Eski Ankara esnafının izinde

Yıllar önce, çocukluğumun geçtiği Cebeci’ye gidip, çocuk gözlerimle bildiğim semte bu kez genç gözlerimle baktığım o günü hatırlıyorum.

Haberin Devamı

Eski Ankara esnafının izinde

Köprünün ayağındaki iki dükkân yerli yerindeydi. Kırtasiyeye uğrayıp, sadece anı olsun diye hiç ihtiyacım olmayan bir şeyler aldım, sohbet ettim. Binanın yıkılıp yenileneceğini, kırtasiyenin de kapanacağını öğrendiğimde üzülmüştüm. 90’ların başında, okul ihtiyaçları genellikle bu kırtasiyeden karşılanır, Cebeci Köprüsü’nden geçilip Soysal Sokak’taki İltekin İlkokulu’na ulaşılırdı pürtelaş. Bazen de kırtasiyenin tam karşısındaki yufkacıdan alınan yufkayla, davul fırında börek yapılırdı... Bizim ‘Eskiye rağbet olsaydı bitpazarına nur yağardı” diyen bir atasözümüz bile var. Eski dükkânların, işletmelerin de çoğunluğun gözünde bir önemi yok haliyle. Oysa, çocukluğunda simit aldığın fırından çocuğunun da simit almasının bir değeri yok mu? Ya da o fırının kendine has, değişmeyen bir lezzetinin keyfine torununla birlikte varmanın... Var elbet.

Eski Ankara esnafının izinde

DİLERİM HEP YAŞASINLAR

Haberin Devamı

Instagram hesabından takip edebileceğiniz @eskiankaraesnafi, bu işletmelerin peşine düşüyor. İpek Arıkan bu hesapta, kentin hâlâ yaşayan eski dükkânlarını tanıtıyor, hikâyelerini anlatıyor. Boğaziçi Lokantası, Turşucu Hüsmen Aga, Bale Kundura, Gramofoncu Kadir Usta, Örnek Kasketleri, Şekerci Ali Uzun, Foto Naci, Ankara Şapka, Şıkdüğme, Flamingo Pastanesi ve daha nicesi @eskiankaraesnafi’nın paylaşımları arasında yer alıyor. Dilerim hep yaşasınlar. Biz de çocukken ailemizle gittiğimiz fırından, torunumuzla simit alabilelim...

Eski Ankara esnafının izinde

KALEDEKİ KLİP SETİ

@eskiankaraesnafi, Barış Manço’nun ‘Nane Limon Kabuğu’ şarkısının klibine ev sahipliği yapan 100 yıllık Kalaycılar Baharat’ın fotoğraflarını da paylaştı.

Eski Ankara esnafının izinde

Dükkân, Ankara Kalesi’nde bulunuyor.

Eski Ankara esnafının izinde

BAŞKENT’İN ‘YILDIZLI GECE’Sİ

İllüstratör Cihan Engin, uzun zaman önce yapmış bu çalışmayı, bense yeni karşılaştım. @cihanengin, Instagram hesabından yaptığı paylaşıma, “Van Gogh’un ‘Yıldızlı Gece’sinin bir yorumunu da Ankara için yaptım” notunu düşmüş.

Eski Ankara esnafının izinde

KOLEJ’DE TEMİZLİK VE PANDEMİ HAYALETLERİ

Dijital kolaj sihirbazı @effectifu, Kolej’de temizliğe başlamış. “Kış temizliği” notuyla paylaşılan fotoğrafa, @impalos_film, “@effectifu trafik cezası yazılmasın diye MOBESE’leri kapatmaya çalışıyor” yorumu yaparken, @effectifu’nun yanıtıysa “Polis gelmeden toplamalı” olmuş. Bir başka çalışmaysa, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden. Paylaşıma, “2020-2021 eğitim öğretim yılı pandemi hayaletleri Mülkiye’de” notu düşülmüş.

Eski Ankara esnafının izinde

KISA KISA SOSYAL MEDYA

Haberin Devamı

@entelayca Ankara’yı seviyorum ama Ankara romantizmine HAYIR. Dümdüz seviyoruz işte, efektli Kızılay Meydanı fotosunun konuyla alakası yok cidden.
@ayazlardan Ankara’da insan kendini sıradan bir sokak, basit bir kaldırım herhangi bir bina ile özdeşleştirebiliyor.
@ArthrMrgn_ 1 gün içinde 4 mevsimi yaşatan Ankara günleri yine geldi.
@cnmbenfenolcam Ankara özlemimi biraz olsun azaltsın diye ışıklı mışıklı klavye aldım.
@jenthera Bir Ankaralı olarak övünebildiğim tek şey, eşimle birinci yıl dönümümüzü Aspava’da kutlamış olmak.
@nilgunog Ankaralı erkeklerin romantiklik anlayışı Aspava’da masaya gül döktürmek.
@ankarafiIozofu Bana şimdi kaybolan yıllarımı verseler Çayyolu’ndan arsa alırım.
@twiitankara Sağlığın kıymetini yatağa düşen, Ankara’nın kıymetini gurbete giden bilir.
@sisman1adam Bir Ankara dolmuşu der ki, ‘Vefa bilmeyene veda yakışır.’

Yazarın Tüm Yazıları