Kasım senaryoları

Türkiye’de bir siyaset klasiğidir. Seçim yapılana kadar her ilkbahar ve sonbaharda erken seçim konuşulur. 2023 yılı haziran ayında yapılması gereken genel seçimlerin 2022 yılı Kasım ayına alınacağına ilişkin iddialar, son günlerde çok konuşulmaya başlandı.

Haberin Devamı

Siyasilerle yapılan üç sohbetten ikisini kasımda seçim senaryoları oluşturuyor. Bunun adı ‘erken veya baskın seçim’ değil de olsa olsa ‘erkene alınmış seçim’ olabilir. Biz de kasımda seçim olacağını iddia edenlerle, neden olamayacağını savunanların bakış açılarını aktardık.

Seçimin erkene alınacağını iddia edenler, hükümette son dönemde yapılan bazı hazırlıklara atıf yapıyor. Artan fiyatları kontrol etmek için yapılan bazı çalışmaları, 3600 gösterge ve EYT’lilerle ilgili hazırlıkları, esnaf, emekliler ve asgari ücretlilerle ilgili iyileştirme iddialarını seçime hazırlık olarak gösteriyorlar. Ekonomik göstergeler daha kötüleşmeden, kıştan çıkan seçmenin olumsuz psikolojisi de hesaba katılarak plan yapıldığı iddia ediliyor.

Seçimin zamanında olacağını savunanların en önemli tezi, mart ayı sonunda yapılan Seçim Yasası değişikliği. ‘Seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesi, artık oyların o ildeki en büyük partiye avantaj sağlaması, il ve ilçe seçim kurul başkanlarının değiştirilmesi’ amacını taşıyan yasa, kasımda yapılacak seçimde kullanılamaz. Bu yasanın uygulanabilmesi için Anayasa’ya göre bir yıl geçmesi gerekiyor. İktidarın bütün bu düzenlemelerden vazgeçip, ortağı MHP’yi de ikna etmesi şart ya da Anayasa’yı değiştirecek. Ayrıca, YSK’nın bu yasaya göre başlattığı tüm hazırlıkların da rafa kaldırılması gerekecek. Tablo böyle ama iddialar bitmiyor. 24 saatte çok şeyin değiştiği bu arenada, senaryo bitmez.

Haberin Devamı

KARPUZ SEÇİLDİ AYVA BAĞIMSIZ KALDI

GEÇEN hafta, seçimlerde refakatsiz oy kullanmasına olanak sağlayan yeni düzenleme nedeniyle görme engelli vatandaşlarla yapılan provayı aktarmıştık. Partilerin meyve isimleriyle sembolize edildiği seçim provası epey ilgi çekti.

Kasım senaryoları

Türkiye Beyazay Derneği’nin Kocaeli Belediyesi’nin desteğiyle yaptığı simülasyonda partiler elma, armut, kiraz, çilek, karpuz, muz, kavun isimleriyle sembolize edilmişti. Braille alfabesiyle şablonlar hazırlandı ve buna dokunarak okuyan 16 görme engelli vatandaş tercih yaptı. Kazanan karpuz oldu.

Haberin Devamı

Kasım senaryoları

Seçim provasında, dernek başkanı ve eski AK Parti Milletvekili Lokman Ayva, soy ismi nedeniyle epey espri konusu yapıldı. Ayva’nın seçilecek parti isimleri arasına konulmadığını görenler, “Başkan seçilememekten mi korktun?” diye takıldı. “Başkan Kocaeli seçmeni değil, bu sandıklarda oy kullanamaz” diye itiraz edenler de oldu. Gülüşmeler arasında buna çözüm bulundu. Oy pusulasına konulan ‘diğerler’ kısmını gösteren Lokman Ayva, bağımsız olduğunu dile getirerek oy kullandı.

Sonuçta, ‘Yıllar sonra kendi irademizi ortaya koymak istiyoruz’ diyen görme engelliler bu sınavı başarıyla geçti. Şimdi sıra YSK’nın hazırlığında.

BEYİN GÖÇÜNÜ TERSİNE ÇEVİRMEK

Haberin Devamı

GÜN geçmiyor ki, gençlerin eğitim ve iş amacıyla yurtdışını tercih etmelerine ilişkin ‘beyin göçü’ sorunu, TBMM kürsüsünden dile getirilmesin.

Verilere göre, her yıl 350 ile 500 bin arasında göç oluyor Türkiye’den. Sadece 50 bini eğitim için giden gençler. Bunların neredeyse tamamına yakını iyi eğitimli. Üniversiteyi bitirdikten sonra gidenler de dahil edildiğinde rakam katlanıyor. Avrupa ülkeleri doktor, bilgisayar mühendisi, yazılım ve bankacılık konularında eğitim gören gençleri tercih ediyor. ABD, Kanada, Almanya, Hollanda, Avustralya, İsveç tercih edilen ülkeler listesinde başı çekiyor. Gençlerin gelecek kaygısı, torpil, işsizlik gibi gerekçelerle yurtdışını tercih ettiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Konu geçen günlerde HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik tarafından TBMM Genel Kurulu’nda da gündeme getirildi. Parti ayrımı gözetmeksizin tüm milletvekillerinin benzer kaygıları taşıdığını, bu nedenle ‘tersine göçün’ desteklenmesi gerektiğini savunduklarını biliyoruz.

Z kuşağını anlamak üzerine araştırma yapanların, bu gençlerin seçimlerdeki oylarına talip olan partilerin, gençlerin umutsuzluklarını, özgür gelecek kaygılarını görmeleri gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları