Kendi restoranını açmak isteyene tüyolar

Herkesin hayalidir kendi işletmesinin olması... Restoranınızın ayakta durabilmesi için yapmanız gereken birkaç şey var. Bunlar, restoranın konsepti, konumu, malzeme alışverişi, çalışanları geliştirmek, mali sihirbazlık ve kriz anında mutfağa geçebilmektir.

Haberin Devamı

Kendi restoranını açmak isteyene tüyolar
SON dönemde televizyonlarda yemek programlarının popüler olması, aşçılık ve restoran işletmeciliğini cazip hale getirerek yeni restoranların açılmasını hızlandırdı. EYT’den emekli olanların içerisinde restoran sektörüne ilgi duyanlar da eklenince bizler de ‘köprüden önceki son çıkışta’ bu konuda uyarılarımızı yapalım dedik.

Restoran endüstrisi herkesin bildiği gibi çok zorlu ve maliyetli. Ayrıca araştırmalar restoranların %60’ının ilk yıl içinde kapandığını gösteriyor.
Belirsizlikleri görebilmek, kendi restoranınızı nasıl açacağınızı öğrenmek hiç kolay değil. Restoranınızı kalabalığın arasından sıyrılmak için yapmanız gereken birkaç şey var.
Bir restoranın açılması için neleri bilmeliyiz? Öğrenmeye hazır mısınız?
İşte size en iyi restoranı açmak için en iyi ipuçlarının bir kısmını vermeye başlayacağım.

Haberin Devamı

NASIL AÇARSINIZ?

Kendiniz için bir işe girmeye karar vermek, verebileceğiniz en heyecan verici kararlardan biridir. Restoran sektörü gibi zorlu bir sektörde bile tüm zorluklara göğüs germek ve son derece başarılı bir restoran açmak mümkündür.
Kendi restoranınızı nasıl açacağınızı öğrenmek, sizi işletmeyi kapatmaya zorlayabilecek pahalı hatalardan kaçınmanın en iyi yoludur.
Harika bir konsept geliştirmeli ve mükemmel bir müşteri deneyimi yaratmalısınız. Her şeyin gerçekleşmesi için finansal zekanıza, personelinize ve satıcılarınıza büyük ölçüde güveneceksiniz.

1 - RESTORAN KONSEPTİ

Kendi restoranını açmak isteyene tüyolar
Restoranınız için sahip olduğunuz konsept nedir? Fast food, klasik, et, balık, self servisten endüstriyel-modern bir restorana kadar her şey olabilir.
Restoran konseptini belirlemek önemlidir. Çünkü restoranınızı diğer tüm restoranlardan ayıran en önemli özellik budur.
Örneğin, konseptiniz harika yemekler ve lüks içecekler sunan bir caz bar olabilir. Restoran konseptiniz geleneksel bir etnik restoran da olabilir.
Konsepti belirledikten sonra, hedef kitlenizi düşünmeniz gerekecek. Konseptinizi kim çekici bulur? Bu insanlar sizin bölgenizde mi ve restoranınıza mı seyahat edecekler? Açacağınız bölgenin demografik yapısını biliyor musunuz? Araştırdınız mı?
Daha sonra menü ve müşterilere sunacağınız mutfak türleri üzerinde çalışacaksınız.
Pazarlamadan restoranın iç tasarımına kadar işletmenizle ilgili her şey bu konseptten kaynaklanmaktadır.

Haberin Devamı

2 - KONUM ÖNEMLİDİR

Restoranınızı nerede açmak istiyorsunuz? Yeni restoranınızı şehrin en pahalı mahallesinde açmanıza gerek yok. Her ay yüksek kira maliyetlerini karşılamak için işinizi finansal bir çıkmaza sokmak istemezsiniz.
Konumunuzun, bol miktarda park yeri olan, çok sayıda trafiğe sahip, kalabalık bir bölgede olmasını istiyorsunuz. Bölge, her gece işletmenize iyi bir kalabalık çekebilmeniz için yeterli trafik almalıdır.
Alanın boyutu önemlidir. Yemek pişirme alanı, sarf malzemeleri, envanter, personel ve misafirler için yeterli alana ihtiyacınız var.
Kira sözleşmesinin ayrıntılarını ortaya çıkarmak için ticari bir emlakçı ile çalışmalısınız. Açacağınız yere yapacağınız yatırım nedeniyle uzun yıllara dayalı bir kontrat yapmanız gerekebilir.
Kira sözleşmenizi imzalamadan önce, alan için maksimum kapasitenin ne olduğunu ve ne tür izinlere ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz. Üst kat komşunuz veya yakın bir yerde okul, cami olması bütün planlarınızı değiştirebilir.
İşiniz sabah-öğle-akşam hangisinde daha yoğun olacak?
Dış mekan tabelaları için özel izinler gerekebilir. Bu gereksinimleri önceden bilmemek, tanıtım çabalarınızı engelleyebilir.

