Emekli albayın objektifinden

Şenol Zümrüt... Geçen aylarda Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan “albay” rütbesiyle emekli oldu. Asker kimliğinin yanı sıra Ankara’da fotoğraf camiasının tanıdığı, “uluslararası ödüller kazanmış” bir isim.

Haberin Devamı

Son yıllarda birbirinin aynı fotoğraf karelerin üretilmesini eleştiren Şenol Zümrüt, “Sanatın oluşumunda mimesis(taklit) her zaman mevcuttur, ancak tekrar, arzu edilen bir durum değildir. Benzer çalışmaları üretmek, popüler olanın peşinde yol almak, kaçınılmaz olarak beğeni anlayışının sıradanlaşmasına neden oluyor” diyor.
Fotoğraf camiasının “komutan”ı Şenol Zümrüt’le, bir hobi olarak başladığı ve sonrasında ise aldığı ödüllerle kendini ispatladığı fotoğraf alanındaki tutkusunu konuştuk. İşte anlattıkları:

Emekli albayın objektifinden

BELGELEME İLE MACERA BAŞLADI

“Kara Harp Okulu’ndan ‘teğmen’ rütbesiyle emekli olduktan sonra 1990’lı yıllarda Güneydoğu’da görev yaptım. 1999’da İstanbul’a tayin olduğum zaman burada karşılaştığım güzellikleri fotoğraflamak, belgelemek istedim. Belgelemeliydim, çünkü bir çoğumuz tanık oluyoruz ama değişen kentlerle birlikte birçok değer ortadan kaybolabiliyor. Bu istekle aldığım analog bir fotoğraf makinesi ile benim için fotoğraf macerası başladı. 2013’te Ankara’da Lojistik Komutanlığı’na(teftiş heyeti) tayin olmamla birlikte, fotoğraf benim için bambaşka bir hal aldı.

Emekli albayın objektifinden

PANDEMİDE YOUTUBE YAYINI YAPTI

Görev gereği Türkiye’nin her yerine gidiyordum. Bu görevler sırasında Van’dan Gelibolu’ya, Diyarbakır’dan İzmir’e Türkiye’nin dört bir yanını fotoğraflama şansım oldu. Kimi zaman tarihi bir bina kimi zaman bir portre kimi zaman bir sokak arasında oynayan çocuklar takıldı objektifime. 2017’de Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık Bölümü’nde ön lisans eğitimimi tamamlayıp, diploma aldım. FSK ve AFİAP üyesiyim, birçoğu uluslararası alanda ödüller kazandım. Çektiğim fotoğrafları zaman zaman fotoğraf gösterilerinde de paylaştım. Hatta hepimizi eve hapseden pandemi döneminde bu kareleri video haline getirip YouTube üzerinden yayınlamaya başladım.

Emekli albayın objektifinden

BEĞENİ ANLAYIŞI SIRADANLAŞIYOR

Son yıllarda baktığımda, birbirinin tekrarı fotoğrafları görmek beni rahatsız ediyor. Sanatın oluşumunda mimesis(taklit) her zaman mevcuttur, ancak tekrar, arzu edilen bir durum değildir. Benzer çalışmaları üretmek, popüler olanın peşinde yol almak, kaçınılmaz olarak beğeni anlayışının sıradanlaşmasına neden oluyor. Yazılı ve görsel medyada çok okunan ve izlenen yayınlarda in/out nitelemesiyle etki altıda kalıyor toplum. Ne yiyeceğimiz, ne okuyacağımız ya da nasıl giyinmememiz gerektiğinden tutun da nasıl yaşayacağımıza kadar çok geniş bir yelpazede yönlendirmeler yapıldığını açıkça görüyoruz. Hiç şüphesiz ki bu yönlendirmeden sanat, sanat anlayışı ve fotoğraf da nasibini alıyor.

Emekli albayın objektifinden

AYNI MEKÂNLAR AYNI KOMPOZİSYONLAR

İstanbul’da Balat’ın çekilmedik pikseli kalmadı. Kız Kulesi, Galata Kulesi ve boğaz, Galata Köprüsü ve balıkçılar, Kayseri yılkı atları, Ankara Tuz Gölü’nde güneşin batışı ve keman çalan kız, Burdur’un lavanta bahçeleri, Ürgüp’te peri bacaları ve balonlar, Çıldır Gölü’nde kırılmış buzdan çıkan sazan balığı... Buna benzer birçok mekân ve kompozisyon sayabilirim. Bu bölgelerdeki doğa harikası yerler ilk belgelendiklerinde olağanüstü ilgi görmüş ve çok beğeni toplamışlar. Hatta buraları ilk görüntüleyenlerin başarılarını da ortaya koymak gerekir, ancak sonraları planlı fotoğraf gezileri ile insanları buralara yönlendirmeler sonucu birbirinin aynı binlerce çalışma ortaya çıktı. Bu tip çalışmaların ve önceki yıllarda başarılı örnekleri tekrarlayarak elde edilen çalışmaların ödüllendirilmesi ise insanları artık bu tip çalışmalara itiyor. Sonuçta da kaçınılmaz olarak beğeni anlayışı sıradanlaşıp ve donuklaşıyor.”

Emekli albayın objektifinden

ŞENOL ZÜMRÜT KİMDİR?

Haberin Devamı

1967’de Yalova’da doğan Şenol Zümrüt, 1985’te Kara Harp Okulu’na girdi ve 1989’da teğmen olarak mezun oldu. 2000-2004 yıllarında İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Cumhuriyet Tarihi dalında, 2007’de ise Ankara Atılım Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler dalında yüksek lisan eğitimini bitirdi. 2017’de ayrıca Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık Bölümü’nden ön lisans diploması aldı. 2019’da AFIAP belgesini alan Şenol Zümrüt, yurt içi ve yurt dışında birçok ödüle layık görüldü. Fotoğraf çalışmalarında toplumsal gerçekçilik, soyut, ışık gölge, belgesel, mimari ve kent tarihi temalarına ağırlık veren Şenol Zümrüt’ün dergilerde yayınlanan makaleleri de var. Sosyal medyayı etkin kullanan Şenol Zümrüt, kişisel web sayfası www.senolzumrut.com’da da eserlerini yayınlıyor.

Yazarın Tüm Yazıları