Özgürlüğün ve rüzgârların adası

“Hayat bir gündür, o da bugündür” sözünü benimsemiş bir insan olarak geçen hafta sonu aniden gelen bir daveti fırsat bilerek sadece üç gün için Mikonos’un yolunu tuttum. Gündemden ve gözlerden uzak geçen birkaç gün boyunca yerlisinden dinlediğim kadarıyla sizin için öneriler de hazırladım. Umarım bu yazı, kendinize ayıracağınız anlara ilham olur.

Haberin Devamı

Mikonos, Kikladlar (Cyclades-Halkalar) diye geçen adalar topluluğunun bir üyesi. Kışın 10 bini bulmayan nüfus, yazın 100 binin üzerine çıkıyor. Ortaçağda farklı uygarlıkların egemenliğine giren adayı 1207’de Venedikliler ele geçirmiş. 300 yıl Venedikliler tarafından yönetilen ada, 1537’de başlayıp 1829’da Yunanistan bağımsız bir krallık oluncaya kadar Osmanlı hâkimiyetinde kalmış.

Adada yer gök şapel dolu. Bazı aileler kendi ibadetleri için bu küçük kiliseleri yaptırıp aynı zamanda mezarlık olarak kullanmışlar. Mikonos’ta limandaki Arkeoloji Müzesi küçük ama eserler muhteşem. Adadaki ufak müzelerden benim favorim Maritime (Denizcilik) Müzesi. Türkiye ile ilgili eserlerin çokluğu sizi şaşırtabilir.

Plaj, yemek ve eğlence dışında ne yaparım diyenler, Mykonons Town ya da Chora olarak geçen merkezde önce Meryem Ana’ya adanan Paraportiani Kilisesi’ne dışarıdan bir bakın, sonra Little Venice (Küçük Venedik) diye anılan ve eskiden kaptanların oturduğu evlerin olduğu bölgede bir kahve için, ardından da Kato Myli’deki değirmenlerin önünde resim çektirin. Adanın rüzgârına karşı güzel bir manzara istiyorsanız yolunuzu Armenistis Deniz Feneri’ne düşürün. Alışveriş içinse günün erken saatleri ya da geç saatleri uygun. Adanın en güzel dükkânları Matoyiannia Sokağı’nda.

Haberin Devamı

Özgürlüğün ve rüzgârların adası

Ege’nin sularına dalın

Mikonos’un rüzgârından korunmak için labirent gibi tasarlanmış sokaklarında kaybolmak ayrı bir keyif. Her keseye uygun mağazaların yanı sıra birbirinden lüks markaları da görebiliyorsunuz. Mikonos’ta çok sayıda galeri de var. Dünyadan birçok sanatçının eserlerini sergileyen Artion Galleries’de karşıma, çok beğendiğim ressam Ahmet Güneştekin’in eserinin çıkması benim için tatlı bir sürpriz oldu. Çok güzel bir sokaktaki Rarity ve Elixir (Timeless) Gallery sanat için uğramanız gereken duraklardan.

85 kilometrelik adada mobilet ya da cip kullanarak dolaşmak en akıllıca iş. Pire’ye 180 kilometre uzaklıktaki adaya feribot ya da uçakla gidebilirsiniz. Adadaki küçük havalimanından şehir merkezine giderken Chora (Hora) tabelalarını takip edin.

Haberin Devamı

Adanın gözdesi Scorpios’a muhakkak uğrayın. Zevk, vizyon ve profesyonellik bir araya gelince çok büyük paralar harcamadan ortaya süper işletmeler çıktığını göreceksiniz. Akşamüstü partileri 18.30’dan gece yarılarına kadar sürüyor. Restoranı da çok başarılı.

Eski popülaritesini yitiren Süper Paradise adı üzerinde cennet gibi bir plaj. Akşamüstü partileri çok kalabalık ama gelen kitle daha ortalama. Plajın devamındaki ‘Jackie O’ muhteşem manzaralı bir tesis. Akşamüstü içkinizi burada alın.

Nammos Plajı, Yunan ünlülerin mekânı, dolayısıyla etraf paparazzi kaynıyor. Rezervasyonsuz giden kapıda kalabilir. Restoranı çok gözde, masaların üstünde vur patlasın, çal oynasın tarzı eğlence var.

Haberin Devamı

Güzel Alan anlamındaki Kalo Livadi son yıllarda popüler oldu. Gençlerin uğrak yeri olan ‘Sol y Mar’ ve yemekleriyle ön plana çıkan ‘Sol y Sombra’ bu plajdaki en güzel kulüplerden. Hem denize girin hem eğlenin. Sakin ve salaş bir plaj için Panormos’a uğrayın. Ne artist takımı ne çılgın gençlik ben sadece doğa istiyorum diyenlere Panormos doğru adres ve ayrıca iyi bir restoranı da var.