3 - MALZEME ALIŞVERİŞİ

Haberin Devamı

Kendi restoranını açmak isteyene tüyolar
Doğru yapılması gereken en önemli şey masa ayarıdır. Bu, birçok restorancının gözden kaçırdığı müşteri deneyiminin büyük bir parçasıdır.
Yemek sunumunu ve sofra düzenini müşteri deneyiminin bir parçası olarak düşünün. Masa ayarlarının da restoran konseptine uygun olması gerekiyor. Malzemeleri, şekilleri ve renkleri ve bunların müşteri deneyimine nasıl uyduğunu düşünmelisiniz.
Örneğin modern konseptli bir restoran açarsanız, siyah mat kaplamalı sofra takımlarını düşünmek isteyebilirsiniz.
İyi bir yemek deneyimi için, porselen, çini gibi masa üstü malzemelere ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu, müşteriye özel bir deneyim içinde oldukları hissini verir.
Bir Akdeniz konsepti, konuklara Akdeniz’de açık havada yemek yiyormuş hissi vermek için mavi tabaklar gibi parlak renkleri bir araya getirebilir.
Restoranınız dizaynı için bir deneyimli bir mimar ile çalışmalısınız. Işık, aydınlatma, bahçe, oturma takımları çok önemlidir.

4 - ÇALIŞANLARINIZI GELİŞTİRMEK

Haberin Devamı

Kendi restoranını açmak isteyene tüyolar
Tüm personeliniz, misafirlerinizi mutlu etmek için uzun günler ve geceler orada olacaklar.
Mükemmel bir müşteri deneyimi sağlamak için ellerinden gelen her şeyi yapacakları konusunda personelinize güveniyorsunuz. Bunu yapmak için iki şey yapmanız gerekir.
En başından doğru insanları işe almanız gerekiyor. Her pozisyonun iş sorumlulukları ve o rolde olmasını istediğiniz kişi türü konusunda net olun.
Doğru kişiyi doğru işe aldığınızda, onları elde tutmak için çok çalışmanız gerekir. Çalışanlarınızın kendilerine ne kadar değer verildiğini bildikleri bir kültür oluşturmalısınız.
En iyi restoranların ortak değerlere ve ortak bir amaca dayalı bir kültürü vardır. İşletmenin temel değerlerinin neler olduğunu belirlemeli ve bu vizyonu paylaşmalısınız.
Çalışanlara işin ilk gününde bunları söylemek yeterli değildir. Onlara örnek olmanız gerekir. Her etkileşimde bu değerleri modelleyin.
Mola ve dinlenme alanları, evlerine ulaşım, personel tuvaletlerinin ayrı olması, mutfak ve servis eğitimlerinin verilmesi önemlidir.
Yapacağınız iş bir takım oyunu olduğunu unutmayın.
Mutfak ekibi ve servis ekibi uyumlu olmalıdır. Deneyimli kişiler almak bir yandan iyidir, diğer taraftan da başka yerlerde öğrendikleri kötü alışkanlıkları işletmelerinize taşırlar.

Haberin Devamı

5 - MALİ SİHİRBAZ OLMALISINIZ

Kendi restoranını açmak isteyene tüyolar
Restoran işletmelerinin %82’sinin başarısız olmasının temel nedeninin nakit akışı olduğunu biliyor muydunuz?
İşletmeler, gelirlerinin işletmenin operasyonel ihtiyaçlarını karşılamadığı bir noktaya gelir ve onları kapanmaya zorlar. Bu, işinizi yürütmek için iyi finansal yönetim becerilerini gerekli kılar.
Restoran endüstrisinde, kar marjları o kadar incedir ki, herhangi bir hata yapmayı göze alamazsınız.
İyi finansal yönetim, sorunları ne kadar iyi tahmin edebileceğinize bağlıdır. Örneğin, yoğun sezonda kenara para ayırarak mevsimsel bir yavaşlamaya veya krize hazırlıklı olmalısınız.

6 - MUTFAĞA GEÇEBİLMEK

En kötü senaryoda mutfağa geçmeye hazır mısınız? Mutfak ekibi sizi yarı yolda bırakma ihtimaline karşın mutfağı onlar kadar iyi biliyor olmalısınız.
Bu amaçla bu işi girmeden evvel sizin de mutfak eğitimi almanızda fayda var.
Mutfak maliyetlerini yönetmek, sahte yalanlara kanmamak için onların dilinden anlamalısınız. Unutmayın çıraklığını yapmadığınız işin ustalığını yapamazsınız.

Yazarın Tüm Yazıları