Ankara Film Festivali bir sinema şöleni

Geçen hafta, Türkiye’nin köklü festivallerinden Ankara Uluslararası Film Festivali’ndeydim.

Haberin Devamı

Festivali düzenleyen Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Başkanı İrfan Demirkol, tüm başarılarına inat mütevazı bir karakter.
Düzenlediği festival Türk sinemasına destek veriyor ve izleyiciyi dünya sinemasının seçkin örnekleriyle buluşturuyor.
Festivalde izleme şansı bulduğum Çağıl Bocut’un yönetmenliğini yaptığı ilk uzun metraj filmi “Sardunya” psikolojik gerilim unsurları taşıyan bir hikayeye sahip.
Babalar ve evlatları arasındaki iletişimi ölüm, adalet ve etik kavramları üzerinden ele alan filmin oyuncu kadrosunda İlayda Elif Elhih, Ali Seçkiner Alıcı, Evren Duyal, Zeyno Eracar, Tansu Biçer ve Ahsen Eroğlu yer alıyor.
Sabırsızlık Zamanı
Festivalde görüşme fırsatı bulduğum, oyuncu ve yönetmen Aydın Orak’ın yazıp yönettiği “Sabırsızlık Zamanı” filmi dünyanın büyük film festivallerinden Varşova Film Festivali Ana Yarışma’ya seçilmiş.
Oyuncu kadrosunda İştar Gökseven, Pelin Batu, Feride Çetin, Ali Seçkiner Alıcı ve Rıza Sönmez’in yer aldığı film Antalya Altın Portakal Film Festivali Film Forum Work in Progress Platformu’nun “En İyi Film” ve “Başka Sinema Dağıtım Ödülü” olmak üzere iki ödülle ayrılmıştı.

Haberin Devamı

Ankara Film Festivali bir sinema şöleni

3 Soprano Grubu

Geçenlerde Alanya’da Devlet Opera ve Balesi solistleri Çiğdem Önol, Funda Saltaş Ateşoğlu ve Esin Talınlı’dan kurulu Anatolian Sopranos (3 Soprano) tarafından verilen konseri izleme fırsatı buldum.
Türkiye’nin başarılı 3 Soprano grubu çocuklara, gençlere ve geniş halk kitlelerine çok sesli müziği sevdirmeyi, opera sanatını, zengin repertuvarıyla dikkat çekmeyi başarıyor.
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Alâeddin Keykubad hâlâ bir ışık gibi bizleri aydınlatıyor. Alanya’nın Cumhuriyetin 100. yılına il olarak gireceğine inancım tam” diyor.
Adem Murat Yücel, hem yerel hem de evrensel düşünebiliyor. Önümüzdeki günlerde Alanya’da bakalım neler olacak?
Piyanist Melahat İsmailova’yı da unutmamak gerek, oldukça başarılıydı.

Haberin Devamı

Ankara Film Festivali bir sinema şöleni

Kim ne okuyor?

∆ Oyuncu Melih Selçuk, Kont Galeazzo Ciano’nun “Savaş Günlükleri” adlı eserini okuyor.
∆ Altın Koza’nın yöneticisi sanatçı İsmail Timuçin, Victor Hugo’nun “Sefiller” adlı eserini okuyor.
∆ Televizyoncu Serkan Oral, İlber Ortaylı’nın “Türkiye’nin Yakın Tarihi” adlı eserini okuyor.
∆ Atilla Atasoy, Ömür Ceylan’ın “Ömürlük Şarkılar-Şarkılaşan Ömürler” kitabını okuyor.

Yakında yayımlanacak 2 kitap

Cemal Süreya/“Seviş Yolcu”/Can Yayınları

Birhan Keskin, Cemal Süreya’nın çok sevilen aşk şiirlerinin yanı sıra, onun “bu memlekete, şehirlere, insanlarına dair yazdığı” şiirleri “Seviş Yolcu”da bir araya getiriyor. Kitaptaki 54 şiire, Cemal Süreya’nın defterlere, armağan ettiği şiir kitaplarının üzerine, mektuplara eklediği desenler eşlik ediyor. Kitap, çağdaş bir Cemal Süreya seçkisi...

Haberin Devamı

Ankara Film Festivali bir sinema şöleni

Ahmet Büke/“Deli İbram Divanı”/Can Yayınları

Deli İbram Divanı, öykücülüğümüzün yaşayan büyük ismi Ahmet Büke’nin romanda da ne kadar mahir olduğunu gösteren, konuşulacak bir eser.
Ege insanının doğayla, tarihle, efsanelerle beslenen hayatı, coğrafyamızın kangren olmuş adaletsizlik, gelir eşitsizliği sorunlarıyla harmanlanıyor, bir ada ve deniz hikâyesi olarak biçimleniyor.
İzmir’in de yer yer karakter olarak belirdiği bir dönem romanı olan Deli İbram Divanı, deniz edebiyatımızın klasikleri arasına girmeye aday.

Ankara Film Festivali bir sinema şöleni

Yeni Çıkanlar

Özgürce soru sor

Çocuklar için felsefe eğitim uzmanı Deniz Alter’in P4C (Philosophy For Children) pedagojisiyle kaleme aldığı, çocuk kitapları illüstratörü Sezen Aksu Taşyürek’in resimlediği “Hayaller Bir Baloncuğa Sığar mı?” “Sormazsam Olmaz” serisinin ilk kitabı olarak Sincap Kitap’tan yayınlandı. Kitap, içerisinde çocukları düşünmeye teşvik eden birçok soru barındırıyor. Çocuklarla felsefe etkinliği yapmaya yönelik teknikleri de okurla buluşturuyor. Ebeveynler, çocuklarla birlikte düşünmenin keyfine varıyor.

Haberin Devamı

Ankara Film Festivali bir sinema şöleni

Artık cici değil cesur kızlar zamanı

Yazar, gazeteci, iş insanı, sosyal girişimci, 2 kız çocuk annesi Aslıhan Dağıstanlı Aysev’in kız çocuklarına güç ve ilham vermesi için kaleme aldığı “Cesur Kızlara Yol Arkadaşları” serisinin ikinci kitabı “Asla Pes Etmeyenler”, Nemesis Kitap’tan Dünya Kız Çocukları gününde çıkarak, raflardaki yerini aldı. Aysev’in hayali, çocukların bir gün bu kitaptakiler gibi hayallerine ulaşmaları.

Ankara Film Festivali bir sinema şöleni

“Basının Gözünden Ayasofya”

Kamu yayıncılığı konusunda iddialı hale gelmeye başlayan Basın İlan Kurumu Yayınları’na bir yenisi daha eklendi. “Basının Gözünden Ayasofya” kitabı, Arzu Cihangir editörlüğünde hazırlanmış. Esere, Basın İlan Kurumunun internet sitesinde bulunan yayınlar bölümünden erişmek mümkün.

Haberin Devamı

Ankara Film Festivali bir sinema şöleni

Yazarın Tüm Yazıları