Büyük imtihanın romanı

Lütfiye Pekcan’ın yeni romanı “İmtihan 2020”, yaşadığımız salgın sürecini ve roman kahramanlarının kendi içine yaptığı yolculuğu gerçekçi, sarsıcı ve akıcı bir şekilde dile getiriyor. Kitabı yazarken neler hissettiğini sordum kendisine, bakın neler anlattı:

Haberin Devamı

“‘İmtihan 2020’de yaşadığımız pandemi sürecini bir gazeteci olarak gerçek olaylarla ama kurgu kahramanlarla dile getirirken, salgının büyük acıların taşıyıcısı olduğunu ve bizi sarsarak bazı gerçekleri yüzümüze tokat gibi çarptığını anlatmak istedim. Romanda, virüs artıp yayıldıkça dar alana sıkışan bireylerin varoluşlarını sorgulamalarına, doğaya, hayata bakışlarının ve önceliklerinin değişmesine tanık oluyoruz. 2020 herkesin hakikat aynasında kendisi ile yüzleştiği, yaptığı seçimlerle hesaplaştığı, yapılan hataların, ıskalanan mutlulukların su yüzüne çıktığı bir şekilde hayatının altüst olduğu bir yıl oluyor.”

Edebiyattan beyazperdeye

Bir süredir yazarlara edebiyattan sinemaya uyarlanmış en sevdiği filmleri soruyorum. Bu haftaki konuk yazarım, Müge İplikçi...
“Ian McEwan ve onun şahane kitabı ‘Atonement-Kefaret’in filmini izlerken, neredeyse bu yetkin kitabı okurken ki keyfi aldığımı söyleyebilirim. Yönetmen Joe Wright ve oyuncularının performansı ‘ödenmesi gereken kefaretler ve affedilebilecekler’ konusunda bir kez daha düşündürür bizleri. Keira Knightley ve özellikle James McAvoy’a ise canlandırdıkları karakterler özelinde sadece hayranlık duymayız; onların kanlı canlı gerçek insanlara dönüşmüş halleriyle, savruldukları o büyük tutkularında da kayboluruz.”

Haberin Devamı

İstanbul’un şiirleri “Şiirlerde İstanbul”

Şair, yazar, edebiyat eleştirmeni Ahmet Bozkurt’un hazırladığı “Şiirlerde İstanbul” kitabı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ. yayını olarak okuyucularıyla buluştu. Bugüne kadar yapılmış İstanbul antolojilerinden pek çok yönüyle ayrılıyor “Şiirlerde İstanbul”. Şehrin kültür sanat belleğine bugüne kadar yapılmış en önemli katkılardan biri.
MÖ 300 yılından, İstanbul’un ilk şairi olan Byzantion’lu Moiro ile açılıyor kitap. Bizans, divan, halk ve cumhuriyet dönemi şiirinde İstanbul imgesinin oluşumu ve dönüşümü üzerine gözden kaçmaması gereken bir yazı. “Şiirlerde İstanbul”, 2300 yıllık bir şiir birikimine yaslanıyor. 792 sayfalık bu kapsamlı kitabın önemli özelliklerinden biri de şiirlere eşlik eden resimler. İstanbul’un şiirli yolculuğuna eşlik eden çizimleri illüstratör Selçuk Ören’in fırçasından hayat bulmuş.

Haberin Devamı

Kültürün belediyesi Zeytinburnu

Geçenlerde Zeytinburnu Belediyesi’nden özel bir davet aldım. Başkan Ömer Arısoy, yaptığımız kahvaltıda önemli şeyler anlattı. Zeytinburnu Belediyesi’nin yapmış olduğu kitapları ve etkinlikleri kadrajıma aldım. İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yılı nedeniyle, Zeytinburnu Belediyesi, TBMM ve Mehmet Âkif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı işbirliğiyle düzenlenen “Mebus ve Şair: Mehmet Âkif Ersoy” sergisini hararetle öneriyorum. Önümüzdeki haftalarda çok özel bir kütüphane de açılıyor. Sanat kitapları ağırlıklı olan bu kütüphanede piyano bile var. Bundan böyle Zeytinburnu Belediyesi’ni daha yakından takip edeceğim.

Kim ne okuyor?

Haberin Devamı

◊ Yazar Seray Şahiner, Nobel ödüllü usta yazar Necib Mahfuz’un “Ezilenler” adlı romanı okuyor.
◊ Dizi yapımcısı Ömer Özgüner, Yeşim Erdem’in “Sağım Solum Önüm Arkam” adlı romanını okuyor.
◊ Pasaj Müzik’in yapımcısı Abdullah Elaldı, Tahsin Yücel’in “Kumru ile Kumru” adlı romanını okuyor.
◊ Redd grubunun solisti Doğan Duru, Patti Smith’in “Maymun Yılı” adlı kitabını okuyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları