Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

Biden mı Trump mı... ABD kendi derdinde

Dünya tam da Gazze’de savaşın sona ermesi için Washington’dan liderlik beklerken ABD giderek yaklaşan başkanlık seçimleri nedeniyle iç siyasetin etkisi altına giriyor.

Haberin Devamı

Eski Başkan Donald Trump’ın Başkan Joe Biden’dan kasım ayındaki seçimlerde rövanşı alma ihtimali siyaset dünyasını karıştırıyor. Washington belli ki, 7 Kasım seçimleriyle aşırı meşgul, hesaplar da buna göre yapılıyor.

YAŞ ÖNEMLİ FAKTÖR

OCAK ayında ABD’de partilerin aday belirlemeyle ilgili ön seçimleri başlayacak. Cumhuriyet Partili Donald Trump, anketlerde partisindeki rakiplerden açık ara önde gidiyor.

ABD Başkanı Joe Biden da, Trump’a karşı durabilmek için yeniden aday olmak durumunda olduğunu açıkladı. Biden 81, Trump 76 yaşında. Her ne kadar Trump, Biden’a göre daha sağlıklı görünse de ikisinin de yaşı ciddi eleştiri konusu.

TRUMP’A SUÇLAMALAR

ABD’de özellikle seçimlerde sonuçları belirleyici olan eyaletlerde Trump’ın önde gittiğine dair anketler yayınlansa da gerçekte Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’den aday olacağı kesin değil.

Haberin Devamı

Çünkü 2020 ABD Kongre baskınından ABD devleti aleyhine komplo kurmaya kadar hakkında 91 ayrı suçlamadan dört ayrı dava açılmış durumda.

Bu suçlamalar Donald Trump’ın aday olmasına engel olmasa da 2024 yılı boyunca sürecek davalar, suçlamalar, hatta olası cezalar yıldırıcı ve dikkat dağıtıcı olabilir.

İKİNCİLİK YARIŞI

TRUMP, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığında açık ara önde giderken ikinci, yani yedek adaylık için de ciddi bir yarış söz konusu. Trump döneminde ABD’nin BM Daimi Büyükelçisi olan Nikki Haley ile Florida Valisi Ron deSantis ikincilik yarışında iki favori aday. Anketlerde Haley daha önde gibi gözükürken DeSantis’in aday olması halinde Trump’ın daha fazla desteğini alabileceği yorumları yapılıyor.

YA BIDEN ADAY OLMAZSA

BIDEN’a gelince, adaylık için mecbur kalmış gibi bir havası var. Gafları, unutkanlığı ve yön bulmada zorluk yaşadığına dair haberler çıkan Biden, Trump aday olmasa aday olmayacağına dair açıklamalar yaptı birkaç gün önce. Artık yola çıktığına göre de aday olmaya devam edeceğini söyledi.

Biden son anda yarıştan çekilmek zorunda kalırsa aday kim olacak? California Valisi Gavin Newsom, Başkan Yardımcısı Kamala Harris gibi isimler konuşulsa da hali hazırda Demokrat Parti Biden’ın adaylığı üzerine yoğunlaşmış durumda.

Haberin Devamı

YARDIMCISI KİM OLACAK

İLK siyahi ve kadın başkan yardımcısı olan Harris, Biden’ın ilk döneminde pek yıldızı parlayan bir siyasetçi olmadı. Hatta, Biden’a seçimlerde başka bir başkan yardımcısı adayıyla yarışmasını öneren analizler de yayınlandı. Ancak Harris’in oyun dışı bırakılmasının siyah ve Latin oylarda ters tepeceği yorumları da yapıldı.

Dolayısıyla Biden yarışa yeniden Harris ile katılacağa benziyor. Biden’ın seçilmesi ve görevi yarıda bırakmak durumunda kalması halinde Harris yönetimin başında olacak.

İNCE İNCE HESAPLAR

ABD siyaseti ince hesapların içinde. Donald Trump’ın yeniden seçilmesi halinde yetkilerini zorlayarak ülkeyi diktatörlüğe çevirebileceği yorumları yapılırken, Amerikalı Kongre üyeleri de uluslararası meselelerin yanı sıra ülkeyi daha yakından ilgilendiren konuları gündeme getirme çabası içinde.

Haberin Devamı

ÖNCE AMERİKA HAVASI

İŞTE tam da bu nedenle ABD’li senatörler Ukrayna’ya 61 milyar dolarlık yardımın yanı sıra İsrail ve Gazze’ye yardım içeren 106 milyar dolarlık ek bütçeyi bloke ettiler.

ABD’nin güney sınırındaki göç akınına karşı daha fazla önlem alınmasını talep eden Cumhuriyetçi senatörler, aksi halde Ukrayna’ya yardım tasarısına onay vermeyeceklerini söylüyor.

Biden ise yardım paketini geçirmek için sınır güvenliği konusunda önemli tavizler vermeye hazırlandığı mesajını verdi.

TÜRKİYE’YE F-16 SATIŞI

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, TBMM’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması ve ABD’nin F-16 satışıyla ilgili Kongre’nin eş zamanlı adım atmasını önerirken şu günlerde Biden Yönetimi’nin Kongre ile arasının pek iyi olmadığını söylemek mümkün. ABD iç siyaseti toz duman içinde. Ve başkanlık seçimleri yaklaştıkça bu siyasi fırtına halinin görüş mesafesini daha da azaltması muhtemel.

Yazarın Tüm Yazıları