Uçakta ağlamasınlar!

Çocuk ağlaması, uçak seyahatlerinin neredeyse ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda. Peki, başta çocuklar olmak üzere uçaktaki diğer herkesi rahatlatmak için ne yapabiliriz?

Haberin Devamı

Uçak seyahatlerini biz yolcular için tamamlayan klasik bazı öğeler var. Pilotun “Biz hep hazırız da işte kalkış izni bekliyoruz, kısmetten ötesi olmuyor, her şeyin başı sağlık” temalı kaderci anonsları mesela. Hostesin ebeveynlere, oksijen maskesini çocuktan önce kendilerine takmasını öğütleyen iyimserliğini buna ekleyebiliriz. Ya da uçak iniş yaptığında Türkçe yapılan “Lütfen kemerlerinizi bağlı tutun” anonsunun dilimize “Hep beraber el bagajınızı almaya çalışıp kapı açılana kadar üfleyip püfleyin çünkü uçaktan ilk inene şehrin anahtarını veriyorlar” diye çevrilmesini.

 

Ancak bir öğe daha var ki havacılık dünyasında farklı bir yere oturuyor: Ağlayan çocuklar. Sık seyahat yapan biri olarak çocuk ağlamasının uçuş deneyiminin iskeletini oluşturduğunu söyleyebilirim. Wright kardeşlerin ilk denemede pırpır uçağın içine bir bebek koyduğuna emin gibiyim. Ama bu öğenin tek oyuncusu çocuklar değil. Sanki evde hiç çocuğa kızmıyormuş gibi yapan panik anne-baba, bunun izlediği en iyi doğum kontrol kamu spotu olduğunu düşünen bekâr genç, kendi çocuğu (öyle veya böyle) büyüdüğü için söz konusu ebeveynin metotlarını ‘cık cık cık’layan şahıs da bu deneyimin vazgeçilmez parçaları.

 

Haberin Devamı

Günün sonunda ise durumun acı çekeni çocuklar olmakta. Basınç onların kulaklarını çok daha fazla etkiliyor, tanımadığı ortamda endişeye kapılıyor, anne-babasının aşırı anlayışlı hallerinden de işkillenip “Madem öyle, ağlayayım” diyor. Başta çocuklar, tüm uçak ahalisini bir miktar daha rahatlatmak için ne yapabiliriz?

 

EN İYİ TABLETİ BUL

 

Çocuk susturucusu olarak tabletler emziklerin pabucunu dama atmış durumda. Burada satın alım kararını yaş aralıklarına göre vermek önem kazanıyor. 3-6 yaş arasındaki çocuklar için ‘Amazon Fire’ oldukça iyi bir seçenek. ‘Fire For Kids’ uygulaması sınır koymak için birebir. Biraz daha büyük çocuklar Android ve iOS app’lerini talep edecektir. iPad Mini 2’nin fiyatı nispeten makul hale geldi.

 

Haberin Devamı

HEM ÖĞRENSİN HEM SUSSUN

 

Bebekler için yaşlarına göre ‘Bubbles’, ‘Where’s Gumbo’ adlı oyunları öneriyorum. Renk ve şekilleri öğrenmesini sağlayan
‘Busy Shapes’ app’i uçak dışı için de uygun.

 

BAVUL DEĞİL VİDEO HAZIRLA

 

Online video, çocuklar için TV’den çok daha kıymetli. Kaydetme seçeneği olmayan video sitelerinde ‘Icecream’ gibi ekran kaydetme programlarını kullanıp uçakta izlenecek videoları hazır etmek mümkün.  

 

OYUN, OYUN, OYUN

 

Burada okul çağı öncesinden bahsediyoruz. Daha büyük olanlar siz yalvarsanız bile Minecraft’tan başlarını kaldırıp ses çıkarmayacaklardır. ‘Toca Dance’ 4-8 yaş arasında bir hit haline gelmiş durumda. Bazı yetişkinlerin de gizli gizli oynadığını biliyoruz. Sanal bir seyahat kurgusuyla beslenen ‘Mini Road Trip’ oyunu da hem uçağı hem geziyi çocuk için normalleştirebilir.

Yazarın Tüm Yazıları