İstanbul’daki İtalyan

Geçen haftaki kültür duraklarımdan biri İtalyan Kültür Merkezi’ydi.

Haberin Devamı

İstanbul’daki İtalyan

“Dünyada İtalyan Mutfağı Haftası” etkinliğine katıldım. Michelin yıldızlı ünlü şef Igles Corelli’nin hazırladığı menüyü tattık. Düzenlenen organizasyonda Corelli’nin belirlediği menünün ismi; “Birleşik İtalya’ya Doğru Garibaldi ile Bir Yemek Yolculuğu”ydu.
Geceye İstanbul İtalya Başkonsolosu Elena Clemente, İtalyan Sanayi ve Ticaret Odası Derneği Başkanı Livio Manzini, İtalyan Sanayi ve Ticaret Odası Derneği Genel Sekreteri Fatih Ayçin ve çok sayıda davetli katıldı. İtalyan Sanayi ve Ticaret Odası Derneği Başkanı Livio Manzini’nin anlattıklarından çok etkilendim.
Şöyle dedi Manzini:
“19’uncu yüzyılın ikinci yarısında İtalya’da birçok önemli kişi vardı. Ama bunlardan ikisi İtalya’nın tek ülke olması için çok gayret gösterdi. Biri Giuseppe Garibaldi, diğeri ise Alessandro Manzoni’ydi.”
Manzoni’nin “Nişanlılar” kitabının İtalyan eğitim sistemine de önemli katkıları olduğunu öğrendim.
Bu kitabı dilimizde İletişim Yayınları yayımlamış. Okuma listeme aldım bile... Şef Igles Corelli’nin hazırladığı menüde ise en çok “Manzo CBT” (Tütsülenmiş yağ, yumuşak kereviz ve esmer sos eşliğinde düşük ısıda pişirilmiş dana fileto) adlı yemeği sevdim. Bologna’ya tekrar gitme fırsatım olursa, bu yemeği yemeden dönmeyeceğim.

Haberin Devamı

Duygu yüklü bir müzik yolculuğu

İstanbul’daki İtalyan

Müzisyen-yazar Yasemin Eğinlioğlu’nun çocuklar için kaleme aldığı “Minik Kulaklı Çello Miçello”, çocukları melodiler ve enstrümanlar eşliğinde duygu dolu bir müzik yolculuğuna çıkarıyor. Kitapta müzik dükkânında yaşayan Miçello adlı karakterin küçük bir kızla yaşadığı macera üzerinden hem müziğin ve enstrümanların evrensel tarihi hem de aile, ayrılma ve kendini bulma konuları işleniyor. Usta çizer Ceyda Karlı’nın desenleriyle Miçello’nun öyküsü canlanıyor, çocukları hayal gücünün renkli diyarına çağırıyor. Siz de bu kitabı okurken kendinizi bulma arayışınızda müziğin yerini bir kez daha hatırlayacaksınız.

Haberin Devamı

Osmanlı’nın modern Irak devletine mirası

VakıfBank Kültür Yayınları’ndan çıkan “Modern Irak’ın Osmanlı Kökenleri”, Bağdat’taki reformları mercek altına alarak Irak’ın modernleşen Osmanlı merkezine yönelik bağına ışık tutuyor.

İstanbul’daki İtalyan

Ebubekir Ceylan’ın İngiliz ve Osmanlı arşiv belgelerinden faydalanarak yazdığı kitapta, Tanzimat dönemi Osmanlı Irak’ı odağında yüzlerce yıllık süreci analiz ediyor. Çevirmenliğini Kenan Koçak’ın üstlendiği eser şu beş bölümden oluşuyor:
“Osmanlı Irak’ı: Coğrafya, Halk ve Tarih”, “Devleti Geri Getirmek: Irak’ta Osmanlı Doğrudan Yönetiminin Yeniden Tahkimi”, “Bağdat’ta Osmanlı Vilayet Yönetimi”, “Osmanlı Bağdat’ında Uygulanış Şekliyle Tanzimat”, “Toprak ve Aşiretler”, “Kamu Hizmetleri (Umûr-ı Nâfi’a) ve Bağdat’ta Modernleşme”.

Haberin Devamı

İki haftaya kaç hayat sığar?

Bahar Orth’un polisiye/aşk türündeki romanı “Tehlikeli Sular”, Librum Kitap tarafından yayımlandı. Kitap, Tekin ve Mavi’nin göz açıp kapayıncaya dek bitecek kadar hızlı ve herkesin hayatını baştan sona değiştirmeye yetecek kadar uzun iki haftasının hikâyesini anlatıyor.

İstanbul’daki İtalyan

Hikâye sadece iki haftada geçiyor ama ne iki hafta! İçinde macera, şiddet, tutku ve de bolca aşk var. Roman boyunca bölümlerin birini Mavi’nin, diğerini ise Tekin’in ağzından dinliyoruz. Bu sayede yalnızca heyecan dolu bir maceranın kapılarını aralamakla kalmıyor, aynı zamanda toplumdaki eşitsizliğe ve genel geçer değer yargılarına da farklı bir gözle bakma fırsatı buluyoruz.

Haberin Devamı

Bu hiç yaşanmadı

Sadık Yalsızuçanlar’ın yeni öykü kitabı “İki Semazen Bir Palyaço” edebiyatseverlerle buluştu. Yalsızuçanlar, “Bu hiç yaşanmadı. Bunu şimdi uydurdum”, “Hikâye gibi oldu ama” diyerek okuruna yer yer kurgu okuduğunu hatırlattığı öykülerinde; bellekten sızan sanrıları, sanrıların insana hükmetmesini, “atıkların” anlamlarını ele alıyor. Kitabı, Profil Kitap yayımladı.

İstanbul’daki İtalyan

Kim ne okuyor?

◊ Oyuncu Nevra Serezli, Ayşe Kulin’in “Veda” adlı romanını okuyor.
◊ Yazar Metin Celal, Defne Suman’ın “Çember Apartmanı”nı okuyor.
◊ Ahmet Aras, Zülfü Livaneli’nin “Balıkçı ve Oğlu” adlı kitabını okuyor.
◊ Gazeteci Necla Dalan, Kemal Varol’un “Babamın Bağlaması” adlı kitabını okuyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları