Karadeniz’in bereketli mutfağı - SAMSUN

Bafra Ovası’nda bolca yetiştirilen pırasa, Samsun’un pek çok yöresel yemeğinde de kullanılıyor. İster mısır ekmeğine katık edin, ister salatasını yapın. Pratik ve leziz iki önerim var!

Haberin Devamı

YOĞURTLU PIRASA SALATASI

(4 kişilik)

Karadeniz’in bereketli mutfağı - SAMSUN

NE LAZIM?

- 4 pırasa (ince, uzun ve körpe)

- 1 soğan

- 4 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 çay kaşığı tuz

- 1 çay kaşığı pul biber

Sosu için;

- 1 kâse sarımsaklı yoğurt

- 1 yemek kaşığı mayonez

- 1 çay bardağı toz haline getirilmiş ceviz

Üzeri için;

- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber

NASIL YAPARIM?

- Pırasaları önce uzunlamasına 2’ye, daha sonra her bir parçayı tekrar 2’ye bölün. Serçeparmak uzunluğunda doğrayın. Soğanı yemeklik, incecik kesin.

- Geniş bir teflon tencereye zeytinyağı, soğan ve pırasayı koyup kavurun. Tuz ve pul biberi katın. Pırasa iyice yumuşayana kadar en az 15 dakika pişirin.

Haberin Devamı

- Ocaktan alın ve hafif ılınınca sarımsaklı yoğurt, mayonez ve toz cevizle birleştirin. Servis tabağına aktarın. Üzerine toz biber serpiştirerek ikram edin. Dilerseniz kırmızı biberli yağ yakıp gezdirebilirsiniz.

PIRASALI MISIR EKMEĞİ

(8-10 kişilik)

Karadeniz’in bereketli mutfağı - SAMSUN

NE LAZIM?

- 5-6 adet ince pırasa (beyaz kısımları)

- 500 gr mısır unu (fırınlanmış)

- 1 su bardağı sıvıyağ 

- 1 çay bardağı yoğurt

- 2 çay kaşığı tuz

- Su

NASIL YAPARIM?

- Pırasaları uzunlamasına ikiye bölün ve çok ince doğrayın. Bir kaba aktarıp tuzlayın ve elinizle yoğurarak yumuşatın.

- Başka bir yoğurma kabına mısır unu, sıvıyağ, yoğurt ve tuzu koyun, iyice karıştırın.

- Üzerine azar azar aldığı kadar su ekleyerek akıcı ama oldukça koyu kıvamlı bir hamur hazırlayın. Neredeyse ekmek hamuru kıvamında olmalı. Hamura pırasayı da katın.

- Borcamı zeytinyağıyla yağlayın. Hamuru kaba aktarın. Avcunuza 3-4 yemek kaşığı su alarak hamurun üzerine sürün ve düzeltin.

- Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, yaklaşık 45-50 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları