‘EDS’ FENA ÇARPACAK

Ne zaman ‘trafik’ konusu açılsa ilk soru, “EDS’ler ne zaman devreye girecek” oluyor.

Haberin Devamı

Hafta başında Antalya Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Çalhan’ı ziyaret ettim.

Konu döndü dolaştı Elektronik Denetleme Sistemi’nin (EDS) ne zaman devreye gireceğine geldi.

Hüseyin Bey, EDS’nin 19 ilçeyi kapsayacak biçimde devreye alınması için Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ciddi bir çalışma yürüttüğünü, bu çalışmanın da yaklaşık 2-3 ay içinde tamamlanacağını söyledi.

Elbette şu anda da yollarda gezici ve sabit radarlar var ama EDS devreye girdiğinde işin rengi tam anlamıyla değişecek.

Özellikle gaza basmayı sevenler çoook üzülecek. Çünkü EDS sisteminin hız koridorları 7 gün 24 saat denetimde olacak.

Kurala uymayan da soluğu maalesef vergi dairesinde alacak.

TONGUÇ’TAN ÖZEL DETAYLAR
Hüseyin Bey’den güncel bilgileri aldıktan sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç’u aradım.

Hüseyin Bey’in aktardığı bilgilere o da ek yaptı ve şöyle dedi:

Haberin Devamı

KAMERALAR DEVREDE
“EDS’ye ait kameralar devrede. Yani işin yüzde 96’sı tamam. Sadece hız koridorlarının düzenlemesi kaldı. Bu aşamadan sonra sistemi Emniyet Genel Müdürlüğü’ne devredeceğiz. EDS,19 ilçenin tamamında aynı anda kullanıma açılacak.

HATALI PARKA EDS’DEN CEZA
Bu sistem sadece hız ihlalini değil hatalı parkları da tespit edecek. Mesela Adnan Menderes Bulvarı ve Güllük Caddesi bu noktalardan sadece ikisi.

‘EDS’ FENA ÇARPACAK

KAVŞAKTA YAPAY ZEKÂ
Kent trafiğinin rahatlatılması ve denetim için birçok sistemi aynı anda devreye alacağız. Bunun için kavşaklarda ardışık olarak düzenlemeler yapıyoruz.

38 kavşağımızda “Tam Zamanlı Akıllı Trafik Uygulaması” olacak. Bu uygulama, kavşaktaki araçların kuyruk boyunu ve sınıflandırmasını yapacak. Toplanan veriye göre de sinyalizasyon sisteminde ne kadar süreyle ‘kırmızı’ ya da ‘yeşil’ ışık yanacağına yapay zekâ karar verecek.

Bu sistem aynı zamanda 38 kavşağın tüm verilerini tek bir havuzda toplayarak kent trafiğinin genel durumu hakkında veriler hazırlayacak. Biz de yapay zekânın ne kadar başarılı olduğunu kameralar üzerinden izleyeceğiz.”

Sistem Nurettin Bey’in anlattığı gibi işlerse Antalya’nın trafik çilesi büyük ölçüde son bulur.

Hiçbir şey olmasa bile bomboş kavşakta dakikalarca kırmızı ışığın yeşile dönmesini bekleyen sürücülerin çilesi sona erer.

Haberin Devamı

‘EDS’ FENA ÇARPACAK

ŞİMDİ YANDINIZ

Elektrikli scooter kullanıcılarının Antalya’da estirdiği terörü, “Sessiz tehlike” başlığı ile geçen haftaki köşe yazımda ele almıştım. O yazıdan birkaç gün sonra Hürriyet yazarı Oya Armutçu yüreğimize su serpecek bir haber verdi.

Ne diyordu Armutçu, hatırlayalım: “Scooterlarla ilgili soruları Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a ilettim. Bakan Bozdağ, takipleri, bir suça karıştıklarında soruşturma ve diğer işlemler kolay yürütülebilmesi için Martı’lara plaka verilmesinin faydalı ve gerekli olduğunu söyledi.”

“Beni nereden bulacak, nasıl ceza yazacaklar” rahatlığıyla kuralları alt üst eden scooter kullanıcılarının uykusu kaçacak gibi görünüyor. Bu araçlara plaka takılması belki sorunun tamamını ortadan kaldırmaz ama belli oranda caydırıcılık oluşturacağı kesin.

Yazarın Tüm Yazıları