Doğru fakat ‘eksik’ bir karar

Omikron varyantı muazzam bir hızla yayılıyor.

Haberin Devamı

Rakamlara bakılırsa İngiltere’de günlük vaka sayısı neredeyse 100 binleri test etme yolunda. Bu olağanüstü yayılım/bulaşma hızını gören pek çok ülke de aşılama takvimini değiştirmek zorunda kalıyor ve 2. dozdan 6 ay sonrasına bıraktığı 3. doz aşılama süresini kısaltıyor. Benzer bir takvim değişikliği doğru bir kararla bizde de yapıldı. 2 doz Sinovac veya BioNTech aşısı yaptıranlara 3. doz için süre 3 aya indirildi. Tekrarlayayım: Karar doğru bir karardır. Bu kadar hızla yayılan yeni bir varyantın önünü kesmenin en etkili yolu hatırlatma dozu sürecini kısaltmaktır. Ne var ki bu yeni kararda özellikle sağlık çalışanlarını ve 65 yaş üstü yaşlıları ilgilendiren ve üzen önemli bir eksiklik var: Önce Sinovac aşılarını yaptırıp sonra da BioNTech aşıları ile aşı takvimini değiştirenlere bu yeni ve süresi kısaltılmış hatırlatma dozu şansı/hakkı maalesef verilmedi. Bu yanlışın süratle düzeltilmesinde fayda var diye düşünüyorum.

Doğru fakat ‘eksik’ bir karar

Haberin Devamı

İYİ BİLGİ
GRİBE NEZLEYE EV İÇİ ÇÖZÜMLER

KIŞ sağlığı gündemimizin yoğunluğunu COVID-19 pandemisi oluştursa da bilelim ki nezle/grip vakalarında da belirgin bir artış var. İsterseniz gelin o amaçla faydalanabileceğiniz ev işi bazı çözümleri yeniden hatırlatalım.

BİR: Ilık adaçayı gargaralarından faydalanabilirsiniz.

İKİ: Hatmi çiçeği kökü gargaraları ile boğazınızı rahatlatabilirsiniz.

ÜÇ: Ballı karışımlardan da istifade edebilirsiniz: Bal + zencefil / Bal + karabiber / Bal + soğan / Bal + propolis.

DÖRT: Tuzlu su, limon suyu, elma suyu gargaralarını denemeniz de işe yarayabilir.

HATIRLATMA
D VİTAMİNİNİN BEŞ MARİFETİ VAR

1. Bağışıklığımızı güçlendiriyor.

2. Metabolizmamızı destekliyor, dengeliyor.

3. Damar sertliği, diyabet, hipertansiyon ve benzeri yaşlılık sorunlarını frenliyor.

4. Kalp ve kemikleri koruyor, kayıpları azaltıyor.

Doğru fakat ‘eksik’ bir karar

5. Belleği güçlü tutuyor.

İYİ BİLGİ
BİTTER ÇİKOLATA NEDEN SAĞLIKLI 

Haberin Devamı

BİTTER çikolatanın yani içine şeker, su eklenmemiş ve yapısında yüzde 90’ın üzerinde kakao bulunan acı çikolatanın sağlık gücü her şeyden önce muhtevasındaki “antioksidan polifenoller” ile bağlantılıdır. Diğer taraftan bitter çikolata muazzam bir mineral (magnezyum, kalsiyum, çinko, demir, potasyum), harika bir vitamin (B1, B2, B3, B5, B8 ve E vitaminleri) deposudur. Bitmedi! Bitter çikolatanın yapısındaki kakao yağı, zeytinyağındaki kadar olmasa da sağlığa faydalı yağlardan da (Oleik asid=Omega 9) zengindir. Özetle bitter çikolata sadece beynimizde “dopamin/seratonin patlamaları” oluşturarak bizi mutlu etmez, hücre, doku ve organlarımıza da şifa dağıtır.

KESİP SAKLAYIN
D VİTAMİNİ STOKLARINIZ YETERLİ Mİ

BİR: 50-100 arası: İdeal durumdasınız.

Haberin Devamı

İKİ: 30-50 arası: Dikkatli olmalısınız.

ÜÇ: 20-30 arası: Riskli bir aralıktasınız.

DÖRT: 20’nin altı: Tehlikeli hattasınız.

ÖNEMLİ
PANİK ATAK MI, KALP KRİZİ Mİ

GÖĞÜS ağrısı atağı yaşayanların aklına anında “kalp krizi” tehdidi gelir. Böyle olduğu için de bu ağrıların her türlüsü son derece korkutucu bir sağlıksızlık işaretidir. Ama bilelim ki kalple ilişkili göğüs ağrılarının bazı önemli ve özel karakterleri ve muhtemel yol arkadaşları vardır: Kalp kaynaklı göğüs ağrıları her şeyden önce sol göğüs üzerinde ve oldukça geniş bir alandadır. Ayrıca göğsün ortasına, boynun sol tarafına, çene altına, sol omuza ve sol kola da yayılma eğilimindedir. Bu ağrılara çoğu zaman bulantı, baş dönmesi/baygınlık hissi, soğuk bir terleme hali, muazzam bir yorgunluk düzeyi de eşlik etmektedir.

Haberin Devamı

Ama yine bilelim ki her göğüs ağrısı kalp krizi işareti değildir. Özellikle gençlik/orta yaş döneminde ortaya çıkan, yaygın bir alanda değil de kalbin tam da üzerinde neredeyse parmak ucuyla sınırlı dar ve küçük bir bölgede hissedilen, istirahat halindeyken gelen, kalbin neredeyse yerinden fırlayacağı gibi bir korku duygusu da veren, “el ayak kesilmesi, baş dönmesi, nabız hızlanması” ve benzeri sorunların da eşlik ettiği göğüs ağrıları çoğu zaman sıradan bir “PANİK ATAK SORUNU”dur. Ve çoğu zaman kalple ilişkisiz bir durumdur. Bununla birlikte “EĞER YAŞINIZ 40’IN ÜZERİNDEYSE AİLENİZDE KALP KRİZİ/BEYİN KRİZİ GEÇİRENLER SAYICA FAZLAYSA, KİLOLU/GÖBEKLİ BİRİYSENİZ, ŞEKER HASTASIYSANIZ, HİPERTANSİYONUNUZ VARSA SİZ YİNE DE İŞİ ŞANSA BIRAKMAYIN, SÜRATLE BİR TIBBİ YARDIM ALMAYA BAKIN”.

Haberin Devamı

EV ÖDEVİ
EVDE İNSÜLİN TESTİ

BİR: Elinize bir mezura alın ve ayakta dik olarak durun.

İKİ: Derin bir nefes alıp verdikten sonra karnınızı rahat bırakın.

ÜÇ: Kalça kemiklerinizin üst kısmı ile göğüs kafesinizin alt kısmındaki yerden başlayarak bel çevrenizi dikkatle ölçün.

DÖRT: Aynı mezura ile boyunuzu da ölçün.

BEŞ: Boy ölçüm rakamınızı bel çevresi rakamına bölün.

SONUÇ: Bel çevreniz en fazla boyunuzun yarısı kadar, mümkünse daha az olmalıdır. Bel çevreniz boyunuzun yarısından daha fazlaysa bu sizde bir insülin direncinin varlığını anlatmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları