Cumartesi karması

Ünü Financial Times’a kadar uzanan Alaçatılı bir dondurmacı. “Kap değişirse tat değişir” diyen bir tasarımcı ve taze malzemenin önemine değinen bir balıkçı.

Haberin Devamı

◊ İYİ HİSSİN PEŞİNİ BIRAKMADI
Kap değişirse tat değişir.
Müjde Mısırlı Zoto’nun tasarımlarına ilham veren bir Anadolu deyişi bu.
“Çünkü” diyor Müjde; “Yiyip içtiğin kadar, onları neyin içinde yediğin içtiğin de önemli.”
Bundan 8 yıl önce kurduğu Müj Design ile bambaşka bir yola girmiş Müjde.
Sadece merak ve deneme hevesiyle bir gün Birsen Canbaz’ın atölyesine gitmiş ve böylece çamurla tanışmış:
“İyi anlaştığımızı gördüm. Elle tutulur, üç boyutlu bir üretim içinde olmak çok iyi hissettirdi.”
Elbette bu iyi hissin devamı gelmiş. Zaten hayat, iyi hissettiklerimizin peşinde koşmak değil midir? Müjde de onu yakalamışken bırakmamış.
Yaptığı tasarımların çevresinde beğeni ve talep görmesi onu daha çok cesaretlendirince sadece bu işi yaparak hayatına devam etmeye karar vermiş.
Sonunda peşini bırakmadığı bu “iyi his”, kendi atölyesini kurup markalaşmaya kadar götürmüş onu.
Müjde, koleksiyonundaki her parçanın birden fazla işlev üstlenmesini seviyor, buna özen gösteriyor. Bu nedenle “Bu ne için?” diye soranlara, “Ne için isterseniz” yanıtını veriyor:
“Mesela bir fincanla sadece kahve değil, çorba ve tatlı da servis edilebilir. Aynı kabı bazen servis tabağı, bazen supla, bazen tepsi olarak kullanmak mümkün. Karaf bir bakmışsınız vazo işlevi görüyor. Sınırları kaldırmayı ve çok amaçlı kullanımı önemsiyorum.”

◊ EN İYİ 25 DONDURMACI ARASINDA
Financial Times yakın zamanda “Dünyanın en iyi 25 dondurmacısı” başlıklı bir liste yaptı. Lizbon’dan San Francisco’ya, Melbourne’den Singapur’a kadar dünyanın farklı yerlerinden dondurma dükkânlarının olduğu listeye Türkiye’den giren tek yer ise Alaçatı’daki Dondurmino oldu.
Dondurmino’nun bu başarısının arkasında “Gelato master chef” unvanına sahip Mehmet Ali Akbulut var.
40 yıldır dondurma sektöründe Akbulut. 150 farklı dondurmanın sunulduğu Dondurmino’yu ise 2014’te açmıştı.
Bir süredir Dondurmino yeni yerinde. Hacımemiş’in en güzel köşesinde, çok özel binalardan birinin altında.
Yeni Dondurmino binasının üstü eskiden Hacımemiş Palas isminde şık bir oteldi.
Şimdi bu otel de Mehmet Ali Akbulut’un eşi Perihan Hanım’la beraber sahibi olduğu Kurabiye Otel’e geçmiş. Yeni adı da Kurabiye Palas olmuş.

◊ BALIKÇI NİYAZİ YENİ YERİNDE
Geçtiğimiz yazlarda Balıkçı Niyazi, Alaçatı’daki Isolee Plaj içindeydi.
Ben de ilk kez orada keşfetmiş ve çok sevmiştim Niyazi’nin süssüz, leziz yemeklerini.
Bu sezon Balıkçı Niyazi, Cocos The Club Solto’nun sahiline taşınmış ve Niyazi Pavarotti ismini almış.
İşin başında önceki restoranlarda da olduğu gibi Ali Yuvanç var.
Yuvanç’ın en çok dikkat ettiği şey, iki günden sonra mutfakta bir malzeme barındırmamaya dikkat etmek.
Hatta bir keresinde şöyle demişti: “İnan burada yenilen her şeyi çiğ versem bir şey olmaz, yiyebilirsin. O kadar taze her şey.”
Yuvanç tüm ürünleri iki günde bir Urla’dan, Ovacık’tan ve bölgenin diğer yerlerindeki tedarikçilerinden getiriyormuş.
O taze ürünlerden biri de trança.
“Urla’dan çıkan bir balık” diyor Ali: “Çok nadir çıkar. Günde üç ya da beş tane. Kendine has özel bir lezzeti olan balıktır. İki dakika fazla pişirirsen tavuk gibi olur. Ona çok dikkat ediyoruz.”

Yazarın Tüm Yazıları