Yasadışı patlıcan avında deniz çayırı katliamı

DENİZ patlıcanlarının Çeşme ve Didim’de denetimsiz avının sakıncalarını bu köşede birkaç kez dile getirdim. Bu canlıların özellikle deniz temizliği konusundaki yararı anlatmakla bitmez. Bizde pek ekonomik değeri olmayan deniz patlıcanları Uzakdoğu’da iyi fiyata alıcı buluyor, bu yüzden de bilinçsizce avlanıyor.

Haberin Devamı

 

O YÖNTEMLE KÖKLENDİ
Karaburun’da bu denetimsiz avın bir başka olumsuzluğunu da fotoğraf sanatçısı, gazeteci, yazar Lütfü Dağtaş aktarıyor: “Mordoğan açıklarında çerçeveli trol olarak bilinen yasadışı algarna yöntemiyle yapılan deniz patlıcanı avı sonunda deniz çayırları köklendi. Ağlarını toplamak için denize açılan Mordoğanlı balıkçılar, kayıp olduğunu, bulabildiklerinin ise parçalandığını gördü. Birçok deniz patlıcanının kıyıya vurması katliamın acı sonucunu ortaya koyuyordu. Ve balıkçıların haklı isyanı:

AĞLARIMIZ DA GİDİYOR
Mordoğan Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Mustafa Babayiğit: ‘Deniz patlıcanı tutacağız derken bizim ağları da götürüyorlar. Bu soruna çözüm istiyoruz. Bunlar, her limana adam koymuşlar, telefonla birbirleriyle haberleşip Sahil Güvenlik’ten kaçıyorlar. Son olarak 10 Nisan’da toplu katliam yaptılar.’

Haberin Devamı

YASAK BİR YÖNTEMDİR
Kooperatifin eski başkanı Yasedin Çidem: ‘2016’dan önce, 5 yıl avcılık serbestti. Ancak algarnayla değil, dalgıçlıkla. Burada yoğun deniz patlıcanı rezervi olduğu anlaşıldı ve algarnacılara gün doğdu. Algarnayla av yöntemi Türkiye genelinde yasaktır. Algarnacılar, 2016’dan beri Mordoğan bölgesinde balıkçılara yaklaşık 1.5 milyon TL zarar verdi.’ Yöre balıkçılarından Halil Tunç: ‘Denizin dibine kafes indirip dibi taraya taraya her yeri mahvediyorlar.’

NEDEN ÇOK ÖNEMLİDİR
Karaburun Mordoğan yöresinde, deniz patlıcanı çıkarmak için deniz dibinin taranarak köklenen deniz çayırları Akdeniz coğrafyasının önemli endemik türüdür. Tropikal ormanlardan daha fazla organik madde üreterek ekolojik açıdan katkı sağlarlar. Besin zincirinde en üst sırada yer alan besin kaynağıdırlar. Yüzlerce farklı omurgasıza barınak, korunak olurlar. Suyu oksijen yönüyle zenginleştirirler. Güçlü akıntı ve dalgaların şiddetini azaltırlar. Suyu berraklaştırma özellikleri vardır. Balıklarla eklem bacaklıların yumurtlama ve üremeleri için habitat görevi görürler. Çok sayıda tür için yaşam alanı olduklarından, balıkçılıkta ekonomik katkı sağlarlar. Daha pek çok yararları olan deniz çayırları bugün pek çok olumsuzluk karşısında ne acıdır ki hızla yitiyor.

Haberin Devamı

NASIL YOK OLUYORLAR
Kıyılarda sürdürülen rekreasyon çalışmaları, liman inşaatları ve kirlilik deniz çayırlarının hızlı yok oluşlarına neden olan baş etkenler. Bunlara kentsel ve endüstriyel atıkların denizlere deşarjını da eklersek olumsuzluğun katlandığını görürüz. Tarım faaliyetleri ve balık yetiştiriciliğinin neden olduğu besin tuzu konsantrasyonlarındaki artış nedeniyle yapraklarının üzerlerinin kaplanmasını da eklersek deniz çayırlarının kitlesel yok olmalarının nedenlerini toparlamış oluruz.

ZENGİNLİK ELDEN GİDİYOR
Şimdi de Mordoğanlı balıkçıların haklı isyanlarına yol açan trollerle yasadışı dip taramalarının neden olduğu katliam, bölgenin zenginliğini ortadan kaldırmaya dönük niteliktedir. Karalarımızdaki doğal varlıklar kadar deniz ve göl diplerindeki yaşamın da göz ardı edilmemesi yaşanabilir bir yerküre açısından son derece önemlidir. İlgili kurumların bu işin önünün alınması konusunda yoğun çaba harcamaları gereğini bir kez daha vurgulamakisterim.”

 

--------------------

BİR ÇEVRE DUYARSIZLIĞI

Haberin Devamı

Anıtı özenle kirleten
‘aferin’ de bekliyordur

Yasadışı patlıcan avında deniz çayırı katliamı

 

Karantina Meydanı’ndaki, “Demokrasi ve Dayanışma Anıtı”, sanki kendi bilmezleri çekiyor. Bu fotoğraf, yaklaşık üç hafta önce çekildi. Bir duyarsız çevre pisleten, anıtı kirletmişti. Umarım, temizlik görevlileri gerekeni yapmıştır. Yok, kirlilik duruyorsa, “Demek ki hoşa gidiyor” diye düşünürüm...

Yazarın Tüm Yazıları