95. yıla 95. fotoğraf

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 95. yılında, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin hazırladığı “Fotoğraflarla Parlamento’nun 95. yılı” sergisi yarın Meclis Şeref Salonu’nda açılıyor.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in açılışını yapacağı sergi, Türk siyasi tarihinin önemli olaylarını yansıtan karelerin yanı sıra parlamentondan renkli fotoğraflarla ilgi çekecek.
85. yılda başlayan fotoğraf sergileri TFMD organizasyonu ile birlikte her 5 yılda bir yenileniyor. Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’na katılan fotoğraflar arasından seçilen ve TFMD üyelerinin izni ile yayınlanan fotoğraflarla, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü arşivindeki bazı fotoğrafların da yer aldığı 95 kare serginin içeriğini oluşturuyor. Sergi için ayrıca TBMM’nin Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı Tanıtım Birimi çabalarıyla sınırlı sayıda basılacak özel katalog hazırlandı.

HAFIZALARA KAZINAN KARELER

Cumhurbaşkanları’nın yemin törenlerinden partilerin grup toplantılarına, geçmişten günümüze siyasi parti liderlerinden Genel Kurul’daki renkli anlara, Meclis çalışmalarına kadar geniş bir yelpazede yakın tarihimizde hafızalara kazınan kareler sergide yer alıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün Meclis’te yaptığı ilk konuşmadan, Birinci ve İkinci Meclis’ten fotoğraflar da yine sergide ilgi çekecek kareler arasında.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek özel kataloğa şu satırları yazdı:
“Meclisimizin 95. Yılında; tarihimizi, demokratik geçmişimizi, hüznüyle ve sevinciyle Meclisimizin tüm yaşanmışlıklarını yansıtan fotoğrafl ardan oluşan bu sergi için objektifleriyle hatıralarımızı hafızamıza kazıyan tüm TFMD üyelerini kutluyorum. 23 Nisan 1920’de kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 95. Yıl Dönümünü gururla idrak ediyoruz. Meclisimiz, dünya parlamentolarından farklı olarak, Kurtuluş Savaşını yönetmiş, bağımsızlık sürecini yürütmüş olan gazi Meclis’tir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve Birinci Büyük Millet Meclisinde görev yapan kahramanlar; milletimizin gücüne ve geleceğine inanarak bizlere bir devlet, bir vatan kazandırmışlardır. Meclisimiz aynı zamanda Cumhuriyeti kurmuş, demokrasiye giden yolu açmıştır. Bu yönleriyle dünyada örneği olmayan bir parlamentodur. Meclis çatısı altında görev yapanlar olarak tüm çabamız, 95 yılda gerçekleştirdiğimiz kazanımları zenginleştirmek, ülkemizi her alanda ileri medeniyet seviyesine taşıyarak gelecek nesillerimize güçlü bir miras bırakmaktır. Birinci Meclis’ten feyz alarak yürüttüğümüz çalışmalarımızın amacı, milletimizin ihtiyaçlarına cevap vermek, güçlü demokrasisiyle örnek ve modern bir ülke yaratmaktır.”

Haberin Devamı

02:
Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan.
Eylül 1974
TFMD Arşivi

Haberin Devamı

03:
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Sadık Yakut, Genel Kurul çalışmalarına geçirdiği ameliyatın ardından böyle katıldı. 09 Şubat 2012
Ali Ünal

96: 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve Meclis’in 94. açılış yıl dönümü kutlamaları kapsamında, Kurtuluş Savaşı’nı anlatan ışık ve ses gösterisi yapıldı. 23 Nisan 2014
Bülent YILMAZ / TBMM

138:
Eski Başbakan Mesut Yılmaz bağımsız milletvekili olarak mecliste arka sıralarda tek başına oturdu. 22 Aralık 2008
Alper YURTSEVER

RIZA1894:
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM’ye kendi kullandığı klasik otıbobiliyle geldi. 23 Nisan 2013
Umut ERDEM

TBMM 52 :
Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığı Bütçesi görüşüldü. Bakan İdris Naim Şahin’i CHP’li milletvekilleri gaz maskeleri dövizler limon ve biber gazı ile karşıladı. 15 Kasım 2012
Necati SAVAŞ

Yazarın Tüm Yazıları