Kültür maratonu başladı

Bir ülke ve halkı için yapılabilecek en güzel, en doğru, en değerli şeylerden biri yapılıyor şu anda. Türkiye’nin dört bir yanı, şehirden şehre, sanatın her dalıyla, kültür ağıyla örülüyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere 2 yıl önce Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’yle başlayan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bu yıl daha uzun zamana yayıldı ve çok daha kapsamlı hale getirildi. 
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın deneyimli ve alanında usta ekibi tarafından detaylı, özverili ve özenli bir çalışmayla ortaya konulan ve geçtiğimiz gün Nevşehir’de başlayan kültür maratonu Trabzon, Erzurum, Çanakkale, Gaziantep, Ankara, Konya, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Antalya olmak üzere 11 şehirde yapılacak.
Konserlerden sergilere, tiyatrodan opera ve bale gösterilerine, söyleşilerden atölyelere kadar yüzlerce değil, binlerce etkinlik halkla buluşmaya hazırlanıyor.  
İlk durak, en sevdiğim destinasyonlardan biri olan Kapadokya. 
Dünyada eşi benzeri bulunmayan Peribacaları ve rengarenk balonlarla adeta bir görsel şölenin yaşandığı Kapadokya’ya yolu düşenler, 9 gün boyunca birbirinden farklı deneyimler yaşamaya hazır olsun.

Haberin Devamı

Güzel atlar ülkesinin fotoğrafları

Size ilk olarak Kapadokya Kültür Yolu Festivali’nin en dikkat çeken etkinliklerinden biri olan Fotomaraton’dan bahsedeceğim. 
Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen yaklaşık 450 fotoğraf tutkununun katıldığı bu etkinlikte güzel atlar ülkesinin atlarının, peribacalarının, silüetlerinin birbirinden güzel fotoğrafları çekildi. Festivalin üçüncü gününde de ünlü belgesel yapımcısı ve fotoğrafçı Coşkun Aral, Kapadokya Üniversitesi Ürgüp Yerleşkesi’nde fotoğraf meraklılarıyla bir araya geldi, dereceye girenlere ödülleri dağıtıldı. 
Şahane bir miras kaldı geleceğe. 
Aral’ın “Festivalin bölgenin tanıtımına büyük katkı sağladığına inanıyorum” sözlerine aynen katılıyorum. 

Vadide senfoni ve Ferman Akgül

Festival gala konseri Paşabağları Vadisi’nde şef Eray İnal yönetimindeki Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası tarafından gerçekleştirildi. 
Konserin solistliğini üstlenen Ferman Akgül çok beğendiğim, dinlemekten keyif aldığım solistlerden biridir. 
Orada olup o muhteşem atmosferin ve konserin parçası olanlar hiç kuşkusuz unutulmaz anlar yaşadı. Manga’nın sevilen şarkılarının yanı sıra Âşık Veysel’den Neşet Ertaş’a değerli ozanların eserlerini senfoni orkestrası eşliğinde Paşabağları Vadisi’nde dinlemek paha biçilmez bir deneyim ve anı.
Paşabağları Vadisi’ndeki konserinin yanı Senfoni ile Neşet Ertaş Türküleri, 80’ler Melodileri, Müslüm Gürses Şarkıları, Cem Karaca ve Barış Manço Şarkıları, Antalya Devlet Opera ve Balesi’nin Venera Ensemble konserleri de olacak. 
Festival süresince ayrıca Göreme Festival Alanı, Avanos Amfi Tiyatro Açıkhava Sahnesi’nde birbirinden ünlü isimlerin konserleri gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Tiyatro ve müzikaller

Kültür Yolu Festivalleri, konser ve diğer etkinliklerin yanı sıra tiyatro ve müzikalleri de ücretsiz olarak halkla buluşturuyor. 
Kapadokya ayağında gerçekleşecek olanlardan bazıları; Kürşat Taner ile Türkü Tiyatrosu, Süheyl Uygur ve Behzat Uygur’un “Hey Gidi Günler”, Nazan Kesal’ın “Yaralarım Aşktandır”, İzmir Devlet Tiyatrosu’nun “İki Bekar”, Van Devlet Tiyatrosu’nun “Scapin’in Dolapları” ve Bursa Devlet Tiyatrosu’nun “Sonum Başlangıcımdır” oyunları.

Yapay zekâ ile Atatürk fotoğrafları

Sergiler olmadan olmaz.
Resmin şairi olarak anılan Devrim Erbil’in mozaik, sedef, vitray, batik, halı, özgün baskı ve resimden oluşan tüm tekniklerden elde ettiği örneklerin izlenebileceği “Kapadokya’ya Sevgilerimle” sergisi festival süresince Güray Müze’de sergilenecek.
Dünyaca ünlü sanatçı Refik Anadol’un Rönesans dönemine ait tüm heykellerin görselleriyle yapay zekâyı eğiterek oluşturduğu, dinamik formda veri heykellerinin yer aldığı “Rönesans Rüyaları” dijital enstalasyonu Meryem Ana Kilisesi’nde görülebilecek.
Atatürk’ün binden fazla fotoğrafıyla, yapay zekâ teknolojisi kullanılarak hazırlanan “Bir Hayalin İnşası” dijital enstalasyon sergisi festival kapsamında Avanos’ta Kızılırmak kenarında görülebilecek. 
Heyecanlanmamak elde değil. 

Haberin Devamı

Dünyanın gözü buraya

Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali uluslararası balon etkinliklerine de ev sahipliği yapacak. Festivalin son 3 gününde sıcak hava balonu etkinlikleriyle Kapadokya semalarında renkli görüntüler oluşacak. Yurtdışında özel olarak tasarlanmış onlarca sıcak hava balonu festival kapsamında bölgeye gelirken, Kapadokya geceleri de Night Glow etkinlikleriyle ışıl ışıl olacak. Tüm bu etkinliklerin yerel halkı sanatla ve eğlenceyle buluşturmanın yanı sıra dünyanın gözünü ülkemize çevireceğine ve önümüzdeki yıllarda çok daha fazla turisti buralara çekeceğine şüphem yok.

Yazarın Tüm Yazıları