Metin Üstündağ’dan Sabahattin Ali alıntıları

Geçenlerde yazar dostum Metin Üstündağ’ı aradım, güzel bir haber verdi. Yıllar önce “Hayvan” dergisinde birlikte çalışmıştık.

Haberin Devamı

Hem yaşadığımız güzel anları hatırladık hem yeni kitabını konuştuk.
Üstündağ, Sabahattin Ali’nin tüm roman, öykü ve şiirlerinden alıntıları “Etrafın Seni Sıktığı Zaman Kitap Oku” ile bir araya getirmiş ve özel bir kitap hazırlamış.
Yaşamaya, aşka, insana ve toplumun mutluluğuna verdiği değerle ön plana çıkan Sabahattin Ali, eserleriyle ölümsüzlüğünü korumayı sürdürüyor.
Sabahattin Ali’nin İçinden Berlin geçen “Kürk Mantolu Madonna” romanı benim için özeldir. Yakında da yeniden Berlin’e gideceğim. Kitaptan bir bölüm aklıma geldi: “Berlin’de yalnızsınız değil mi?” dedi. “Tamamen yalnızım... Ama Berlin’de değil... Bütün dünyada yalnızım... Küçükten beri...”

Metin Üstündağ’dan Sabahattin Ali alıntıları

Haberin Devamı

Livaneli Kitaplığı

Zülfü Livaneli, tarihte iz bırakan usta isimleri kendi penceresinden okuyucuyla buluşturuyor. Dünya klasiklerinden özenle seçilmiş “Livaneli Kitaplığı”, Zülfü Livaneli’nin önsözüyle birlikte edebiyatseverlerin karşısına çıkıyor. Tolstoy-“İnsan Neyle Yaşar”, Halil Cibran-“Ermiş”, Virginia Woolf-“Kendine Ait Bir Oda”, Aiskhylos-“Zincire Vurulmuş Prometheus”, Stefan Zweig-“Satranç”, “Meçhul Bir Kadından Mektup”,“Korku”, Lewis Carroll-“Alice Harikalar Diyarında” ile “Aynanın İçinden”, Jack London-“Martin Eden” başyapıtlarının yer aldığı “Livaneli Kitaplığı”, edebiyatseverlere ufuk açıcı bir okuma vaat ediyor.
Bu eserler, Solmaz Kamuran çevirisi ve İnkılâp Kitabevi etiketiyle birlikte başlangıç yapmak isteyenlere kılavuz oluyor.

Oğuz Atay’ın yaşamı

Ben Buradayım... edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in Türk edebiyatının kült yazarlarından Oğuz Atay’ın biyografik ve kurmaca dünyasını kaleme aldığı eseri.

Metin Üstündağ’dan Sabahattin Ali alıntıları

Oğuz Atay’ın yaşamı ve edebiyat yolculuğu ilk kez kitaplaşırken, Ecevit yazarın yapıtları ile yaşamının kesiştiği noktaları incelikle saptıyor. Atay’ın çocukluğu, ailesi, dostları, yazın arkadaşları, yazmakla geçen yıllar, başarı ve başarısızlıklar, hastalığı... Ve tüm esin ustaları! “Ben Buradayım...”da, tamamlanamayan bir külliyatın ve yaratıcısının yaşam ve metin odaklı kritiğini okuyacaksınız.

Haberin Devamı

Aklımda kalanlar

Metin Üstündağ’dan Sabahattin Ali alıntıları

∆ Köpeği Bubu’nun gözünden Türkan’ı anlatan bir kitap yazıldı adı “BUBU Türkan Saylan’ı Anlatıyor”. Kitabın yazarı ise Esra Karagülle.
Cumhuriyet’in kızları ise yüreklidir, azimlidir, çalışkandır ve Türkan Saylan da onlardan biriydi. Kız çocuklarının okuması için mücadele etti. İnsanlar kadar hayvanları da çok sever, tüm canlıların iyiliği için elinden geleni yapardı.
Türkan Saylan’ın çocuklara ilham olması için hazırlanan bu kitapta onun hayata bakışını, yaşam felsefesini ve yaptığı çalışmaları okuyacak, onu daha yakından tanıyacaksınız.
∆ Japon anime filmi olan “Suzume”, ülkemizde seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.
Japonya’da gösterime girdiği Kasım 2022’den bu yana 10 milyondan fazla seyirciye ulaşan film, bir felaketin ardından ortaya çıkarak daha büyük yıkıma yol açan kapıları kapatmaya çalışan 17 yaşındaki Suzume’nin olgunlaşma hikâyesini anlatıyor.
Suzume, 26 Mayıs’ta vizyonda olacak.

Haberin Devamı

‘Deli Kadın Hikâyeleri’ oyunlaştırıldı

Ünlü yazar Mine Söğüt’ün “Deli Kadın Hikâyeleri” adlı eserinden yola çıkılarak Meryem Şahin tarafından kaleme alınan “Deli Kadın” oyunu bugün Şişli Tiyatrosu’nda.

Metin Üstündağ’dan Sabahattin Ali alıntıları

Yapımı Gestus’a ait olan ve süpervizörlüğünü Gökhan Erarslan’ın üstlendiği projede Özden Dilek Karakışla sahnede tek başına anlatının yükünü omuzlayarak seyircinin karşısına çıkacak. “Deli Kadın Hikâyeleri”, aklın kıyısında gezinen, kadınlıklarını bir lanet gibi sırtlarında taşıyan, hepsi “kaybetmeye” yazgılı, içe işleyen yalnızlıklarıyla kalp burkan hayatları, varoluş kâbuslarını anlatan Mine Söğüt imzalı bir eser.

Ölüm ve Ölme Üzerine

Yaşam Dersleri”nin yazarı ünlü psikiyatrist Elisabeth Kübler-Ross, “Ölüm ve Ölme Üzerine” kitabıyla mayıs ayında raflarda! Kübler-Ross, çığır açan bu klasik eserinde, hastalık sürecine ve ölümle yüzleşmenin insani yönlerine ışık tutuyor. Ölümle başa çıkma sürecini anlama ve destekleme konusunda yepyeni bir perspektif sunan bu çalışmada, yasın beş evresi (inkâr-izolasyon, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme) ayrıntılı bir şekilde izah ediliyor.

Haberin Devamı

Kim ne okuyor?

◊ Edip Akbayram, John Perkins’in “Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları” adlı eseri okuyor.
◊ Pelin Batu, Katherine Arden’ın “The Bear and the Nightingale” adlı eserini okuyor.
◊ Yazar Barış Soydan, Mariana Mazzucato’nun “Girişimci Devlet” adlı eserini okuyor.
◊ Yazar Aylin Sökmen, Sayaka Murata’nın “Dünyalılar” adlı eserini okuyor.

Yazarın Tüm Yazıları