Deprem öldürmez merhametsizlik öldürür

6 Şubat 2023’te Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük depremi meydana geldi. Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem nedeniyle 10 ilde yaşanan yıkımda binlerce kişi enkaz altında kaldı. Binlerce kişi yaralı, binlerce kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin de içinde bulunduğu coğrafyanın tarihi, toprağı yarıp üzerinde canlı-cansız ne varsa içine alan; kentleri, halkı harap eden depremlerle dolu. Ama bu coğrafyanın tarihi, felaketler sonrası gösterilen dayanışma ve büyük çabalara hep sahne olmuştur.
Türkiye’nin dört bir yanında herkes bu yaşanan felaketin yasına ortak olmakla kalmamış, ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmek için benzeri az görülen bir seferberlik içerisine girmiştir.
Sadece Türkiye’de değil dünyanın dört bir yanından Türkiye’nin dostu kişi ve kurumlar afet bölgesine yardım edebilmek için sıraya girdiler. Tüm Türkiye yaşadığımız deprem felaketinin simgesi haline gelen aşağıdaki fotoğraftaki gibiydi.

DERS ÇIKARMALIYIZ

Depremde en öncelikli konu ilk 3-4 gün kurtarılmayı bekleyen, enkaz altında kalan insanlara ulaşmak oldu. AFAD, AKUT, AHBAP gibi arama kurtarma ekipleri ellerinden geleni yapmaya çalıştılar. Deprem sonrası yüzlerce insanı kurtarılırken, depremden yaralananlara da sağlık ekiplerinin müdahalesi de çok önemliydi. Eksiğimiz çok, alacağımız dersler fazla.
Deprem bölgesinde yiyeceğe ulaşma en önemli konu. Bir tas çorba, bir somun ekmeğin ne kadar değerli olduğunu orada depremden etkilenen insanlar bilir.
Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Adana, Hatay, İskenderun, Mersin, Diyarbakır depremden en çok etkilenen iller. Bu illeri son yıllarda gastronomisi ve yöresel sofraları ile öne çıkmış milyonlarca turisti ağırlamıştı. Gastronominin kalbi diyeceğimiz bu coğrafyada şimdi bir tas çorba, bir yudum su, bir somun ekmeği onlara ulaştırmaya çalışan gönüllü yüzlerce şef ile gezici seyyar sahra mutfakları kurarak ihtiyaç sahiplerine destek olmaya çalıştılar.
Deprem bölgesine yardım için Türkiye’den ve dünyadan tüm STK’lar, tüm büyük küçük markalar, belediyeler, aklınıza gelen gelmeyen 7’den 70’e herkes seferber oldu, yardımlar konvoylarla deprem bölgesine ulaştırılmaya çalışıldı.

Haberin Devamı

İşte bunlardan sadece bir kısmı:

Bursa’da başta Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım, Mudanya, Gürsu, Kestel, İnegöl belediyeleri her biri binlerce erzak ve yardımlarını TIR’larla bölgeye gönderdi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, deprem bölgesine giderek yardımların yerine ulaşmasını sağladı.
*
Bursaspor, Bursa Ticaret Sanayi Odası, Türsab Güney Marmara Seyahat Acentaları Birliği Gümtob Güney Marmara Otelciler Birliği, Gastroder üyeleri, Mirbey Grup ve adını sayamadığım onlarca kişi ve kurum yardım yaparak , yardımların yerine ulaşması için gece gündüz çalıştılar.
*
Hamdi Ulukaya (Chobani İnc. Kurucusu / Amerika’da yaşayan Türk girişimci )
Türkiye’deki depremde TPF’nin yardım kampanyasına herkesi desteğe çağırıyorum. Ben ilk etapta 1.000.000 USD bağışlıyorum. Ayrıca bağışların toplamına eşdeğer de 1.000.000 USD’ye kadar ilave bir bağışta daha bulunacağım. Türkiye’ye hep beraber yardım edelim.
*
Doç. Dr. Turgay Bucak ( Akademisyen Aşçı )
Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe merkez mutfağında İzmir Aşçılar Derneği İZADER ustaları ile birlikte Kızılay’ın ihtiyaç duyduğu be bizden istediği yiyecekleri hazırlamaya başladık ve ihtiyaç bitene kadar yapmaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı

Deprem öldürmez merhametsizlik öldürür

BİZ BİRLİKTE TÜRKİYEYİZ

Şef Ebru Baybara Demir ( Mardinli Şef )
Biz yola çıktık... Vakit tek yürek olma vakti. Ben şef arkadaşlarımla Türev Uludağ Adana’da Osmaniye’deyiz. Diğer arkadaşlarım Yalçın Inam, Yaren Çarpar, Umut Karakuş, Yunus Emre Akkor, Ali Ronay ve diğer arkadaşlarımız farklı noktalarda Antakya ve İskenderun’da mutfaklarını hazırlıyor.
*
Ayrıca Türkiye Aşçılar Federasyonu’ndan Zeki Açıkgöz seferberliğinde yardım için gruplar kuruldu.
Şef Rafet İnce, Şef Rüzgar Sümbül, Şef Yunus Emre Akkor, Şef Mehmet Yalçınkaya ve adını sayamadığım onlarca şef liderliğinde gönüllü ekipler kurularak bölgede yemek dağıtımı organize edildi.
Mealbox hazır yemek ‘Askıda Yemek’ kampanyası ile binlerce yemeği ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.
Bu arada yemek salonları Köfteci Yusuf gibi, Konakoğlu Tesisleri gibi, Otoyol Oksijen Tesisleri gibi onlarca gıda markaları restoran zincirleri yollarda bölgeye gidenlere ücretsiz yemek verdiler.
Türkiye’nin dört bir yanında ve Bursa’da birçok restoran sahibi bir günlük hasılatlarını bölgeye aktardılar.

