Bakan Bey ikna etti

KONUTLARIN turizm amaçlı kiralanmasını düzenleyen yasanın detaylarını ve sektör profesyonellerinin görüşlerini son yazımda kaleme almıştım.

Haberin Devamı

 

Yazımdan sonra olumlu, olumsuz çok sayıda telefon ve e-posta aldım.

*

Otelciler yasayı son derece olumlu karşılarken, günübirlik turizmi seçenlerin özellikle bazı maddelerden rahatsız olduğunu gördüm.

*

Fikir savaşlarının devam ettiği bir ortamda yeni düzenlemenin artılarını, eksilerini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordum.

*

Bakan Bey çok net ifadelerle konuyu özetledi ve bence süreçle ilgili tüm tartışmalara son verdi.

*

İşte, her manada beni ikna eden o açıklama:

 Bakan Bey ikna etti

DENGE BOZULMAMALI

“Bakanlık olarak bu faaliyetlere karşı değiliz. Aslında bunu istiyoruz. Burası bir turizm ülkesi ve bu tür turizm çeşitlerinin olması gerekiyor. Ancak şehirler planlanırken nerenin ticari, nerenin konut amaçlı, nerenin turizm amaçlı kullanılacağı ana planlara işleniyor. Turizm şehrinin alt yapısı da buna göre planlanıyor. Bu planın dışında bir oluşuma izin verirseniz rakamlar büyüdüğünde planlar alt üst oluyor, şehrin dengesi bozuluyor.

Haberin Devamı

GÜVENLİK SORUNU VARDI

İnsanların anayasal hakları var. Ev satın alıyorsunuz, birkaç yıl sonra bir bakıyorsunuz üst katınız turizm konutuna dönmüş, her gün farklı insanlar girip çıkıyor. Apartmana kimin girip çıktığı belli değil, huzursuz oluyorsunuz. Bunun bir de güvenlik boyutu var. Otellerde kaldığınız zaman burada kalanların kimlik detayları güvenlik birimlerine online olarak ulaştırılıyor. Bunun dışındaki uygulamalar ise güvenlik zafiyeti oluşturuyor.

MERDİVEN ALTI BİR SEKTÖR

Turizmciler vergi ödüyor ama hiç vergi ödemeden bu işi yapan merdiven altı bir sektör var. Bunların denetlenmesi, kayıt altına alınması, belli standartların oluşması gerekiyor. Müşteri memnuniyeti de konunun diğer bir boyutu. Siz böyle bir konaklamaya izin veriyorsunuz ama hiçbir denetimi, standardı, yaptırımı yok. Bu alanda yaşanan mutsuzluk işini iyi yapanların da hanesine yazılıyor.

Haberin Devamı

KAT SAHİPLERİNİN ONAYI OLACAK

Apartman dairesindeyseniz ve buradaki dairenizi turizm amaçlı olarak kullanıyorsanız diğer kat sahiplerinin de muvafakatname almanız gerekiyor. Bu konuda sadece tek bir istisna var; rezidansların kat yönetim planında turizm amaçlı konut olarak kullanılacağı yazıyorsa muvafakatname istenmeyecek. Ama yine de belge alacaklar, denetlenecekler ve vergi beyannamelerinde bulunacaklar. Yeni yasa ile güvenlik zafiyeti de ortadan kalkacak.

YASAYI BİZE DE GÖNDERİN

Bu sadece Türkiye’nin sorunu değildi. Turizm geliri ve ziyaretçi sayısı yüksek olan tüm ülke ve şehirlerde bu sorun vardı. New York’ta, İspanya’da İtalya’da da var. Açıkçası birçok ülke de yasa konusunda bizi bekliyordu. Birçok turizm bakanı arkadaşım, “Mehmet siz önden yaptınız bize de gönderin. Biz de sizdeki yasaya örnek bir yasa düzenlemesi yapalım” diyorlardı. Onlarda aldılar yasayı. Avrupa’nın birçok şehrinde bu düzenlemenin yapıldığını birkaç ay içinde göreceksiniz.”

*

Kimse kusura bakmasın.

*

Haberin Devamı

Rakip ülkelerin bile peşine düştüğü bu yasa hem güvenlik sorununu çözdü hem kayıt dışılığı engelledi hem de sektörün itibarı önünde kalkan vazifesi gördü.

*

Eğer Mehmet Bey sektörün içinden gelmeseydi turizmciler derdini bu kadar kolay anlatır ve yasalaşma süreci bu kadar hızlı tamamlanabilir miydi bilemiyorum.

*

Şimdi ise gözümüz kulağımız yabancılara yönelik gayrimenkul satışıyla ilgili atılacak adımlarda.

*

Umarım bu konuda da radikal bir bakış açısı ortaya çıkar ve tartışmalar son bulur…

BAŞARI EKİP İŞİ

Mehmet Bey’in aldığı doğru kararların arkasında sadece sektörel tecrübenin olduğunu söylemek elbette haksızlık olur.

*
Çünkü her atılan adım öncesi geniş bir ekibin ön çalışma yaptığını çok iyi biliyorum.

Haberin Devamı

*
Bazı isimlerle ben de meslek gereği yakın temas içindeyim.

*

Mesela Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı.

*

Bugüne kadar kendisine sorduğum tek bir soru yanıtsız kalmadı.

*

Gece yarısı bile olsa telefonlara yanıt verir, haberin doğruluğuna katkı sağlar.

 

Mesela Mehmet Bey’in danışmanı Tayfun Topal.

*

Medyanın dilinden anlar, bir habercinin ne istediğini çok iyi bilir.

*

Amaç haberse sizi gereksiz ayrıntılara boğmaz.

 

KAPADOKYA YÜKLENİYOR…

Bakan Bey’in son programında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz’le tanıştım.

*

Son derece pozitif bir isim.

*
Kapadokya Alan Başkanı olduğunu öğrenince kendisine daha da kanım ısındı.

*

Bu bölgede çok önemli çalışmalar yapılmış.

*

Haberin Devamı

Henüz ayrıntı alamadım ama Birol Bey’in heyecanından anladım ki çok yakın zamanda o bölgeden çok iyi haberler alacağız…

Yazarın Tüm Yazıları