Seçerken “kaçırdıklarımız”

MEDENİ memleketlerde “seçim”, sıradan bir olaydır.

Haberin Devamı

 

Bir şeyi seçmiş olmanız, başka şeyleri kaçırmış olmanız anlamına gelmez. Bizde maalesef öyle değildir! Ülke, seçim sürecinde gerilir. Sebeplerden ve sonuçlardan konuşulması, “gerilmiş don lastiğinin kısmete göre aldığı tavrın tartışılmasına yönelik” ve maç sonu programlarıyla da rekabet halinde olduğu için, her tercihin aslında bir vazgeçiş olduğu farkedilmez bile... Seçerken gözden kaçırdıklarımız, hatta elden kaçırdıklarımız,“seçtiklerimiz, kaçırdıklarımız, seçtiklerimiz, kaçırdıklarımız...” döngüsü içinde gündemde kendine yer bulamaz... Ankara ve İstanbul medyasının dayattığı gündem, hepimizin hayata dair kaygılarını (haklı olarak) alevlendirdiği için de İzmirli, kentin “marka değeri” olan ve üstelik kendisine ait resimleri ıskalar. İş bu yazı, alevli gündemin unutuvermeye çanak tutan tansiyonuna rağmen, İzmir’in kültür ve sanat hayatında eşsiz bir geleneği temsil eden “Uluslararası İzmir Festivali”nin 36. yılını, hele ki aziz Cumhuriyetin 100. yılında gözden kaçırmayalım diye yazılmıştır.

10 ETKİNLİKLE MERHABA
“Avrupa Festivaller Birliği”nin prestijli bir üyesi olan o Festival ki, her yıl İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV) evsahipliğinde düzenlenir. Tarihi mekânları sanatla buluşturarak Efes Antik Tiyatrosu, Celsus Kütüphanesi, Efes Odeon’un yanı sıra Meryemana Evi, St. Policarp Kilisesi, Agora, Bayraklı Ören Yeri, “Ana Tanrıça’nın Kenti” Metropolis, Büyük İskender’in İzmir’i yeniden kurduğu Kadifekale’yi, çağlar boyunca müzikle tedavinin başkenti olmuş Bergama Asklepion’u, Çeşme Kalesi’ni ve Türkiye’nin ilk yavaş kenti Seferihisar’daki Sığacık Kalesi’ni, kent tarihinin önemli tanıkları olan Ayavukla Kilisesi ile tarihi İzmir Sigara Fabrikasını, Efes Ticaret Agorası’nı ve Kızlarağası Hanı’nı, “sanatın yorumlandığı” kültür mekânları arasına katma becerisi ile de, her yıl dünya vitrininde baş köşeye taşır... Bu hafta, 36. Yılında, programındaki 10 etkinlik ile sanatseverlere “merhaba” demeye hazırlanıyor.
Festival, 2 Haziran 2023, saat 21.00’de, AASSM Büyük Salon’da yapılacak anlamlı bir konserle başlayacak. İKSEV’in, “geleceğe bırakılan önemli bir kültür mirası” olarak gördüğü genç bestecilerimize yeni ufuklar açan 12. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması, finale kalan “Keman Konçertoları”nın yarışacağı konserde, 2 dünya prömiyerini, Cumhuriyet’in 100. yılına ithâf etmiş olacak.
Bu yıl, AASSM, Efes Büyük Tiyatro, İzmir Tarihi Agora, Çeşme Kalesi ve Celsus Kütüphanesi’nde yapılacak etkinliklerin biletleri, AASSM ana gişe ve Biletix gişelerinde satışa çıkartıldı. Sanatseverler, ikinci konser için, 4 Haziran 2023 Pazar günü saat 21.00’de, “Efes Antik Tiyatro”da buluşacaklar. Tekfen Filarmoni, daimi şefleri Aziz Shokhakimov yönetiminde bu kez, genç kemancılarımız arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olan Veriko Tchumburidze’ye eşlik edecek. Konserde Hasan Uçarsu’nun “Portreler” adlı orkestra süiti, Çaykovski’nin “Re Majör Keman Konçertosu” ve Zoltan Kodaly’nin “Galanta Dansları” seslendirilecek.

KİMLER KİMLER İZLENDİ
Festival’in tutkunları, “İzmir sahneleri”nde 35 yıldır, İKSEV konuğu olarak, “Ray Charles, Joan Baez, Sting, Elton John, Chris De Burg, Kiri Te Kanawa, Byran Adams, James Brown, Paco De Lucia, Fazıl Say, Güher-Süher Pekinel, Leonidas Kavakos, Kudsi Erguner, Maksim Vengerov, José Careras, Alirio Diaz, Jan Garbarek, Emma Shapplin, Suna Kan, Ian Anderson, Chick Corea, İdil Biret, George Zamfir gibi isimleri böyle bir yazıya sığmayan sanatçılar ile Çek Filarmoni, Royal Philharmonic Orchestra, Philarmonia Arturo Toscanini, Berlin Oda Orkestrası, St. Petersburg Filarmoni Orkestrası, Leipzig Gewendhaus Bach Orkestrası, Viyana Filarmoni Orkestrası, Moskova Senfoni Orkestrası, Orchestra de Paris, La Scala, Concertgebauw Orkestrası, Berlin Filarmoni Orkestrası, Viyana Filarmoni Orkestrası ‘I Musici’ Oda Orkestrası gibi orkestraları; Yuri Temirkanov, Rafael Fruchbeck de Burgos, Emre Aracı, Lorin Maazel, Leonard Slatkin, Vladimir Ashkinazy, Ola Rudner, Alexander Rudin, David Gimenez, Tolga Kashif, Zubin Mehta, Myung-Whun Chung, Hikmet Şimşek, Rengim Gökmen, Gürer Aykal, Daniela Gatti ve Sir Simon Rattle gibi şefleri; Cristina Hoyos, Martha Graham Dance Campany, Baryshnikov & White Oak Dance Project, Scala Balesi, İspanya Ulusal Balesi, Cenevre Balesi, The Royal Balet of Flanders, Balet Du Rhin, Maurice Bejart Tokyo Balesi, New York City Balet, Montreal caz Balesi, Hollanda Ulusal Balesi” gibi bale topluluklarını izledi.
Bu sanatçılar, kariyer yolculuklarına “İzmir Festivali” adını yazdırırken, izleyebilenler de, müzikal estetiğin zirvedeki isimlerini artık torunlarına anlatıyorlar… Siz de anlatacak bir şeyler biriktirmeyi düşünmez misiniz ?

Yazarın Tüm Yazıları