Yayıncılık zirvesinde Türkiye

Geçtiğimiz günlerde yayıncı dostum Nazlı Berivan Ak ile buluştum. Nazlı, Sırbistan’ın Novi Sad şehrinde önemli bir yayıncı bursiyer programından yeni döndü ve detayları paylaştı. 4 gün süren yayıncılık zirvesinde Türkiye, Finlandiya, Mısır, Polonya, İngiltere, Makedonya, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden yayıncı ile ajanslar bir araya geldi, kitaplarını tanıttı.

Haberin Devamı

Yayıncılık zirvesinde Türkiye
(Soldan sağa) Türkiye’den Nazlı Berivan Ak ve Ayser Ali, Mısır’dan Fatimah Abbas, Fransa’dan Katharina Loix van Hooff, Finlandiya’dan Urpu Strellman, Polonya’dan Joanna Dabrowska...

Sırbistan’daki yazar ve yayıncılarla buluştular. Balkan edebiyat, kültür ve sanat dünyasının en önemli isimleriyle geçirdikleri 4 gün Balkan edebiyatının dünyaya yayılması için çok önemli bir girişim oldu. Bu girişimin başında Türkçeden pek çok eseri Sırpçaya taşıyan yayıncı ve şair Nenad Šaponja var.
Nobel ödüllü Ivo Andric’in Belgrad’daki evini de çok merak ettim.Gezi programıma burayı da ekledim.
Tito’nun mezarını da unutmamak gerekiyor. Çiçekler Evi denilen, basit tek katlı bir binanın ortasında beyaz bir lahitin içerisindeymiş. Orayı da çok görmek istiyorum. Buraya giderken İvo Andriç’in izini sürdüğü temaları ve ülkesinin tarihinden seçtiği insan yazgılarını, anlattığı romanı “Drina Köprüsü”nü yeniden okuyacağım.

Haberin Devamı

Osmanlı sultanının hayatı

Yayıncılık zirvesinde Türkiye

Sabiha Sultan, Doğu ile Batıyı birleştiren, aydın kişiliğiyle iz bırakan, güzeller güzeli bir padişah kızıydı. Taliplerinden biri Mustafa Kemal’di. Kendi eşini kendi seçti, Şehzade Ömer Faruk Efendi’yle evlendi.
Kuvvetli şahsiyeti ile hanedan içindeki müstesna yerini sürgün koşullarında da korudu. Üç kızını Mısırlı prenslerle evlendirdi.
Nice ve Kahire’de geçen yılların ardından 58 yaşında, sade bir vatandaş olarak ülkesine döndü. Araştırmacı yazar İpek Çalışlar’ın sultanın ailesinden ve kaynaklardan derlediği bilgilere dayanan “Hanedandan Bir Sultan”, bu müstesna Osmanlı sultanının sıra dışı hayatını gözler önüne seriyor. Kitap, Yapı Kredi Yayınları’nın sonbahar yayın programına alınmış, heyecanla bekliyoruz.

Yeşilçam’ın oluşum şartları

Yayıncılık zirvesinde Türkiye

Haberin Devamı

Turan Seyfioğlu ile ilgili önemli bir kitaba ulaştım:
“Bir Yeşilçam Tarihi: Görünmeyen Adam’ın Peşinde”.
Yazarı İlker Mutlu, hem mühendis hem sinema yazarı.
Mutlu’ya bu kitabı nasıl yazmaya başladığını sordum, bakın neler söyledi:
“Bu kitap fikir olarak bundan 20 yıl kadar önce doğdu. Hedef bir Turan Seyfioğlu biyografisi hazırlamaktı. Zamanında pek röportaj vermemiş. Hakkında bilgi bulmakta zorlandığım, bu yüzden de merak ettiğim bir oyuncuydu. Sinemaya Ayhan Işık’la aynı dönemde girmiş ve en az onun kadar tutulmuştu. Araştırma ve derlemeler ilerledikçe kitabın boyutu genişledi ve ana öznenin çok dışına çıkarak Yeşilçam’ın oluşum şartlarını hazırlayan olaylarla zenginleşen bir kolaj halini aldı. Hem de dönemin insanlarını öğrenmek isteyenler için tam teşekküllü bir döküm halini aldı. Benim 20 yıllık emeğimi, yazarken duyduğum heyecanımı, kitabı okurken sizlerin de tadacağınıza inanıyorum.”

Haberin Devamı

Buda'dan Mevlana'ya

Yayıncılık zirvesinde Türkiye

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Psikoterapist Prof. Dr. Bilge Uzun, anlam arayışının derinliklerine dalmak ve anda kalmanın önemini vurgulayan mindfulness öğretisini kapsamlı bir hikâyeyle sunuyor.
“Buda’yı Ararken Rumi’yi Buldum” adını taşıyan yeni romanı, okuyucuları mistik bir yolculuğa çıkarıyor.
Kendi iç dünyasında önemli bir dönüşüm yaşayan akademisyen Süveyda, mindfulness öğretisinin çıkış noktasını özümsemek için yaptığı Nepal yolculuğuyla başlayan hikâye, felsefi bir portre çiziyor.
Yeşil bir ışığın peşinden giden Süveyda, yol boyunca iç hesaplaşmalar yaşarken öğrendikleriyle geçmişiyle barış sağlamayı da başarıyor.
Açlığı, sefaleti ve ölümü gören Süveyda’nın bu macerasının son durağı ise aşk oluyor.
İnkılâp Kitabevi imzasıyla raflardaki yerini alan “Buda’yı Ararken Rumi’yi Buldum”, içini acıtan o boşluk hissine çare arayan okuyuculara ilham verirken, mindfulness öğretisinin derinliklerine bir yolculuğa çıkarıyor. Mindfulness nedir?
Aslında bir nevi zihinsel bir beceri. İçinde yargı olmadan, anı farkındalıkla geçirmek bu akımın püf noktası.

Haberin Devamı

Atatürk ve Alaca Höyük sergisi

Yayıncılık zirvesinde Türkiye

Yapı Kredi Müzesi, Alaca Höyük kazılarında çıkarılan arkeolojik eserlerin önemli bir bölümünü geçici süreyle müzesine taşıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle 1935 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk arkeoloğu Remzi Oğuz Arık ve etnolog Hâmit Zübeyr Koşay tarafından Çorum’da başlatılan ve Türkiye Cumhuriyeti’ni uluslararası alanda temsil eden ilk bilimsel kazı unvanına sahip Alaca Höyük eserleri, bu sergide ilk defa bir arada sergilenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın işbirliğiyle Cumhuriyet’in 100. yılına özel hazırlanan “Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük” sergisi, 13 Ekim-10 Mart 2024 tarihleri arasında Yapı Kredi Müzesi’nde ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Haberin Devamı

Kim ne okuyor?

◊ Pelin Buzluk, Zabel Yesayan’ın “Yıkıntılar Arasında” adlı eserini okuyor.
◊ Hilal Solmaz, Murat Bardakçı’nın “Safiye” adlı eserini okuyor.
◊ Mutlu Hesapçı, Buğra Gülsoy’un “Birinci Kıyamet-Güneşin Battığı Yer” adlı eserini okuyor.
◊ Efnan Atmaca, Tuna Kiremitçi’nin “Tehlikeli Şarkılar” adlı eserini okuyor.

Yazarın Tüm Yazıları