Orada bir Oaxaca var uzakta

Bugün “başka diyarlar”dan tavsiyelerim var. İlki, Meksika’nın yeni havalı çocuğu Oaxaca (“Wahahka” diye telaffuz ediliyor).

Haberin Devamı

Bir süredir gezginlerin radarında Oaxaca.

Peki neden?

Oaxaca’nın çekiciliğinin birden fazla nedeni var: Pandemi sırasında ve sonrasında dijital göçebeler, sanatçılar ve bohem zenginlerin burayı tercih etmeye başlaması, Nomad List’in “Meksika’da Yaşanacak En İyi Yerler” listesinde Cabo San Lucas, Tulum ve Puerto Vallarta’yı geride bırakması, peş peşe açılan restoranlarla gastronomide yeni bir soluk olması, başta Puerto Escondido olmak üzere okyanus kıyısındaki irili ufaklı kasabaları...

Ama Oaxaca’ya bu popülerliği getiren esas ana unsur 16’dan fazla etnik topluluk ve onların kültürleri...

Peki Oaxaca’da neler yapılır?

İlk tavsiye: Yıl boyu Oaxaca’da çok sayıda festival ve geçit töreni yapılıyor. Onlardan birini yakalayıp mutlaka izlemeli.

Çünkü bu festivaller müzik ve kostümün muhteşem bir karışımı. O festivallerden bazıları şöyle: Temmuz ayının son iki pazartesi günü yapılan en büyük festival Guelaguetza, şubatın ilk haftasında yapılan Karnaval, 23 Aralık’ta düzenlenen Noche de Rábanos (Turp Gecesi) ve meşhur Dia de los Muertos (Ölüler Günü)...

Haberin Devamı

İkinci tavsiye: Mezarlar, tapınaklar ve piramitlerden oluşan eski Zapotek başkenti Monte Albán’ı ziyaret edin.

Üçüncü tavsiye: Şef Jorge León’un Mexico City ve New York’ta çalıştıktan sonra çocukluğunun geçtiği evde açtığı restoran Alfonsina’ya gidin. Çünkü bu restoran için şöyle iddialı bir tanımlama var:

“Oaxaca, Meksika’nın yemek başkenti ise Alfonsina da ülkedeki en iyi restoranlardan biri.”

Ama bu restoranı bulmak kolay değil! Önce San Juan Bautista la Raya köyüne gitmek için bir taksiye binin. Sonra toprak yoldan sapın ve sokaktaki evlere benzeyen bir ev arayın. İşte restoran orada!

Dördüncü tavsiye:

Mezcal deneyim turlarına katılın. Mesela mezcal yapım sürecini agave tarlalarına götürerek anlatan “The Mezcal Journey” turuna...

Beşinci tavsiye:

Oaxaca’nın okyanus kenarındaki sahil kasabalarını keşfedin. Mesela sörfçüler tarafından çok iyi bilinen ama son yıllarda dijital göçebeler sayesinde hızla popülerlik kazanan Puerto Escondido’yu...

Haberin Devamı

Puerto Escondido’da şu plajlara uğrayın: La Punta, Playa Manzanillo ve komşu plajı Angelito.

Bitmedi...

Puerto Escondido’dan doğuya doğru ilerleyip Mazunte’ye uğrayın. Mazunte spiritüel topluluklar ve yoga meraklıları için bir cennet.

Mazunte’nin bitişiğindeki San Agustinillo ise nefis manzaralar sunan, çok uzun bir kumsala sahip.

San Agustinillo’dan sonra Meksika’nın tek resmi çıplaklar plajına ev sahipliği yapan, yıllar boyu hippilerin buluşma merkezi olmuş, bohem havasıyla 20 yıl önceki Tulum’u hatırlatan ünlü Playa Zipolite’ye gidin.

Ron Mueck’in heykelleri

Bir “başka diyar” tavsiyem de Milano’dan...
Triennale Milano ve Fondation Cartier’nin ortak düzenlediği Avustralyalı ünlü sanatçı Ron Mueck sergisi.
10 Mart’a dek görülebilecek sergide Mueck’in yapımı aylar, hatta yıllar süren aşırı gerçekçi heykelleri toplu şekilde yer alıyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları