Rüya şehirde rüya gibi günler

Rönesans’ın zenginliklerine açılan daracık, labirent gibi sokaklar, kanallar üzerinde görkemli saraylar, kiliseler ve köprüleriyle Venedik her seferinde etkisi altına alır beni. Bu sene, Venedik Film Festivali’nde bu güzel şehri deneyimleme şansım oldu; işte o gezimden notlar...

Haberin Devamı

Rüya şehirde rüya gibi günler
Sayısız kez ziyaret ettiğim ancak hiç bıkmadığım bir şehir Venedik. Bu sene, Lexus’un yıllardır sponsoru olduğu Venedik Film Festivali zamanında bu güzel şehri deneyimleme şansım oldu. Hem dünyanın en eski film festivaline katılmak hem de kırmızı halıda, oyunculuklarıyla takdir kazanan Melisa Sezen ve Salih Bademci ile yürümek unutulmaz bir anıydı. 1932’den beri gerçekleşen Venedik Film Festivali dünyanın en önemli film festivallerinden biri. Bu ayrıcalıklı etkinliğe ev sahipliği yapan Venedik’i birlikte keşfedelim.

2 bin değerli taşla süslü

170 kanal ve 400 köprülü Venedik’in başrol oyuncusu Büyük Kanal (Canal Grande). Bir lagünün içindeki 118 adacıktan oluşan ve anakaraya dar bir yolla bağlanan Venedik, zamanında dünyanın en büyük ticaret devlerindendi. Napolyon zamanında gücünü yitirince, turizmin nimetlerinden istifade etmeye başlamış. Eskiden soyluların geçtiği yollar, bugün turistlerin tekelinde.Rüya şehirde rüya gibi günler

Haberin Devamı

Büyük Kanal’ın üzerinde farklı dönemlerde inşa edilmiş 4 köprü var: Scalzi, Rialto, Accademia ve en yenisi Calatrava. Rialto Köprüsü Venedik’in tanıtımında en fazla kullanılan eserlerden biri ve en eskisi. Üzerinde yüzlerce yıllık hikâyeler yüzdüren Büyük Kanal’a bakan saray ve evler romanesk, gotik ve Rönesans dönemlerinin mimari izlerini taşıyor. 15’inci yüzyıl sarayı Ca’ d’Oro, klasik mimarisiyle Pesaro Sarayı ile Venedik Cumhuriyeti’nin düşüşünden hemen önce yapılan ve aristokrat bir aileye ait son yapı olan Grassi Sarayı, Büyük Kanal boyunca en dikkat çeken yapılar. Bunları en rahat görme yolu da bir gondol gezisi.

Alt kısmı düz olan bu kayık, babadan oğula mesleklerini devreden gondolcular tarafından ayakta kullanılıyor. 1562 tarihli bir kanunla tüm gondolların siyaha boyanması zorunlu. 13’üncü yüzyıldan beri, her eylül ayının ilk pazarı Büyük Kanal’da Tarihi Su Karnavalı yapılıyor ve gondolcular becerilerini sergiliyorlar.

Haberin Devamı

Kanallardaki gezintiden sonra ‘Venedik’in kalbi’ diyebileceğimiz San Marco Meydanı’na geçin ve vaktiniz varsa oturup meydanı hissedin. Venedikliler, 9’uncu yüzyılda şehrin azizi olan San Marco’nun kemiklerini İskenderiye’den getirtmiş ve meydana onun adını vermişler. Meydandaki çan kulesinin yüksekliği neredeyse 99 metre. Geçmişte mahkûmları bu kulenin tepesinden atarlarmış. Söylenene göre açık bir havada kulenin tepesinden Hırvatistan’ı hatta Alp Dağları’nı görmek mümkünmüş. Meydanı çevreleyen binalarda kafeler ve pahalı dükkânlar var.

Venedik’in günümüze orijinal haliyle ulaşabilen en eski yapısı olan San Marco Bazilikası ise meydanı bir kral tacı zarafetiyle süslüyor. Bazilika, 11’inci yüzyılda hemen yandaki Dükler Sarayı’na bağlı olarak inşa edilmiş. Kilisede altarın arkasındaki Pala d’Oro (Altın Sunak) dedikleri parça İstanbul’daki sanatçılar tarafından 976’da yapılmış ve 2 bin civarında değerli taşla süslü. Bizans ve Rönesans mozaiklerinin güzel örnekleriyle dolu kilisenin üzerinde, 1204 Haçlı yağmasında İstanbul’dan götürülen dört bronz atın (Quadriga) kopyasını görebilirsiniz. Orijinalleri Marciano Müzesi’nde.

Haberin Devamı

Altın merdivenden çıkıp...

Meydandaki en görkemli yapı Dükler Sarayı… Burayı gezmek için biletinizi önceden çevrimiçi olarak satın alıp sıra beklemeden girebilirsiniz. Kombine bilet seçenekleri de var. 35 euro’dan başlıyor ve rehberli tercih ederseniz 70-80 euro’ya kadar çıkıyor. Size Piri Guide uygulamasını telefonunuza indirmenizi önereceğim çünkü Venedik’i benim sesimden dinleyip adım adım, ücretsiz gezebilirsiniz.

Saray, sanat eserleriyle dolu. Dükaların taç giyme törenlerinin yapıldığı Devler Merdiveni’nde (Scala dei Giganti) Mars ve Neptün heykelleri var. Dükalardan biri olan Henricus Dandolo 4. Haçlı Seferi sırasında İstanbul’u ele geçirmiş. İddiaya göre bugün mezarı Ayasofya’nın ikinci katında. Altın Merdiven’den (Scala d’Oro) çıkarsanız, tavanı İncil’den sahnelerle süslenmiş Dört Kapılı Oda’ya (Sala dele Quatro Porte) giriyorsunuz. Büyük Konsey Odası’nın (Sala del Maggior Consiglio) tavanında Tintoretto tarafından yapılan ve dünyanın en büyük yağlıboya eseri ‘Cennet’ var. Düka tahtının üzerindeyse Veronese’nin yaptığı ve Türklere karşı İnebahtı Savaşı’nda elde edilen zaferleri için Hz. İsa’ya teşekkürlerini sunan komutan Sebastian Venier’in resmini görebilirsiniz. Binanın sonundaki Ahlar Köprüsü (Ponte dei Sospiri), Casanova dahil, suçluların cezalarını çekmek üzere büyük bir üzüntüyle geçip hapishaneye götürüldüğü yermiş.

Haberin Devamı

Festival boyunca bu kez ancak bu kadarını gezebildiğim Venedik için kısa kısa notlar da hazırladım. Yola çıkarken yanınızda bulunsun.Rüya şehirde rüya gibi günlerBurano Adası

BUNLARI DA GÖRÜNBUNLARI DA GÖRÜN

◊ Avrupa’nın en eski kafelerinden Caffè Florian 300 yıldır San Marco Meydanı’nda her gün misafir ağırlıyor. Rivayete göre Venedik’in ilk kahvesi burada servis edilmiş. 
◊ Harry’s Bar&Cipriani ikonik mekânlardan biri. Giuseppe Arrigo Cipriani, Harry’s Bar’ı 1931’de açmış. Buraya yolu düşenler arasında Ernest Hemingway, Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, George Clooney gibi çok ünlü isimler var. 
◊ Trattoria Antiche Carampane, Natalie Portman, Salma Hayek ve Yoko Ono gibi birçok ünlü ismi ağırlamış. 1983’te açılan mekân otantik Venedik mutfağından yemekler sunuyor. 
◊ 14’üncü yüzyılda Venedik’in köklü ailelerinden Dandololar tarafından inşa ettirilen Palazzo Dandolo’nun ev sahipliği yaptığı Hotel Danieli, üç farklı zamanda yapılmış üç farklı binadan oluşuyor. Otelde Charles Dickens’tan Coco Chanel’e, Dali’den Madonna’ya ünlü isimler konaklamış. 
◊ The St. Regis Venice ilk Venedik Bienali’nin yapıldığı 1895’te açılmış. O dönemde konukları arasında İngiliz ressam William Turner, Claude Monet gibi ünlü ressamlar varmış. Otel, çağdaş sanatçıların eserlerinden oluşan koleksiyonuyla da kültür-sanat odaklılığını sürdürüyor.Rüya şehirde rüya gibi günlerMurano’nun meşhur cam işleri

◊ Gritti Palace 1475’te Pisani ailesi tarafından inşa edilmiş… Gritti’nin içindeki Club del Doge’da Venedik manzarası eşliğinde yemeğinizi yiyebilirsiniz. Yemeğe Venedik tapas’ı ve cicchetti ile başlamanızı öneririm.
◊ Venediklilerin gündelik yaşamına karışmak için Via Garibaldi, şehrin en eski sinagoguna ev sahipliği yapan Ghetto, sayfiye adası Lido ve Venedik adaları da ziyaret edebileceğiniz yerler. Özellikle Murano’daki cam atölyelerini muhakkak görmek lazım. Burano ise renkli evleriyle fotoğraf karelerini şenlendiriyor.

Yazarın Tüm Yazıları