Enver Gökçe’nin dizeleriyle Özgünaydın’ın fotoğrafları

Lütfi Özgünaydın, hemşerisi ünlü şair Enver Gökçe’nin dizelerine fotoğraflarını da ekleyerek yeni kitabını yayınladı.

Haberin Devamı

Özgünaydın, bu kitabı anlatabilmek için Çit Köyü’ne gitti, şair Enver Gökçe’nin sürgünlere gönderildiği yıllarda sığındığı evinde bir gün yaşadı, köylüleriyle konuştu ve bu kitap ortaya çıktı. Kemaliye’den Çit Köyü’ne ulaşılan yolu anlatan yazar, yapılan anı evini de gezmiş ve kitabına şiirleri eklemiş.

Enver Gökçe’nin dizeleriyle Özgünaydın’ın fotoğrafları


Yaşamı boyunca acılar çeken, hapislerde zindanlarda kalan Enver Gökçe’nin dizeleri ve Lütfi Özgünaydın’ ın fotoğrafları böylece bir kitapta buluştu. Enver Gökçe’nin dizelerinde Fırat boyları, sular, dağlar ve doğal güçlükleri anımsatan dizeler var. Özgünaydın fotoğrafları da bu mekanları konu alıyor. İlke Kitap tarafından yayımlanan kitap dizeler ve renkli fotoğraflardan oluşuyor, 120 sayfalık eseri gözden kaçırmayın.

Haberin Devamı

Turan Akıncı’dan yeni kitap: “Son Yüzyıl”

Araştırmacı Turan Akıncı, Remzi Kitabevi’nde basılan “Selanik ile Büyük Savaş” adlı kitaplarının ardından yeni bir çalışmaya imza attı: “Son Yüzyıl”.

Kitap Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarını kapsıyor. Turan Akıncı, bu süreci, birincil kaynaklara dayanarak anlatıyor.

Enver Gökçe’nin dizeleriyle Özgünaydın’ın fotoğrafları

Tanzimat hareketi ile başlayan süreci ise özgürlükler ve dışa bağımlılık ikilemiyle ele alıyor. Meşrutiyetle ayağa kalkmaya çalışan ülkenin I. Dünya Savaşı’na nasıl sürüklendiğini açıklıyor.

Kitaba yüzlerce kitap ve süreli yayın, tezler ve uluslararası arşiv kaynaklarına açıklayıcı bir zaman dizini de eklenmiş...

Çocukluğuna bakmak önemli

Dr. Deniz Şimşek, yıllardır başvuru kitabı olarak gösterilen “Birim”in ardından bu kez okuru kendini anlama yolculuğuna çıkarıyor. Yazarın yeni kitabı “Çocukluğuna İyi Bak” da kitabevlerinde yerini aldı. Çocukluğunuza bakmak önemli... Çocukluğunuza baktıkça bugünkü seçimlerinizi, aşklarınızı, mesleğinizi, eşinizi, dostunuzu başka bir pencereden göreceksiniz. Onların sizin hayatınızda tesadüfen bulunmadığını kimi zaman şaşkınlıkla fark edeceksiniz.  Davranışlarınıza, çocukluğunuzun, o dönemde yaşadığınız duygu ve hislerin nasıl yön verdiğini anlama fırsatını yakalayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Enver Gökçe’nin dizeleriyle Özgünaydın’ın fotoğrafları

Dr. Deniz Şimşek, birlikte iyileşmek adına kaleme aldığı dönüşümün ilk adımı olan bu kitapla aslında bir yandan da sizi size hediye etmek istiyor. Dileyen bu isteğe gözlerini ve kalbini kapatabilir, dileyen de bu hediyeyi içtenlikle alıp kabul edebilir.

Salvador Dalí’ye selam olsun

Gastronomi merakı olan birisi olarak, önemli bir filmi izleme fırsatı buldum. “Dali’yi Beklemek”, dehayı yücelten, güneşli bir aşk hikayesi. Hayatı yakalayan ve onu dolu dolu yaşayan, zengin, duygusal bir sese sahip. Yetenekli bir şef olan Fernando, 70’lerde uluslararası üne sahip Salvador Dalí’nin Cadaqués adlı köyüne gelir.

