Dostluk sofraları kuralım

Haberin Devamı

Bu hafta sonu isterseniz tatilde, isterseniz evinizde bir sofra kursanız... İçinizdekileri, yanınızda kırgın veya anlamadığınızı düşündüğünüz eşinizle, çocuğunuzla, dostunuzla, insanlıkla paylaşsanız...

Memlekette herkesin düşüncelerinde evet ve hayırlar, kırmızı çizgiler kalınlaştı. Ayrımlar ayrımları doğuruyor. Oysa bu topraklar dünyanın en güzel toprakları. Biz de renklerimizle, inanç ve hayat görüşlerimizdeki çeşitliliğimizle bu cennet memlekette bir arada yaşayabilmeyi, oturup konuşabilmeyi özledik.
Politikacılardan dolayı hepimizin üzerine de sirayet etti bu taraf olma halleri. Ailelerimizle yapılan konuşmalarda, işyerinde, hatta en yakın dostluklarda da bir taraflaşma olunca kendi taraf oluşumuzun da sonlanmasını ister halde buluyoruz kendimizi. Oysa en derinde biliyoruz ki ne bir tane doğru var ne de tek bir yol. Ölümle biteceğini bildiğimiz hayatımızda bu hırs, bu ısrarcılık yerine sevgimizi, içimizdeki iyiliği paylaşıp yaymaya inanalım diyorum. Bunun bulaşıcılığına inanarak güzel sofralar kursak... Biz en nihayetinde kan kussak kızılcık şerbeti içtik diyen bir kültürün, toprakların çocuklarıyız.
Sevgi ve insanlık için bu hafta sonu isterseniz tatilde, isterseniz evinizde bir sofra kursanız; içinizdekileri yanınızda kırgın veya anlamadığınızı düşündüğünüz eşinizle, çocuğunuzla, dostunuzla, insanlıkla paylaşsanız...
Gözlerinin içine bakıp
gülümseseniz?

Haberin Devamı

HAFTANIN TARİFİ


Kavunlu kısır


Çocukluk aşkım kavunla yaptığım nefis ve basit bir kavunlu kısır tarifi var:
İki bardak ince bulguru bir tencerenin içine koyun, bir bardak kaynar suya 1/4 bardak ılık su ekleyerek bulgurun üzerine dökün. Tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika dinlendirin. Açılma şekli, süresi ve gereken su miktarı bulgurun cinsine göre değişecektir. Bu noktada bulgur, yediğiniz zamanki halinden biraz daha sert olmalı. Bulgur dinlenirken siz iki çorba kaşığı biber salçası, iki çorba kaşığı domates salçası, 10 çorba kaşığı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı pul biber, bir çay kaşığı toz kırmızı biber, bir çay kaşığı karabiber ve iki çay kaşığı tuzu bir kapta karıştırın. Bir adet limonu sıkıp suyunu hazır edin. Sekiz adet taze soğanı, iki-üç bağ maydanoz ve dört dal taze naneyi ince ince kıyın ve bir kenarda bekletin.
Bu sırada bulgurunuz hazır hale gelecek. Eğer kuru kaldıysa biraz daha kaynar su ekleyip biraz bekletin. Sonra bulguru rahatça yoğurabileceğiniz bir kaba alıp, salça ve baharatları karıştırarak hazırlamış olduğunuz sosu üzerine dökün. Siz yoğurdukça biraz katı olan bulgur açılacak ve nefis sos, tanelerin içine işleyecek. En az beş dakika, vaktiniz varsa 10 dakika yoğurun. Bu aşamada bulgurlar benliklerini halen koruyor olmalı, yani lapa gibi birbirlerine yapışmamalı, çok da kuru kalmamalılar. Lapa olursa yapacak bir şey yok, ama kuruysa limon ve su ekleyerek açma şansımız olur.
Yeşillikleri soslu bulgura ekleyin ve parmaklarınızla kabaca karıştırın. Fazla yoğurup yeşilliklerin renklerini kaybetmemek gerek. Sonra iki çorba kaşığı nar ekşisini ekleyin. 1/2 kavunu keserken çıkan suyu kısırın üzerine boşaltın. Varsa dondurma kaşığıyla kavunları güzel yuvarlaklar halinde kesin ve kısıra karıştırın, ancak karıştırırken bastırmamaya özen gösterin. Marul yapraklarını dizin, bastırmadan avcunuza aldığınız kısırı yaprakların üzerine koyun. Bu şekilde ufak tepeler oluşturun. Yanına bir de şalgam açtınız mı keyfinize diyecek yok.

Haberin Devamı

HAFTANIN TAZELERİ


Şeftaliyi uğurlarken

-Kızılcıklar oldu, selelere dolmakta.
-Şeftaliyle en fazlason iki-üç hafta. Sonra tadı kaçacak.
-İncirse kendini göstermeye başladı.


HAFTANIN SORUSU


Hangisi olsun?


‘Refika’dan Hızlı Tarifler Programı’mın kitabı çıkacak. 10 dakikada pişirilen yemekler. Kapak konusunda bir türlü karar veremiyorum. Benim bebeğim gibi oldu ve sizden yardım istiyorum. Sizce bu üç kapaktan hangisi daha güzel? rbirgul@hurriyet.com.tr adresine hangisini
beğendiğinizi atabilir misiniz?

Yazarın Tüm Yazıları