Haberin Devamı

Deprem öldürmez merhametsizlik öldürür

İNSANLAR ONA GÜVENIYOR

DEPREMDE en çok kişiye dokunan, en çok çalışan kurumlardan biri AFAD, AKUT, diğeri de sivil toplum kuruluşu AHBAP oldu. Haluk Levent ve on binlerce gönüllü depremde binlere depremzedye hayat verdi, yaşama tutunmalarını sağladılar.
Haluk Levent, sanat yaşamına 15 albüm, on bin konser, iki kitap yüzlerce ödül, yardım konserleri, iki tane rekor konser (12 saatlik) sığdırdı. 2017’de “Platform” adı altında faaliyete başlattığı ve ardından dernekleşen “Ahbap” adlı derneği kurdu.
*
Ahbap; dayanışma ve yardımlaşmaya dayalı bir sivil toplum kuruluşu olarak 2017 yılından bu yana Türkiye’nin 68 şehrinde faaliyet göstermektedir.
Sürdürülebilir dayanışma, işbirliği, şiddetsiz iletişim ve burs, tıbbî ve insanî yardım, özel etkinlikler, kampanyalar, eğitimler, sanat, bilim ve teknoloji alanlarında faaliyetler düzenliyor.
Ahbap, son yaşadığımız depremde de yardımlarına on binlerce sayıya ulaşan gönüllüsü ile en önlerde devam ediyor, AFAD ile koordineli çalışarak büyük bir katkı ve organizasyona imza atıyor.
Ahbap, gerek dernek olarak, gerek Haluk Levent kişisel olarak, geniş ulaşılabirlilik ağı ile büyük yardımlara vesile oluyor.
*
Deprem Yardımları İçin Canla Başla Çalışan Haluk Levent’in herkesten önemli bir ricası var;
“Benden bir kahraman yaratılmasın, bizimle çalışan yüz binlerce gönüllü var.”

Haberin Devamı

Deprem öldürmez merhametsizlik öldürür

AFET İÇİN BİSKÜVİ

ETİ, doğal afetler ve afet kaynaklı meydana gelebilecek acil durumlarda etkilenen bölgelerde dağıtılmak üzere özel bir bisküvi tasarladı. Vitamin ve minerallerle zenginleştirilmiş olan bisküvi, olası bir afet durumunda hızla üretilerek etkilenen bölgelere yardım amaçlı gönderilecek.
Vitamin, minerallerce zenginleştirilmiş bisküvinin içeriğinde demir, çinko, D vitaminin de yer aldığı 11 farklı vitamin ve 5 mineral bulunuyor.
Eti’nin kâr amacı gütmeden, tamamen sosyal sorumluluk bilinciyle hazırladığı bisküvinin ambalajı üzerinde “Afet ve acil durumlar için özel olarak tasarlanmıştır” ifadesi ve “Para ile satılamaz” uyarısı yer alıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’YE DESTEK MESAJLARI GELDİ

TÜRKİYE’de yaşanan yıkıcı deprem dünya gündeminin ilk sıralarında. Birçok ülkeden yardım ekipleri Türkiye’ye ulaşmaya devam ederken, ünlü isimlerden de Türkiye’ye destek mesajları geliyor.
Aralarında ünlü sunucu Piers Morgan, Apple CEO’su Tim Cook, Tibet’in ruhani lideri Dalai Lama, ünlü aktör Russell Crowe, şarkıcı Dua Lipa gibi çok sayıda kişi Türkiye’ye başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini paylaştı.
“Türkiye ve Suriye’den dehşet görüntüler geliyor” diyen Piers Morgan, her iki ülkenin de acil yardıma ihtiyaç duyduğunu yazdı.
*
Apple CEO’su Tim Cook, “Türkiye, Suriye ve yıkıcı depremlerden etkilenen herkese taziyelerimizi gönderiyoruz. Apple, yardım ve kurtarma çalışmalarına bağışta bulunacak” dedi.
Bir dönem Fenerbahçe’de oynayan Hollandalı futbolcu Robin van Persie, “Yaralıların bir an önce iyileşmesini ve depremden etkilenen yerlerin yeniden inşa edilmesini temenni ediyorum” diyerek Türkiye için başsağlığı mesajı paylaştı.
Hollywood yıldızı Russell Crowe, Türkiye’deki depremle ilgili üzüntülerini dile getirdiği bir paylaşımda bulundu.
Britanyalı sanatçı Dua Lipa, instagram hesabında “Türkiye’de yaşanan deprem sonrası nasıl yardım yapılabileceği” ile ilgili bir mesajı paylaştı.

BİLİME GÜVENELİM

ŞAİR Cahit Sıtkı Tarancı’nın dediği gibi;
Memleket isterim
Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;
Kış günü herkesin evi barkı olsun.
Bizim de bu kış günü deprem felaketinden kurtulanlar için temennimiz bu.
*
Bu zorlu süreçte Türkiye olarak, toplum olarak tekrar sınandık. Depremin değil, cahilliğin, aç gözlülüğün, sevgisizliğin, merhametsizliğin öldürdüğünü gördük.
Türk insanının gerektiğinde ne kadar yardımsever olduğunu, paylaşımcı olduğunu elindeki avucundakini nasıl paylaştığını gördük. Çok duygusal sahnelere şahit olduk.
*
Bundan sonra ne yapacağız?
Önce yaralarımızı saracağız, aynı acıları yeniden yaşamamak için birbirimize sarılacak, kentlerimizi iyileştirecek, bilime güveneceğiz. Geçmiş olsun Türkiye.

Yazarın Tüm Yazıları