BAYRAMIMIZ ZEHİR OLMASIN

Koronavirüs belası bizden çok şey aldı götürdü.

Haberin Devamı

 

Özgürlüğümüzü, alışkanlıklarımızı ve tabii sevdiklerimizi…

*

2 yıldır bambaşka bir dünyada nefes alıyoruz.

*

Tam umutsuzluğa kapılırken bilim insanlarının aşı müjdesi ile umutlarımız yeniden yeşerdi.

*

Aşılanan kişi sayısı arttıkça vakalar düştü, hızla normalleştik.

*

Şimdi önümüzde yeni bir sınav var.

*

Kurban Bayramı…

*

Bayram tatili süresince alacağımız kararlar koronavirüs illeti ile mücadelemize yeni bir yön verecek.

*

Eğer her şeyi boş verir, kuralları hiçe sayar, maske-mesafe-hijyen kuralına uymazsak maalesef bant geri saracak.

*

Bayram sürecinde en büyük görev bana göre esnafa düşüyor.

*

Özellikle kafe, restoran, alışveriş merkezlerindeki tedbir düzeyi bayramdan sonra önümüze serilecek tablonun yaratıcısı olacak.

*

Haberin Devamı

Eğer esnaf, “Salgın boyunca çok yaralandık. Bayramda bu işi az da olsa telafi edeyim” bakış açısıyla salgın tedbirlerini boş verirse korkarım bayramdan sonra çok daha ağır bir süreç yaşanabilir.

*

Tedbirlerin esnafa tekrar hatırlatılması konusunda kamu kurumlarının yanı sıra ATSO ve AESOB’a da büyük görev düşüyor.

*

Tabii sadece hatırlatma değil. Denetim de çok önemli. Antalya Valisi Ersin Yazıcı bu konuda çok net bir açıklama yaptı. O açıklamayı biz dün, “İkaz var taviz yok” manşeti ile verdik.

*

Ne dedi Sayın Vali: “Tedbirlerden taviz verilmeyecek.”

*

Gayet açık bir çağrı. O yüzden herkes şapkasını önüne alıp düşünsün. Sonra, “Ben neden ceza yedim? Yandım, bittim, kül oldum” demesin…

ULAŞIM İÇİN ÖZEL RAPOR

Arap saçına dönen Antalya trafiği ile ilgili Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç’la konuşmuş ve izlenimlerimi, “360 derece çözüm şart” başlığı altında toplamıştım.

*

Yazımdan sonra Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Manavoğlu, 5 sayfadan oluşan özel bir raporu benimle paylaştı. Raporda, Antalya trafiğini rahatlatacak birçok çözüm önerisi var.

*

İşte, raporun özeti:

1-            19 ilçe sınırları içerisinde hala bir Ulaşım Ana Planı çalışması bulunmamaktadır. Ulaşım Ana Planı kent planlamayla bir bütün olarak ele alınması gerekmektedir.

Haberin Devamı

2-            Toplu taşıma sistemlerinin raylı sistem ve lastik tekerlekli toplu taşıma sisteminin birbirleriyle bağlantıları ve entegrasyonu bir arada düşünülmeli ve hayata geçecek projeler oluşturulmalıdır.

3-            Kaldırım alanlarına yapılan araç parkları engellenmeli ve yaya sürekliliğini bozan uygulanmalar denetlenmelidir.

4-            Kentimizin en önemli sorunlarının başında gelen otopark sorununu gidermek için ciddi bir çalışma yapılmalıdır.

5-            Trafik kazalarının yoğun olarak yaşandığı kara nokta olarak bilinen kaza riski yüksek olan noktalar tespit edilmelidir.

6-            Yaya öncelikli ve sürdürülebilir ulaşım modelleri kentte teşvik edilmelidir.

Haberin Devamı

7-            Bisiklet kültürünün Antalya’da geliştirilmesi için toplumun tüm kesiminin katılımına olanak sağlayacak çalışmalar ve projeler yapılmalıdır.

8-            Özellikle Kaleiçi ve Konyaaltı Sahili’ne ulaşımı rahatlatıcı ring seferleri yaygınlaştırılmalıdır.

 

Bana göre bu 8 madde içinde de vurgu yapılan otopark yetersizliği ve hatalı park sorunu acilen mercek altına alınmalı…

TURİZMCİLER MORAL BULDU

Geçen hafta Hürriyet Seyahat’in sponsorluğunda gerçekleşen Quality Managment (QM) ödül törenine katıldım. Gerçekten çalışılmış ve ciddi emek verilmiş bir organizasyondu. Zor bir dönemden geçen turizmcilerin törende söylediği her söz çok kıymetliydi. Sektörün morale ihtiyacı olduğu bir dönemde böyle zor bir organizasyona imza atan GM Medya Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Meral’e bir kez daha teşekkür etmek gerekiyor sanırım.

Yazarın Tüm Yazıları