Zerrin Özer haklı, Sefo haksız

Önceki akşam Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen PowerTürk Müzik Ödülleri töreninde birbirinden ilginç anlar yaşandı. Geceye damgasınıysa Zerrin Özer’in salonu terk etmesi ve rap’çi Sefo’nun töreni düzenleyenleri kınaması vurdu.

Haberin Devamı

Gecenin en şoke edici hareketi Zerrin Özer’den geldi; Cem Yılmaz’la röportaj yapılırken araya girdi, gazetecilere veryansın etti: “Saygılı olacaksınız; akıllı olacaksınız!” Cem Yılmaz da şaştı kaldı tabii.

Meğer tam kendisiyle röportaj yapılırken Cem Yılmaz salona girmiş, bütün basın mensupları da o tarafa yönelmiş, ona bozulmuş Zerrin Hanım.

Bence burada gazeteciler haklı. Çünkü haber kaçırmak korkusu yaşıyorlar. Sen Zerrin Özer ile röportaj yaparken öbür tarafta Cem Yılmaz bir espri patlatır, haberi ıskalamış olursun. Ama bunun da nazik bir yolu yordamı olmalı. Belli ki haber telaşıyla üzmüşler Zerrin Ablamızı.
Gazeteciler özür diledi, dertlerini anlatmaya çalıştı,
Cem Yılmaz “Ben Zerrin Hanım’ı her zaman beklerim” diyerek durumu idare etmeye çalıştı ama nafile. Zerrin Özer salonu terk etti.

Haberin Devamı

Hadi Zerrin Özer’inki biraz kişisel bir meseleydi. Ama törene asıl sert muhalefet Sefo’dan geldi, şöyle bir tweet attı ünlü rap’çi:

“Müzik ödülleri adı altında ödül töreni yapıp bu kadar revaçta olmasına rağmen rap/hiphop kategorisi koymayan, yurtdışından ithal rap’çi getirip onunla açılış yapan PowerTürk grubunu esefle kınıyorum. Siz kabul etmeseniz de biz varız...”

Sefo’nun ithal rap’çi dediği, törende “I’ve Got The Power” (Güç Bende) şarkısını söyleyen Snap! grubuydu. Bence PowerTürk gecesinde “I’ve Got The Power” şarkısı kelimenin tam anlamıyla “cuk” bir seçim olmuş.

Sefo’nun eleştirisine hiç katılmıyorum. Evet, ödül kategorileri arasında rap yok ama başka hiçbir müzik türü de yok. Halk müziği, rock, caz ya da arabesk kategorileri olsa, rap dışarıda bırakılsa eleştirisi haklı olacaktı ama boşa celallendi Sefo.

Ayrıca da ülkemizdeki bir organizasyona katılmak için gelmiş yabancı müzisyenler için “ithal” demek de hiç misafirperverce değil, en hafif tabiriyle nezaketsiz.

Bu çıkışta Murda’nın Hadise’yle birlikte “En güçlü iş birliği” ödülü almasının payı varmış gibi geldi bana.

Uluslararası ödüller

Önceki yıllardan farklı olarak bu sene ilk kez uluslararası iki kategori de vardı: “En güçlü uluslararası şarkıcı” ödülü Adele’e ve “En güçlü uluslararası şarkı” ödülü de Tom Odell’in “Another Love” şarkısına gitti. Bana biraz anlamsız geldi bu kategoriler. Adele katılsa şahane olurmuş tabii ama böyle biraz dağ dağa ödül vermiş, dağın haberi olmamış misali...

Haberin Devamı

Türkiye ve dünya vurgusu

Başka birçok törende olduğu gibi PowerTürk ödüllerine de kadın teması damga vurdu. Tıpkı Cannes Film Festivali’nde konuşan Merve Dizdar gibi “En güçlü cover şarkı” ödülü alan Melek Mosso da konuşmasını bu konuya ayırdı:

“Ben bu ödülü yüzyıllardır bu toplumda, dünyada ötekileştirilen; kıyafetleriyle, kahkahasıyla kadın olmanın gerektirdiği her şeyle yargılanan; ittirilen, katledilen bütün kadınların ruhlarına armağan olarak alıyorum...”

Konuşmasında kullandığı “bu toplumda ve dünyada” vurgusu özellikle dikkatimi çekti.

 Çünkü hatırlarsınız, Merve Dizdar’ın Fransa’daki konuşmasında “Türkiye’de ve dünyada” vurgusu olmadığı için sanki ülkesini şikâyet ediyormuş gibi eleştirilere maruz kalmıştı.

Gecenin piştisi ve esprisi

Haberin Devamı

Her ikisi de Cem Yılmaz’dan geldi. Çünkü AKM’deki törene katılanlar arasında eski sevgilisi Defne Samyeli de vardı ünlü komedyenin. Cem Yılmaz, Mabel Matiz’e “En güçlü şarkı” ödülünü takdim etti. Fakat şarkıyı şöyle anons etti: “Antidepresan-Mabel Matiz&Nihat Doğan!” Nihat Doğan’ın şarkıyı almak için yaptığı ısrara gönderme yapmış oldu böylece.

Öpüşenler, ağlayanlar...

Gelelim gecenin romantiklerine... “En güçlü erkek şarkıcı” ödülü alan Can Bonomo ismi anons edilince herkesin içinde eşi Öykü Karayel’i öptü. “En güçlü kadın şarkıcı” ödülü alan İrem Derici sahnede konuşurken sevgilisi Atakan Işıntutan ağlamaklı oldu. Biraz abartılı mı? Kesinlikle öyle.  

Haberin Devamı

Kendi verdi, kendi aldı

Ödüle layık görülenler kadar, ödülleri sahiplerine takdim edenler veya onların yerine alanlar da ilginçti. Mesela “En güçlü video klip” ödülünü Gülşen adına Metin Arolat aldı. Yine aynı şekilde “Yaşam boyu başarı” ödülünü de Ali Poyrazoğlu anons etti ve Sezen Aksu’nun adına ödülü aldı.

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları