Bir seyahatin temeli: Wi-Fi

Haftalarca ucuz uçak bileti kovalanır. En hesaplı konaklama yöntemleri aranır, üçün beÅŸin çetelesi tutulur. Ancak genelde yurtdışı seyahatlerde cüzdanlar golü hiç beklemedikleri yerden, veri ücretlerinden yer. Seyahatteyken check-in yapma güdüsü, ‘Bakın nasıl geziyorum’ları Instagram’dan bir an önce ilan etme dürtüsü tatil ekonomisi rasyonelliÄŸine çoÄŸu zaman galip gelir. Bunlar da data paketimizi kemirir durur. Ama yuvaya dönüldüğünde telefon faturasına bakıp sarılarak aÄŸlamamayı saÄŸlayacak bir çözüm var: Wi-Fi. Kablosuz internete baÄŸlanma alanlarını efektif ÅŸekilde kullanarak hücresel aÄŸa ihtiyaç duymadan tatil yaptığınızı eÅŸe dosta duyurabilirsiniz.Â

Haberin Devamı

Evet, bu hafta yurtdışında internet kullanımıyla ilgili ipuçlarını masaya yatırıyoruz. Herkese iyi pazarlar.

HAVAALANLARI

Havaalanlarında uzun saatler geçirirken mekânların internetinden faydalanmak için iki çaya Prens William’ın düğününde içiyormuş gibi para bayılmak ya da hacker avlanma alanı olan ücretsiz Wi-Fi bağlantılarına bel bağlamak zorunda değilsiniz. Türk bir gezgin tarafından geliştirilen WiFox uygulaması, dünyanın dört bir yanındaki 350’den fazla havaalanında kablosuz bağlantıları ve şifrelerini kullanıcıya sunuyor. Sistem içinde kullanıcılar da Wi-Fi bilgileri ekleyebiliyor veya mevcut infoyu puanlayabiliyor. iOS ve Android’de yer alan uygulama 5,29 lira.

KONAKLAMA

Booking.com, couchsurfing ya da airbnb fark etmez, kalacağınız yeri ayarlarken ücretsiz Wi-Fi olmasına dikkat edin. Sinyal seviyesi de oldukça mühim. Otel odası tutarken odanızın modeme yakınlığını da sorgulayabilirsiniz. Resepsiyonda ayıp olmaz.

Haberin Devamı

YURTDIŞI PAKETİ ALIN

Telefonu sürekli uçak modunda tutacak olsanız bile (öneriyorum), yine de kullanmaya başladığınızda aktif olan veri paketlerinden satın alın. Sizi yol kazalarından koruyacaktır. Günlük kullanımlarınızı takip edecek My Data Manager gibi ücretsiz uygulamaları da telefona yüklemeyi ihmal etmeyin.

TEHLÄ°KELERE DÄ°KKAT

Şifreli bağlantı noktaları da güvenlik açısından risk içerebilir.

-Kullanmadığınızda kablosuz bağlantı seçeneğini kapatın. Bağlandığınız ağı unutma opsiyonunu seçin.

-Özellikle Android kullanıcılarının yola çıkmadan mobil güvenlik sağlayan antivirüs app’lerini kullanmasında ve güncellemesinde fayda var.

-VPN kullanarak cihazınız ile sunucu arasındaki trafiği korumalı hale getirebilirsiniz. VPN çözümlerinin de risklerini asgariye indirmek için ücretli ve güvenilir versiyonları tercih edin.

-Banka şubesine girmek gibi işleri odaya saklayın.

BONUS İPUCU: Dinleyeceğiniz müzikler, izleyeceğiniz diziler, bakacağınız haritalar için boşuna internet yakmayın. Spotify ya da Apple Music ile şarkıları, Netflix’te dizileri, Google Maps ile de haritaları cihaza indirebilirsiniz. 

Yazarın Tüm Yazıları