Şef ile sanatçının yolları bu filmde kesişiyor ve yeni bir mutfak dehasının doğmasına neden oluyor. 3. İzmir Uluslararası Akdeniz Sinemaları Buluşması kapsamında bu filmi izleme fırsatı buldum. Vecdi Sayar’ın seçtiği filmler bizi derinden etkiledi. Sinema keyfini doyasıya yaşadık. Filmin Yönetmeni David Pujol. Jose Garcia, İvan Massague, Clara Ponsot oyunculukları bizi filme daha çok yaklaştırdı.

Haberin Devamı

Sosyal medyada kullanılan yöntemler

Twitter’da masum bir tweet, tweet’e yapılan yorum ya da retweet’le kavga başlıyor, insanlar birbirine giriyor. Sosyal medya devleri küresel çatışmaları körüklüyor ve dezenformasyona izin vererek bizi kaosa sürüklüyor. Peki, bu kadar büyük bir kontrolü nasıl elde ettiler ve bunun hayatımıza etkisi nedir?

Enver Gökçe’nin dizeleriyle Özgünaydın’ın fotoğrafları

30 yılı aşkın süredir bilim ve teknoloji alanında çalışan gazeteci yazar Charles Arthur’un sosyal medyanın tehlikeli ve kutuplaştırıcı etkisi üzerine incelemelerini içeren “Sosyal Isınma”, Altın Kitaplar etiketiyle raflardaki yerini aldı. İngiliz gazete Guardian’ın teknoloji editörlüğünü yapan ve daha sonra Cambridge Üniversitesi’nde toplumsal bölünme üzerine araştırmalar yürüten Charles Arthur, Sosyal Isınma’da, Mark Zuckerberg ve Jack Dorsey gibi milyarder CEO’ların kasıtlı olmadığında ısrar ettiği çok sayıda örneği inceliyor.

Haberin Devamı

Sosyal medyada kullanılan yöntemlerin (algoritmalar, makine öğrenimi vb.) hızlı bir şekilde tahammülsüzlüğe, ırkçılığa, şiddete ve hatta soykırıma yol açabileceğini; ayrıca bu platformların sağlıklı kullanıcı ile sağlıksız kullanıcı arasındaki farkı ayırt etme konusunda ne kadar yetersiz kaldığını ortaya koyuyor.

Mizah yüklü bir orta sınıf eleştirisi

George ve Weedon Grossmith kardeşler, Londralı burjuva beyefendi Charles Pooter’ın günlüğünü okurla paylaşıyor. Epey saygın biri olduğunu düşünen Pooter, okuru gündelik yaşamdaki saf mücadelesiyle güldürürken, yazarlar satır arasında mizah yüklü bir orta sınıf eleştirisi yapıyor: “Neden günlüğümü yayımlamayacakmışım ki? Her tür yayın organında daha evvel adlarını dahi duymadığım insanların hatıralarının basıldığını gördüm; sırf “önemli bir adam” olmadığım için benim günlüğüm neden ilginç olmayacakmış...”

Haberin Devamı

Enver Gökçe’nin dizeleriyle Özgünaydın’ın fotoğrafları

Grossmith kardeşler, Evelyn Waugh’un okuduğu en komik kitap olduğunu söylediği “Önemsiz Bir Adamın Günlüğü”nde tipik İngiliz burjuvasının alaycı bir profilini çizer.

Kim ne okuyor?

 Mehmet Esen, Falih Rıfkı Atay’ın “Zeytindağı” adlı eserini okuyor.

 Ali Saydam, Juli Zeh- Simon Urban’ın “Zwischen Welten (Dünyalar Arasında)” adlı eserini okuyor.

 Lolita Asil, Khaled Hosseini’nin “Uçurtma Avcısı” adlı eserini okuyor.

 Melis Güvenç, Robert Greene’nin “İktidar” adlı eserini okuyor.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları