Şimdi de dijital sanat müzesi

Anadolu Yakası’ndaki sanat hareketliliği devam ediyor.

Haberin Devamı

Şimdi de dijital sanat müzesi

Koşuyolu’ndaki Alan Kadıköy isimli komplekste açılan “20. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı” sergisinden sonra şimdi de Ataşehir’de yeni medya ve dijital sanat müzesi
X Media Art Museum, kısa adıyla XMAM, hafta sonu kapılarını açıyor.
Müzenin ilk işi ise uluslararası pek çok ödülün sahibi Ouchhh stüdyonun “Leonardo Da Vinci: Yapay Zeka Işığın Bilgeliği” adlı sergi.
Leonardo Da Vinci’nin çizimleriyle başlayan sergide veri tabanı olarak sanatçının icatları, makine çizimleri ve eskizleri kullanılıyor.
Sanat tarihi verileri ve Leonardo Da Vinci’nin bilgilerinin yapay zekaya öğretilmesiyle elde edilen işler ise 15 milyar fırça darbesiyle tüm mekanda yer alacak.
Aynı zamanda Michelangelo, Raphael, Botticelli tarafından yapılan sanat tarihinin ünlü başyapıtlarının verileri ve çıktıları da serginin girişine yerleştiriliyor.
Serginin ilk bölümünün müziği, Oscar ödüllü “Nomadland” filminin bestecisi Ludovico Einaudi ve Mercan Dede’ye ait.
Teknoloji, bilim ve sanatı bir araya getiren XMAM’in kurucuları arasında Mert Fırat, Muzaffer Yıldırım, Ferdi Alıcı ve Eylül Duranağaç Alıcı var.
Müzenin küratörü ise Contemporary İstanbul’a dijital sanat alanındaki işleri getirmesiyle tanıdığımız Esra Özkan.

Haberin Devamı

Şimdi de dijital sanat müzesi

Yüksel Arslan’ın da olduğu sürrealizm sergisi

Londra’daki Tate Modern, 24 Şubat’ta geniş kapsamlı ve heyecan verici bir sürrealizm sergisi düzenliyor.
150’den fazla işin yer alacağı “Surrealism Beyond Borders” isimli sergi, 80 yıllık bir zaman dilimini kapsayacak.
Serginin değineceği en önemli nokta ise sürrealizmin dünyadaki sanatçılar tarafından nasıl kabul edilip uygulandığını anlayabilmek için akımın gelişip serpildiği yerlere odaklanması.
Mesela Sürrealist Araştırma Bürosu’yla Paris, Art et Liberté grubuyla Kahire, sürrealist akımın önce yazarlar tarafından başlatıldığı yer olan Karayipler, kadın sanatçıların yaratıcı bağlarıyla şekillendiği Mexico City ve yine akımın radikal siyaset için bir araç olarak kullanıldığı yer olan Şikago bunlardan bazıları.
Sergide Joan Miró, Frances del Valle, Yayoi Kusama, Pablo Picasso, Marcel Duchamp, Gabriel García Márquez ve André Breton gibi tanınmış sanatçı ve yazarlar yanı sıra ismini daha önce duymadığımız, onlarca sanatçı ve yazar da yer alacak.
Türkiye’den ise Yüksel Arslan’ın işleri sergilenecek.
Aslında bu serginin The MET versiyonu ekim ayında New York’ta gösterilmeye başlanmıştı.
Tate Modern versiyonu ise daha farklı bir sergileme alanı sunacağı için deneyimi bambaşka olacak.

Yazarın Tüm Yazıları