Başarıdan ders çıkarmalı

Sektördeki deneyimime dayanarak Mikonos seyahatimden bazı gözlemlerimi de paylaşmak istiyorum. Türkiye Avrupa Birliği için hâlâ kırmızı listede. Bu sebeple bu mevsimde normalde cıvıl cıvıl olan Bodrum, bir hafta önce neredeyse bomboştu. Daha bir hafta geçmeden gittiğim Mikonos’un kalabalıklığına inanamadım. Neredeyse pandemi öncesi sayılara erişmiş. Kurallar turizmde bir standart yakalamalarını sağlıyor. Özellikle turistik bölgelerde, mekânın özelliklerinden bağımsız olarak dokuyu bozan hiçbir görüntüyle karşılaşmıyorsunuz. Maalesef bizim ülkemizde birinin emeği başkasının zevksizliğiyle heba olabiliyor. Bunun yanında lüks tüketimde kendimizi geliştirmemiz ve turist yelpazemizi genişletmemiz gerekiyor.

Haberin Devamı

Özgürlüğün ve rüzgârların adası

Türkiye’deki tesislerle Mikonos’takiler arasındaki uçurum beni gerçekten çok üzdü. Ve en önemli konulardan biri de; sürdürülebilirlik. Adada altı sene önceki mekânların çoğu hizmet verirken, Türkiye’de bir işletmenin iki sezon ayakta kaldığı örnekler az. Neredeyse yeşili hiç olmayan adanın turizm merkezi haline geldiğini görünce potansiyeli bu kadar yüksek olan ülkemizin imkânlarını çok daha iyi değerlendirmesi gerektiğini anladım.

Güneş Tanrısı’nın doğduğu yer

Eğer vaktiniz varsa muhakkak yakındaki Delos Adası’na gidin. Mitolojiye göre güneş tanrısı Apollon’un doğduğu yer olan bu ada Yunanistan’ın en önemli ören yerlerinden biri. Girişi 5 Euro olan adada bekçiler ve arkeologlar dışında kimse yaşamıyor. MÖ 1000’lerde batı sahillerimizde yaşayan İyonyalıların kurduğu yerleşim önce dini bir merkez, sonra önemli bir liman olmuş. Liman, mozaikli evler, aslanlı yol, tapınaklar, tiyatro ve müze çok enteresan. Ada çok küçük ama bir ara Phaselis gibi Akdeniz sahillerindeki şehirlerimizden bazılarını Delos Birliği’nin içine almış.

Haberin Devamı

Adanın lezzet haritası

  • Muhteşem bir plaj olan Ftelia’yadaki Alemagou Restaurant’ı ve Kiki’yi öğle yemeği için tavsiye ederim. Gelen kitle, müzik ve yemekler gayet iyi.
  • Balıkseverler için Hippie Fish Restaurant iyi bir adres. Yel değirmenlerinin altındaki Sea Satine deniz ürünlerinde başarılı.
  • Adanın en iyi suşisi için Finding Nobu işaretlerini takip edin ve dünya çapındaki lezzetleri Matsuhisa Mykonos’ta tadın.
  • Nikos fiyatları makul olan bir taverna. Adanın meşhur yel değirmenleri manzaralı Kastro’s, Little Venice’te konumlanmış, adanın en eski tavernalarından.
  • Avra, Nautilus ve Katrin adada akşam yemeği için sevdiğim yerler arasında. 1971’den beri açık olan Katrin’i bu sefer de denedim ve çok memnun kaldım. Bana Türkçe “Hoşgeldiniz” diyen sahibi baklavanın da tarifini verdi.
  • Yemek sonrası Remezzo’da bir kadeh içkiyle geceye devam edebilirsiniz. Manzara, dekor ve ambiyans dorukta. Astra, Güzel, Moni ve Skandinavian adanın popüler gece mekânları arasında.
  • Adanın, 2021’e damgasını vuran en gözde mekânları modern bir Yunan restoranı olan Noema ve kabare şovların eşlik ettiği Akdeniz mutfağından menüsüyle Lio. Spilia Restaurant ise yeryüzünde cennetin adreslerinden biri. Avokadolu karides sote, beyaz şarap soslu midye, denizkestanesi ve ıstakoz spagettisi şahane.

Nerede kalınır?

  • Myconian Collection grubunun adada hem merkezde hem de koylarda çok şık 9 oteli var. Otelin bünyesindeki Efisia, Noa ve Baos restoranlarını denemenizi öneririm.
  • Cavo Tagoo beyazın bol kullanıldığı rüya âlemi gibi bir otel. 40 metre uzunluğundaki sonsuzluk havuzunun yanı, keyfin en doğru adresi.
  • Belvedere pahalı ve şık bir otel. Merkezde.
  • Santa Marina ve Petasos Hotel sosyetenin özellikle tercih ettiği adresler. Santa Marina’nın içindeki Buddha-Bar Beach denize nazır atmosferi ve Uzakdoğu mutfağıyla uğranılması gereken bir adres.
  • The Elysium cinsel kimliklerin sorgulanmadığı bir tesis. Özellikle günbatımında manzarası müthiş.
Yazarın Tüm Yazıları