Bağ-Kur’lulara müjde

 Bağ-Kur’lular, nihayet isteklerine kavuştu, son yapılan yasal düzenleme ile bekledikleri prim indirimini aldılar.

Haberin Devamı

Önce kısa bir özet geçeyim. Sene başında, asgari ücretteki artışla birlikte prime esas kazançtaki artışa bağlı olarak, Bağ-Kur’luların da primleri arttı ve en düşük aylık Bağ-Kur primi 568,22 liraya çıktı. Sene başından bu yana da bu kesim, asgari ücretteki artış nedeniyle verilen devlet desteğinin kendilerine de verilmesini ve primlerinin düşürülmesini istiyor.

Yeri gelmişken şu bilgiyi de vereyim: Bağ-Kur’lular; yüzde 20 uzun vadeli sigorta kolları için, yüzde 12,5 sağlık sigortası için, yüzde 2 de iş kazası ve meslek hastalığı sigortası olmak üzere prime esas aylık kazançları üzerinden toplam yüzde 34,5 prim ödüyorlar. İşte, sene başından beri de bu oranın düşmesini talep ediyorlar.

PRİMDEN 5 PUAN İNDİRİM
Nihayet bu talepleri karşılık buldu ve Torba Kanun ile Bağ-Kur’luların ödedikleri primlerden 5 puanlık indirim yapıldı. Prim indirimi ise Ekim ayının başında başlayacak. Kanunda yazan maddeyi de aynen sizlerle paylaşayım: “Sigortalıların malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanır.”

Daha açık şöyle anlatayım. 1 Ekim’den itibaren Bağ-Kur’lular, yüzde 5 daha az prim ödeyecek. Bu da yüzde 34,5 prim ödeyen Bağ-Kur’lunun artık, yüzde 29,5 prim ödeyeceği anlamına geliyor ki, bunun rakamsal karşılığı da 82,35 lira. Yani, Bağ-Kur’lunun cebinden 82,35 lira daha az çıkacak, böylece 568,22 lira yerine 485,87 lira ödenecek. Şunu da belirteyim, 5 puanlık indirim sadece asgari ücret üzerinden prim ödeyenleri değil, tüm Bağ-Kur sigortalılarını kapsıyor.

KİMLER YARARLANACAK?
Peki, bu indirimden kimler yararlanacak? Öncelikle isteğe bağlı sigortalılar yararlanamayacak. Bunun dışında; köy ve mahalle muhtarları, ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar ve tarımsal faaliyette bulunanlar yararlanabilecek.

Tabii, bu haktan yararlanmanın da bazı şartları var. Birincisi, primlerin yasal süresi içinde ödenmiş olması gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK); prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ile gecikme zammı borcu bulunmaması da şart. Ancak, SGK’ya; prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını taksitlendiren veya yapılandıran sigortalılar bu taksitlendirme veya yapılandırma işlemleri devam ettiği sürece 5 puanlık indirim hakkını kullanabilecekler. 

Yazarın Tüm Yazıları