi:

Haberin Devamı

- Colendi olarak, tüketicileri, şirketleri ve finans kurumlarını bir araya getirerek bankacılık servislerini demokratize eden bir finansal hizmetler şirketi olarak faaliyet gösteriyoruz. Yeni nesil finansal teknoloji çözümlerini yapay zekâ ve büyük veri ile birleştirerek skorlama algoritması üzerine kurulu farklı servisler geliştiriyoruz. Bu doğrultuda da Türkiye’nin önde gelen birçok şirketine hizmet sunuyoruz. Platform ortakları ve stratejik iş ortakları ile birlikte bugün Colendi’nin 10 milyon kullanıcısı bulunuyor.

COLENDİ’NİN ARKASINDA HANGİ İSİMLER VAR?

2021 yılında Seri A yatırım turunda, 120 milyon dolar değerleme üzerinden 38 milyon dolarlık yatırım alarak değerlemesini 158 milyon dolara taşıyan Colendi, Re-Pie, Finberg, Startupfon Fund, Longbow Capital Partners, Thomas M. Fitzgerald, Mehmet Sepil, Hasan Aslanoba, Kamani Family Ofice Fund gibi üst düzey yerli ve yabancı yatırımcılardan yatırım almış. Colendi, 2022’nin ikinci yarısında da Seri B Yatırım turuna başlamış. Bakalım yeni turda decorn olmaya soyunan bu şirkete hangi isimler şirkete ortak olacak.

 

Haberin Devamı

KEBAPÇININ OTOPARKINA NİYE PARA ÖDÜYORUZ

Alışveriş Merkezleri’nde (AVM) otopark hizmeti yasal olarak ilk üç saat ücretsiz olmasına rağmen çoğu buna uymayarak milyonlarca lira haksız kazanç elde ediyor. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, iki-üç ayda bir uyarıyor:

- Saat dolmadıysa ücret ödemeyin. Gerekirse polis çağırın ve şikâyetçi olun. Tüketici ne kadar çok şikâyet ederse, o kadar çok ceza uygulanır. Tüketiciler azıcık zahmete katlanıp, şikâyet edip haklarını ararlarsa, bu sorun çözülecektir.

1 milyar kullanıcılı Türk şirketi olur mu

Sorun sadece AVM’lerde mi? Bu otopark işi artık iyice aldı başını gidiyor. Önüne gelen bulduğu, işgal ettiği yeri otopark ilan ediyor. En son İstanbul’da bir kebapçı. Gidip dükkânının önüne park ediyorsunuz. İçeride yediğiniz porsiyonlara az da değil hayli iyi bir hesap ödüyorsunuz. (Ağlaşıp ağlaşıp yapıştırılan haksız zamlar ayrı bir yazı konusu, onu geçtim.) Çıkışta koştur koştur biri geliyor:

- Otopark ücreti 25 TL.

Hayırdır? Kebapçı otopark işletmeye mi başladı? İşletilen otoparkın ruhsatı var mı? Ödediğimiz otopark ücretinin fişi neden verilmiyor? Ya, hepsi bir tarafa... Kendi dükkânına yemek yemeye gelenlerden otopark ücreti almak da neyin nesi...

Yazarın Tüm Yazıları