Kramp deyip geçmeyin

Sizlerden gelen şikâyetlere bakılırsa iki yeni “nur topu gibi” sorunumuz var: KRAMP ve NÖROPATİ. Özellikle yaşı 50’yi geçenlerde bu iki sorunla eskiye oranla çok daha sık karşılaşıyoruz.

Haberin Devamı

Bilhassa kramp meselesinin giderek daha çok ön plana çıkan can sıkıcı bir sağlık problemi olduğunu görüyoruz. Bilelim ki ne kramp atakları (ağrılı kas kasılmaları) ne de nöropatik şikâyetler (el ve ayaklardaki yanma, uyuşma, karıncalanma benzeri sorunlar) durduk yerde ortaya çıkmıyor! Her ikisinin de özellikle kramp ataklarının mutlaka bize anlatmak istediği bir problem söz konusu. “Peki, nedir o problemler hocam?” diyorsanız buyurunuz.

Kramp deyip geçmeyin

VARAN 1

KRAMPLAR NE ANLATIR

Kas krampları her şeyden önce kaslarınızda bir sorun olduğunu anlatır. Bu sorun bazen sizin tembelliğinizden/hızlanmış kas kaybınızdan, bazen yaşam tarzı hatalarınızdan, bazen hastalıklarınızdan, bazen de kullandığınız ilaçlardan kaynaklanır. Örneğin, “şeker hastalığı, tiroid bezi ile ilgili problemleriniz, böbrek sorunlarınız” tekrarlayan kramp ataklarınızın arka planında yatan gizli nedenler olabilir. Bazı nörolojik hastalıkların örneğin “Parkinson, MS ve omurga zedelenmelerinin” de kramplara yol açabileceğini biliyoruz.

Haberin Devamı

Diğer taraftan “tuz kaybı”na yol açan herhangi bir hastalık da (uzun süren ishaller, böbrek üstü bezi hastalıkları) kramp ataklarını tetikleyebiliyor. Bitmedi! Kandaki “mineral dengesi değişimleri” (potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum dengesinde oluşan arızalar) sık görülen kramp nedenleri arasında yer alıyor.

Krampları tetikleyebilen “ilaçlar” da var. Mesela idrar söktürücüler, sinameki içeren laksatifler, bazı tansiyon ve kolesterol ilaçları, bronş genişleticiler de kramplara yol açabiliyor.

Kramp deyip geçmeyin

İYİ BİLGİ 1

MASUM KRAMPLAR DA VAR

Kramp atakları bazen herhangi bir sağlık sorunu olmadan da ortaya çıkabiliyor. Bu duruma özellikle egzersiz yapanlar da ya da sporcularda rastlanıyor. Bilhassa sıcak ve nemli havalarda yapılan uzun süreli ve ağır egzersizlerde terlemeyle kaybedilen su ve mineral kayıpları zamanında ve hızla yerine konmazsa bacak ya da baldır krampları kaçınılmaz olabiliyor. Bilhassa ısınmadan, yeteri kadar esneme hareketi yapmadan bedene uygulanan egzersiz yüklemeleri söz konusu olduğunda bu tür kramplar her zaman herkeste kolayca ortaya çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Kramp deyip geçmeyin

İYİ BİLGİ 2

GECE KRAMPLARINA DİKKAT

Geceleri kendiliğinden ortaya çıkan kramp ataklarına gelince... Bu ataklar özellikle orta ve ileri yaşlarda daha sık görülüyor. Bunlar bazen fark edilmemiş bir şeker hastalığının, gözden kaçmış bir tiroid tembelliğinin, sinsi bir nörolojik problemin, bazen de kullanılan herhangi bir ilacın yan etkisi olarak devreye girse de tamamen masum da olabiliyorlar. Yatmadan önce yapılan yoğun egzersizler de bu tür gece kramplarının davetçisi olabiliyor.

Kramp deyip geçmeyin

GECE KRAMPLARINA KARŞI KOYMAK İÇİN

- yatmadan önce sıcak bir duş almak,

- kramp giren bölgeye sıcak uygulamaları yapmak,

- vücuttaki magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum vb. mineral eksikliklerini yerine koymak işe yarayabiliyor.

Haberin Devamı

- Krampların soğukla da ilgisi var. Yatarken ayağa giyilen çoraplar da bir tür kramp önleyicisi olabiliyor.

- Gece kramplarının alkol kullanımıyla da ilişkisi var. Alkol de bir kramp davetçisi haline gelebiliyor.

İYİ BİLGİ 3

ANTİ KRAMP ÖNLEMLER

1- Krampların tekrarladığı kaslara gece yatmadan evvel sıcak uygulaması (termofor, ıslak sıcak havlu, sıcak su şişeleri) yapmayı deneyin.

2- Yeteri kadar su içmeye özen gösterin. Özellikle kalsiyum ve magnezyumu zengin suları tercih edin.

Kramp deyip geçmeyin

3- Yatmadan önce bacak kaslarınızı gevşetecek hareketler yapın, masaj ve ovma hareketlerinin önleyici gücünden yararlanın.

4- Yatmadan önce ağır egzersiz yapmayın.

Kramp deyip geçmeyin

5- Alkol kullanmayın.

Haberin Devamı

6- Kullandığınız ilaçları sorgulayın.

7- Kaslarınıza MAGNEZYUM TAKVİYESİ yapın. Özellikle magnezyumun SİTRAT TUZLARINI tercih edin

8- B1, B6, B12 ve E vitamini desteklerinden de faydalanın.

Kramp deyip geçmeyin

9- Üzüm çekirdeğinin de kramplara iyi gelebileceğini bir kenara not edin.

10- Ortopedik sorunlarınız da varsa halletmeyi unutmayın. Tekrarlayan kramplar söz konusuysa doktorunuzdan tıbbi yardım isteyin.

Yazarın Tüm Yazıları