Genç sanatçı adaylarını bizimle tanıştıran üçlü

7 yıldır ülkenin yeni mezun genç sanatçı adaylarının eserlerini sergileyen harika bir platform var: BASE. Bu yılki edisyonu Akaretler Sıraevler’de, 13-17 Aralık’ta yapılacak BASE’in yaratıcıları İdil-Ali Bilge ve Aslı Boduroğlu’yla konuştum. Bu platform nasıl ortaya çıktı ve şimdi nerelere geldi diye...

Haberin Devamı

HER YIL 2 BİN GENÇ SANATÇI ADAYI!

◊ BASE fikri ilk ne zaman doğdu? Üçünüz bir araya gelip bir platform kursak mı dediniz?

- 2012’de New York Academy of Art’ın mezuniyet sergisine gitmiştik. Okulun, eğitimini tamamlayan sanatçılarını sanat dünyası ile buluşturmak için gösterdiği çaba çok ilgimizi çekmişti. Sanatçılar üretimlerini gelen misafirlere heyecanla anlatıyor, kariyerleri için pek çok önemli kişiyle tanışıyordu.

O zaman düşünmüştük; Türkiye’de kim bilir güzel sanatlar fakültesinden kaç kişi mezun oluyor, sanat izleyicisi/alıcısı olarak bizler ne kadarını tanıyabiliyoruz ve ne kadarı hiç sanat dünyasına ulaşamadan cesaretini kaybedip bırakıyor acaba diye...

Kişisel merakımızdan dolayı sergileri gezmenin yanı sıra fırsat oldukça Mimar Sinan, Marmara gibi okulların mezuniyet sergilerine de gitmeye çalışıyorduk.

Haberin Devamı

Mezuniyet sergilerini okullardan dışarı taşıyıp geleceğin önemli sanatçıları arasında olacak bu gençleri doğru kişilerle buluşturmak, cesaret kazandırmak, üretimlerini geniş bir izleyiciye sergileme fırsatı sunmak, Türkiye’nin farklı şehirlerinde sanat okuyup mezun olmuş sanatçı adaylarına eşit bir görünürlük vermek 2012’den beri hep aklımızdaydı!

2017’de birkaç üniversitenin kapısını çalıp bu fikri anlattığımızda böyle bir birlikteliğe ne kadar ihtiyaç olduğunu gördük ve kollarımızı sıvadık.

Türkiye’de güzel sanatlar fakültesi veya sanatla ilgili fakültelerin olduğu yaklaşık 75 üniversite var ve her yıl mezun olan yaklaşık 2 bin genç sanatçı adayı! Başlangıcımız bu şekilde oldu.

◊ Sizce hem gençler hem de katılımcı nezdinde platformun değeri anlaşıldı mı?

- Evet, sanatçılar burada gerçekten sanat dünyasından önemli bağlantılar kuruyor. Bu fırsatın farkında olan ve bunu iyi değerlendiren çok fazla BASE katılımcımız var. Üniversitelerde öğrencilerin son sınıflarında BASE’e hazırlandığını duyup seviniyoruz.

Genç sanatçı adaylarını bizimle tanıştıran üçlü
Ali-İdil Bilge  -  Aslı Boduroğlu 

FIRTINADA KİM GELİR DİYORDUK Kİ...

Haberin Devamı

◊ 7 yıl içinde karşılaştığınız en ilginç olay?

- 2017’nin aralık ayında, yani ilk yılımızda, dışarıda fırtına ve kar vardı. Acaba kimse gelecek mi diye düşünürken ön gösterime tüm sanat dünyasından 3 bin kişinin gelmesini unutmak mümkün değil!

◊ Şimdiye dek kimler BASE’den çıkıp kendini sanat piyasasında kabul ettirdi?

- Çok fazla sanatçı var! Mesela İbrahim Erdoğan, Hamza Kırbaş, Seçil Büyükkan, Uğur Bişirici, Damla Yalçın, Metin Alper Kurt, Handan Akarsu, Aytuğ Aykut, Berk Güntürk, Elif İlayda Bekdemir, Çiğdem Akgün, Gizem Çeşmeci, Engin Konuklu...

HER ZAMAN BİR CESARET SÖZ KONUSU!

◊ Bu yılki sergide yenilik var mı?

- BASE’e katılmış sanatçılarımızın güncel üretimlerini sergilediğimiz BASELECTED adlı bir seri var. Bu kapsamda Uğur Bişirici ve Seçil Büyükkan’a solo sergi yapıyoruz. Ayrıca BASE ile eş zamanlı olarak İBB tarafından İstanbul Tasarım Müzesi’ne dönüşen, Mimar Sinan eseri Süleymaniye Sıra Dükkânları’nda BASE Atölye adlı mekânımız açılıyor.

Haberin Devamı

◊ Genç sanatçılarımız yenilikçi mi, cesur mu?

- Yaratıcılık sancılı ve zamanla olgunlaşan bir süreç. Bu nedenle genç sanatçılar öncelikle birey olarak kendi iç hesaplaşmalarına odaklanıyor. Dolayısıyla her zaman bir cesaret söz konusu. Genelde Türkiye ve dünya gündemini de takip ettiklerini görüyoruz. Mesela bu yıl kadın, kimlik, cinsiyet, kentsel dönüşüm ve doğa, sanatçıların ortak üretim konusu olmuş.

Genç sanatçı adaylarını bizimle tanıştıran üçlü

Unutmadan...

BASE’de bu yıl 26 şehir, 36 üniversiteden 120 sanatçı adayına ait 130 yapıt sergilenecek. Küratör her zaman olduğu gibi Derya Yücel.  

 

Yazarın Tüm Yazıları