Emekliliğinizi ocak ayına erteleyin

Soru: Ekim ayında emekliliğim geliyor. Ek göstergem 3000. Ek gösterge artışı 2023’ün başında uygulamaya girecek. Bu durumda ek gösterge düzenlemesinden yararlanabilir miyim? Maaşım ve ikramiyem 3600 üzerinden mi olur? Ocak ayını mı beklemeliyim? Aysel T.

Haberin Devamı

Cevap: 3600 ek gösterge düzenlemesi 2023’ün Ocak ayında uygulamaya girecek. Ek gösterge ödemeleri de bu tarihten itibaren yatırılacak. Emekliliğinizi şimdi isterseniz ikramiye ve maaşınızın ek gösterge olmadan hesaplanacak. Eğer olabiliyorsa emekliliğinizi 2023’ün başına ertelemenizde fayda var.

ÇALIŞMA YILINIZ EKSİK

Soru: SSK başlangıç tarihim 3.10.1995 ve şu anki prim gün sayım 6100 gün. EYT’den yararlanabilir miyim? Ahmet F.

Cevap: Sizin durumunuzda 25 yıl çalışıp, 5675 prim gün ile 55 yaşında emekli olabiliyorsunuz. Prim gün sayısınız emeklilik için yetiyor ancak çalışma yılınız eksik. EYT’de nasıl bir çözüm olacağı henüz kesin değil ama prim gün sayısı ve çalışma yılı tam olup da yaşı bekleyenler emeklilikte yaşa takılıyor. Bu durumda EYT’den yararlanamayabilirsiniz.

Haberin Devamı

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILIYORSUNUZ

Soru: 14.2.1978 doğumluyum. Kasım 1998’de askere gittim, 18 ay askerlik yaptım. 1.8.2000 yılında sigortalı olarak işe başladım. 7860 gün sigortam var. Askerlik borçlanması yaparak sigorta girişimi 8.8.1999 öncesine çekebilir miyim ve EYT’li olur muyum? Arif C

Cevap: Sigorta başlangıcından önce yani çalışmaya başlamadan önce askere gittiyseniz askerlik borçlanması yapabilirsiniz. Böylece sigorta başlangıç tarihiniz borçlanacağınız gün sayısı kadar erkene çekilir ve bu da emeklilik yaşını etkiler. Buna göre de erken yaşta emekli olabilirsiniz. Sizin durumunuzda 7000 prim gün ile 60 yaşında emekli oluyorsunuz. Bu durumda da emeklilikte yaşa takılıyorsunuz.

EMEKLİ SANDIĞI KESENEĞİNİ İADE ALABİLİRSİNİZ

Soru: Ağustos 2013’te kamuda kadrolu memur olarak işe başlamıştım. Ağustos 2022’de görevden ayrıldım. Emekli Sandığı’na ödenen keseneklerin iadesini almam mümkün müdür? Serhat A.

Cevap: Emekli Sandığı’na ödenen keseneklerin iadesi için fiili hizmet süresine ve görevden ayrılma şekline bakılıyor. İstifa, kesenek iadesi için geçerli sayılıyor. Fiili hizmet süresinde ise 5 yıldan az olanlar ve 10 yıldan fazla olanlara kesenek iadesi yapılmıyor. Sizin fiili hizmet süreniz 9 yıl. Bu durumda Emekli Sandığı için ödenen kesenekleri iade alabilirsiniz.

Haberin Devamı

EK GÖSTERGE İKRAMİYEYİ ETKİLEMEYECEK

Soru: Sınıf öğretmeni olarak görev yaparken 1 Mart 2022 tarihinde 65 yaşı doldurmam nedeni ile emekli oldum. Temmuz 2022 katsayı artışından doğan ikramiye farkını aldım. 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan 3600 gösterge ikramiye farkından yararlanır mıyım? Muzaffer G.

Cevap: 3600 ek gösterge düzenlemesi çalışan memurların emekli ikramiyesini ve emekli maaşını olumlu etkileyecek. Emekli memurların ise maaşlarında artış yapacak ama ikramiyeye yansımayacak. Yani, kamudan emekli olanların, ek göstergeleri artınca, ikramiye farkı almayacaklar.

ŞİRKET SAHİPLERİ BAĞ-KUR’LU OLUYOR

Soru: Şirkette 2005 yılında çalışmaya başladım, 2010 yılında ortak oldum. SSK’lı olarak gözüküyorum. Sigorta başlangıcım 1995. Şirkete ortak olduğum dönem sonrasının Bağ-Kur üzerinden devam etmesi gerekiyormuş. Ben SSK’lı olarak devam etmek istiyorum. Ne yapmalıyım? Muzaffer K.

Haberin Devamı

Cevap: Şirket ortaklarının SSK’lı olarak devam etmesine imkan tanınmıyor. 2008 yılında sonra çalıştığı şirkete ortak olanlar artık SSK’lı olamıyorlar, 4/B’li olarak kayıtlarının yapılması gerekiyor. Dolayısıyla şirkete ortak olduğunuz dönemi 4/B’ye aktarmanız gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları