Türk dilinin ilk sözlüğü 951 Yaşında

VakıfBank Kültür Yayınları dilbilimci, etnograf ve Türkolog Kâşgarlı Mahmud’un “Dîvânu Lugâti’t-Türk: Türk Dilinin İlk Sözlüğü” adlı eserini yayımladı.

Haberin Devamı

Kaşgarlı Mahmud’un 1072’de yazmaya başlayıp 1077’de tamamladığı sözlük, Türkçenin en önemli referans kaynağı olarak biliniyor.

Türk dilinin ilk sözlüğü 951 Yaşında

11’inci yüzyılda Türklerin yaşadığı şehirleri gezerek karşılaştığı lehçeleri detaylı bir şekilde araştıran Kâşgarlı Mahmud, öğrendiği kelimeleri ve atasözlerini karşılaştırmalı olarak bir sözlük altında topladı.
Türkçenin kültürel derinliğinin en ince ayrıntısına kadar ortaya koyulduğu eser, bugüne kadar yapılan çevirilerden farklı olarak Kâşgarlı Mahmud’un belirlediği sıra yerine, Türk alfabesindeki sıraya göre hazırlandı.
Kâşgarlı Mahmud tarafından Araplara Türkçeyi öğretmek ve Türkçenin Arapça kadar zengin bir dil olduğunu göstermek amacıyla yazılan kitap, Mustafa Ç. Kaçalin tarafından Türkçeye kazandırıldı.

Haberin Devamı

Çarpıcı bir meydan okuma

Thomas Savage imzalı “Köpeğin Pençesi”, güç teması etrafında şekillenen aile içi zorbalığa, baskın olanın hegemonyasına, makineleşme ile doğanın mücadelesine karşı çarpıcı bir meydan okuma.
1920’lerin Montana’sında geçen bu sürükleyici aile dramı, vadideki en büyük çiftliğin sahibi iki erkek kardeşin hikâyesini anlatıyor.
Çiftliğe gelmeleriyle birlikte –zaten olmayan– huzuru bozan bir kadın ve bir delikanlının, bir anne ve oğlunun sarsıcı hikâyesi.
“Köpeğin Pençesi”, aynı zamanda Jane Campion’a 78. Venedik Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen Ödülü”nü getiren “The Power of the Dog” filmine de ilham verdi.

Türk dilinin ilk sözlüğü 951 Yaşında

KISA FRANSA TARİHİ

“Kısa Tarih” dizisi kaldığı yerden devam ediyor. Daha öncesinde Çin ve Japonya tarihleriyle bizleri Uzak Doğu’ya götüren seri, fikir akımlarıyla dünyanın ve bilhassa Avrupa’nın günümüz sınırlarını çizen Fransa’yla devam ediyor.
Roger Price’ın yazdığı ve Cambridge University Press’in yayımladığı “Kısa Fransa Tarihi”, Kronik Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı.
Fransa’nın savaşlar, kıtlıklar, ekonomik bunalımlar ve siyasi çalkantılarla dolu tarihini akıcı bir üslupla ele alan bu eserde Seine Nehri’nin alüvyonlarında Fransız bir çiftçiyle çift sürecek, Robespierre’le İhtilal Fransa’sının sokaklarında dolaşacak, Napoléon’la fetihlere çıkacak, de Gaulle’le çetin direnişlere katılacak ve Jacques Chirac’la Avrupa siyasetinin kalbine dalacaksınız. 

Haberin Devamı

NECİP SARICI BELGESELİ

Karina Film, müzik, sinema, resim ve edebiyatın önemli ismi Mehmet Güreli’nin yönetmenliğini üstlendiği sinemamızın parıldayan ışıklarından Necip Sarıcı belgeselini izleyenlerin beğenisine sunuyor.
Belgeselde Güreli’nin gözüyle ülkemiz sinemasının önemli isimlerinden Necip Sarıcı ile bir yolculuğa çıkılıyor. Belgeselin fragmanı özenli bir şekilde hazırlanmış.
Bakalım bu önemli belgeseli hangi festivallerde göreceğiz.
Belgesele emeği geçen herkesi kutluyorum.

Yeni marka: XLibris

XLibris, fantastik, romantik, polisiye ve macera türünde kitaplarla “kitabını kendi seçen” 12 yaş ve üzeri okurlarıyla buluşmaya başladı. XLibris, başlangıç olarak 4 kitapla okurlarını selamlıyor. Erbuğ Kaya’dan fantastik bir roman “Yegâneler-İstanbul’da Bir Ejderha”, Deniz Erbulak’tan “Sırlar” serisinin ikinci kitabı “Saksağan Yokuşu”, Suyi Davies’den “Minecraft-Cennet Testleri” ve çağdaş çocuk edebiyatının ödüllü yazarı Katherine Applegate’ten “Willodeen Doğanın Koruyucusu”...

Haberin Devamı

Aklımda kalanlar

∆ Çocuk edebiyatının en önemli isimlerinden ressam, yazar ve illüstratör Feridun Oral’ın kitapları, ülkemizde olduğu kadar yurtdışında da büyük ilgi görüyor. Türkiye’de Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan yazarın kitapları, ABD’den Çin’e, Almanya’dan Japonya’ya toplam 24 ülkede daha yayımlanıyor. Özellikle Çin’de ilgi gören yazarın şu ana kadar tam 12 kitabı Çinceye çevrildi.

Türk dilinin ilk sözlüğü 951 Yaşında

∆ Kitaplık dergisinin 228. sayının ana başlığı: “Oktay Akbal 100 Yaşında”. M. Sadık Aslankara, Oktay Akbal’ın edebiyatımızdaki yerini “Yazınımızda Bir Gizli Kılavuz” başlığıyla ele aldı. Macar Türkolog Beatrix Caner’in Tanpınar’ın “Başyapıtı” adıyla Türkçeye çevrilen kitabı bu sayıda iki yazıya birden konu oldu. Abdullah Uçman Huzur incelemesinin eksiklerini ve hatalarını ortaya koyarken Erendiz Atasü söz konusu kitabı değerlendirip tanıtıyor.

Haberin Devamı

Türk dilinin ilk sözlüğü 951 Yaşında

Kim ne okuyor?

◊ Mario Levi, editörlüğünü Ata Yersu’nun yaptığı “Ölümünün 100. Yıldönümünde Tevfik Fikret Sempozyumu” adlı eseri okuyor.
◊ Tuna Kiremitçi, David Eagleman’ın “Beyin” adlı eserini okuyor.
◊ İlknur Özdemir, J. M. Coetzee’nin “Yavaş Adam” adlı eserini okuyor.
◊ Saadet Özen, Denis Johnson’un “Tren Düşleri” adlı eserini okuyor.

Türk dilinin ilk sözlüğü 951 Yaşında

Yazarın Tüm Yazıları