Aylin Sökmen’den yeni kitap geliyor

Kitapçılarda vakit geçirmeyi seviyorum. Penguen Suadiye Kitabevi’nde gezerken, yazar arkadaşım Aylin Sökmen’le karşılaştım.Yeni bir roman yazmış, kitabını gönderdiği yayınevlerinden müjdeli haberi bekliyormuş.

Haberin Devamı

Kentli orta sınıf bir kadının biten “çocuksuz” evliliğinin ardından bireyleşme ile alkol bağımlılığından kurtulma çabasının anlatıldığı kitapta, evlilik, çocuk baskısı, annelik, aile olmak ya da olamamak, yalnızlık gibi toplumun normları dışında kalma sorunu irdeleniyor.
Sosyal medya vurgusu, hayatın içindeki büyük veri dolaşımı, herkesin herkesi bir şekilde “izliyor” olması üzerinden, yabancılaşmanın yol açtığı sorunlara da değiniyor.
Roman yer yer gerçek dışı unsurlar barındıran kısa bölümlerden oluşuyor.
Eve kapanmış bir halde depresif günler geçiren kadının kapısını çalan bir güvenlik firmasının sıra dışı elemanı, bu tür ayrılık-yas durumlarında kişilerin tekrar normal hayata dönebilmesini sağlayan süreci düzenleyen bir cihazı tanıtıyor.
Bunu eve kuruyor ve ardından kadının bilincinde bazı dalgalanmalar oluyor. Henüz adını belirlenmemiş olan bu romanı merakla bekliyorum.
Sahici konular okurun da ilgisini çekecektir. Aylin Sökmen’in, “Salt Okunur” (2009) adlı bir öykü kitabı ve “Kendinde Değil Gibisin” (2020) adlı bir romanı var.

Haberin Devamı

Uzak Doğu’nun gizemli noktası Japonya

Kronik Kitap, bir yeni diziyle daha okuyucusunun karşısına çıktı.
İlk kitabı “Kısa Çin Tarihi” olan “Kısa Ülkeler Tarihi Dizisi”, şimdi de bünyesine yine Uzak Doğu’da çok merak edilen bir ülkeyi, Japonya’yı kattı.

Aylin Sökmen’den  yeni kitap geliyor

Mistik güçlerin, antik inanışların ülkesi Japonya, Batı’ya Marco Polo günlükleriyle tanıtılan, korkunç Kamikaze fırtınalarınca savunulan ve ilahi bir hükümdarca yönetilen uzaklardaki efsanevi ülke.
İpek Yolu’nun son noktası, bilinen dünyanın en uzak ucu, Avrupalı sanatçılar için gerçek bir ilham kaynağı ve Uzak Doğu’nun gizemlerinin kalıcı sembolü.
Şimdilerde ise küresel endüstrinin güç merkezi, popüler kültürün bağlantı noktası ve endüstri sonrası dönemin çöküşünün habercisi haline geldi. Görsellerle desteklenen akıcı ve sürükleyici anlatımıyla “Kısa Japonya Tarihi”, meraklıları için keyifli bir okuma deneyimi sunuyor.

Haberin Devamı

Aklımda kalanlar...

∆ Peter Ackroyd, merceğine bu kez İngiliz edebiyatının kurucusu Geoffrey Chaucer’ı alarak büyük bir kazıya daha girişiyor.
İngilizcenin kült metinlerinden “Canterbury Hikâyeleri”nin büyük şairini, devletin “ağzından bal damlayan” ve “ağzı laf yapan” sadık memurunu bir başka pencereden izleme imkânı sunan Ackroyd, Chaucer’ın yaşamıyla edebiyatını paralellikler ve karşıtlıklar üzerinden kitapta ele alıyor.

Aylin Sökmen’den  yeni kitap geliyor

∆ Modern Yunan edebiyatının en mühim isimlerinden biri Kazancakis’in 20 yaşındayken günlük biçiminde yazdığı, 1906’da Karma Nirvami mahlasıyla yayımladığı “Yılan ve Zambak”, büyük bir yazarın ayak seslerini duyuran sembolizm yüklü bir ilk metin.
Bu metinleri okuduktan sonra yazarın “Zorba” romanı da iç açar. Bir yaşam kılavuzu gibidir “Zorba”. Bir yandan Ege’nin kokusunu duyarsınız bir yandan da kendinize yaklaşırsınız. “Zorba”yı da okuyun derim.

Haberin Devamı

Aylin Sökmen’den  yeni kitap geliyor

Hekate ölmedi aramızda yaşıyor

Destek Yayınları’nın mitoloji serisi devam ediyor. Serinin ikinci kitabı olan “Hekate”yi arkeolog-yazar Özlem Ertan yazdı.
Ertan, editörlüğünü Erhan Altunay’ın yaptığı kitabı hakkında şunları söyledi:
“Hekate, Anadolulu bir Tanrıça. En büyük mabedi Muğla Yatağan’da. Hekate eskiden evrene hâkim bir Ana Tanrıçayken ataerkil Yunan kültüründe karanlık tarafa çekilip büyücülerin tanrıçası oldu.
Çünkü Yunanlılara yabancı olan Hekate kocasız, çocuksuz ve güçlü bir kadın arketipiydi. Hekate yalnız ve güçlü kadınların şahsında yaşamayı sürdürüyor.
Hekate’yle özdeşleştirilen cadılar da pagan geleneğini sürdüren, hangi bitkinin neye iyi geleceğini bilen kadınlar oldukları için şeytanlaştırılmışlardı.
Hekate’yi bu bakış açısıyla ve hem yazılı hem de arkeolojik verilerin ışığında anlattım.”

Haberin Devamı

Aylin Sökmen’den  yeni kitap geliyor

‘Zaman İçinde Müzik’ yeniden

Usta müzik yazarı Evin İlyasoğlu’nun “Zaman İçinde Müzik” kitabı, genişletilmiş ve güncellenmiş 11. baskısıyla yayımlandı. İlk baskıları çeşitli müzik eserlerinden örnekler sunan CD’ler eşliğinde satışa çıkmıştı. Şimdi ise karekod kulanılarak yepyeni bir tasarımla okura sunuluyor. Kitapta müzik akımları, ünlü besteciler ve çeşitli görseller eşliğinde zaman dizinleri de yer alıyor. Böylece tarihsel akış içinde müzikle birlikte toplumsal, bilimsel, sanatsal gelişmeleri karşılaştırmalı olarak izleyebiliyoruz. Kitap kapsamlı bir kültür anıtı. Remzi Kitabevi önemli olan bu eseri, yeniden yayımladı.

Kim Ne Okuyor?

◊ Karikatürist Ramize Erer, Virginia Woolf’un “Londra Manzaraları” adlı kitabını okuyor.
◊ İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin iletişimcisi Songül Sarıpınar, Özlem Ertan’ın “Dolunay Ayini” adlı kitabını okuyor.
◊ Gazeteci Ali Eyüboğlu, Yüksel Aytuğ’un “Hayatım Roman” adlı kitabını okuyor.

Yazarın Tüm Yazıları