Tutarlı ebeveyn olmak neden çok önemli?

Bazen ebeveynler çocuk bakımı konusunda uzlaşamıyor. Örneğin bunalan bir baba, anneye “Bağırtma şunu, ne istiyorsa ver” diye seslenebiliyor. Böylece çocuk bağırarak bir şeyleri elde edebileceğini öğreniyor.

Haberin Devamı

* Çocuk “Bağırtma şunu, ne istiyorsa ver” tepkisini nasıl algılar? Böyle bir tepki, çocuğun gelişimini nasıl etkiler?

Gizem Ayşem Kahveci (Uzman klinik psikolog): Ağlamak, bağırmak gibi eylemler aslında çocukların dikkat çekmek için yaptıkları davranışlardır. Çocuk bağırmasın diye her istediğini yapmak bu tutumu pekiştirir. Bu da çocuk ergen, hatta yetişkin olduğunda dahi öfkeli, talepkâr ve inatçı bir iletişim biçimi geliştirmesine sebep olur.

Tutarlı ebeveyn olmak neden çok önemli

Nur Deniz Keklikçi (Çocuk gelişimi uzmanı): Çocuk, anne ve babasının kendiyle ilgili uzlaşamadığını fark eder ve çoğunlukla istediği şeyi yaptırabildiği ebeveynine yönelir, bu durumu ebeveynlerine karşı kullanabilir. İnatçılık, istemediği bir durumla karşılaştığında aşırı tepki verme veya ağlama gibi birçok davranış problemi gösterebilir. Çocuğun gelişiminde ebeveyn tutumları büyük önem taşır.

Haberin Devamı

* Bir şeyi bağırarak elde edeceğini anlayan çocuk bunu nasıl yansıtır?

Gizem Ayşem Kahveci: Bağırmayla istediğini elde eden çocuk bu eylemi artık amacına ulaşmak için bir araç olarak kullanmaya başlayacaktır. Bu durumun önüne geçilmediği takdirdeyse çocuk öfkesini kontrol etmekte zorlanacak, kendi iç dünyasında çatışmalar yaşayacaktır.

* Doğru tepki ve davranış biçimi nasıl olmalı? Ebeveynlere önerileriniz neler?

Gizem Ayşem Kahveci: Ebeveynlerin çocuklarına ‘sınırlı bir özgürlük alanı’
oluşturması gerekir. Ebeveyn sakin ve tutarlı olmalı, çocuğuna karşı doğru model, iyi bir dinleyici olarak anlayışlı bir anne-
baba profili çizilmelidir. Eğer çocuk bir şeyi bağırarak istiyorsa bunun altında yatan sebebe odaklanmak en doğrusu. Sebep çocuğa verilen sınırsız özgürlük mü, dürtülerini kontrol edememesi mi yoksa kendini ebeveyn karşısında güçsüz hissettiği için ses tonunu yükseltmesi mi? Bağırma tutumunun altında yatan sebebi anladıktan sonra bu tutumla her karşılaştığınızda sakin ve sabırlı kalmaya çalışın. Çocuğunuz sakinleştikten sonra aranızda bir sarılma ve sohbet ritüeli oluşturun. Sınırlı özgürlük çerçevesinde, o an ve şartlarla tutarlı bir şekilde, sabırla ve açıklamasını yaparak ‘hayır’ demekten vazgeçmeyin. Emin olun, sizi her seferinde deneyen çocuğunuz bir süre sonra işler istediği gibi gitmemesine rağmen kendini güvende ve anlaşılmış hissedeceğinden amacına ulaşmak için bağırmaktan vazgeçecektir. Unutmayalım ki çocukların en çok ihtiyacı olan dört temel ihtiyaç; sevgi, anlayış, sabır ve oyundur. Ebeveyn bu dört temel ihtiyacı göz ardı etmeden çocuğuyla iletişim kurduğunda çözülmeyecek iletişim problemi yoktur.

Haberin Devamı

Nur Deniz Keklikçi: Öncelikle anne ve baba kuralları net bir şekilde koymalı ve tutarlı olmalıdır. Annenin ‘hayır’ dediğine baba asla ‘evet’ dememeli. Aile içinde tutarlı bir dil benimsenmeli. Ebeveynler bağırarak bir şeyi isteyen çocuğa kızmamalı, abartılı tepki vermemeli. Kızdıkları zaman çocuk bu davranışı daha çok tekrar edebilir. Onun yerine çocuğa onun anlayabileceği düzeyde neden böyle davranmaması gerektiği anlatılmalıdır. “Ben çok yakınındayım, bağırmana gerek yok, istediğinde getirebilirim” gibi. Aynı zamanda çocuğa bu davranışın olumsuz sonuçları da anlatılabilir. “Bağırdığında küçük kardeşin uyanıyor. Yanıma gelip benden oyuncağını isteyebilirsin, sonra beraber oynayabiliriz” gibi sabırla, yapıcı bir şekilde yaklaşmak davranışı pekiştirmeyecektir. Evde kuralların olduğunu ve tutarlı bir şekilde uygulandığını gören çocuklarda bu tür davranışlara çok daha az rastlıyoruz.

Haberin Devamı

HADİ GİDELİM ANNE

80 Günde Devri Âlem

Jules Verne’in bu büyük eseri, ‘80 Günde Devri Âlem’ müzikli danslı bir çocuk oyunuyla sahnede!

Tutarlı ebeveyn olmak neden çok önemli

Yer: İstanbul-Trump Sahne
Tarih: Yarın Saat: 15.00
Yaş: 3+ İletişim: (0212) 348 78 40
Fiyatı: 79.25 lira

HAFTANIN KİTABI

‘Öncü Doktor Hipokrat’ bu büyük biliminsanının hayatını kendi dilinden anlatıyor.

Tutarlı ebeveyn olmak neden çok önemli

Yayınevi: Can Çocuk
Yazan: Luca Novelli Tür: Biyografi
Yaş: 9+ Sayfa: 120 Fiyatı: 22.40 lira

FOTOĞRAFINI ÇEK, GÖNDER

Ailenizin minik üyesinin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuklaHayat etiketiyle Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım.

Gizem ve Cihan Tosun’un oğlu Uygar.

Tutarlı ebeveyn olmak neden çok önemli

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları