Yargıdan aynı görüş: ‘Zeytini rahat bırakın’

ÖNCE geçmişe gidelim... Beş yıl önce, “Zeytin ve zeytinlik kabusu yine gündeme gelecek gibi” demişim. Zeytinliklerde maden dahil, her türlü yatırıma olanak sağlayan yasa teklifi maddesi, tepkiler üzerine geri çekilmiş, tartışılan tasarıdan çıkarılmış. Dönemin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı, zeytinliklerin yapılanması gerektiğini savunup, ‘7 defa da, 17 defa da, 27 defa da bu düzenleme Meclis’e gelebilir’ demiş. Ben de, ‘Ne dersiniz, zeytin kurtuldu mu, kabus geri dönecek mi?’ diye sormuşum.

Haberin Devamı



YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, geçen mart ayında Maden Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Özetlersek, maden arama, özellikle kömür çıkarma alanlarında zeytinlik yer alırsa, çalışma durmayacaktı. Zeytinliklerde de çalışma sürecek, kamu yararı dikkate alınarak geçici tesisler yapılabilecekti. Yönetmelik tepki çekti, yürütmenin durdurulması ve iptali için yargıya başvuruldu.
Danıştay 8. Dairesi, değişikliğin yürütmesini durdurdu. Düzenlemenin, Zeytinciliğin Islahı Hakkındaki Kanun’a aykırı olduğu gerekçe gösterildi. İptal istemi değerlendirilinceye kadar yönetmelik hükümleri uygulanamayacak, zeytin alanlarında madencilik yapılamayacaktı.
ORTAK KURUL DA ISRARLI
Ancak, bakanlık haziran ayında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda (DİDDK) 8’nci Daire’nin kararına itiraz etti. Kurul, davaya 10. Daire’nin bakması gerektiğine hükmetti, yürütmenin durdurulması kararını kaldırdı. DİDDK kararı uyarınca 8 ve 10’ncu daireler, ortak kurul oluşturdu. Kurul da bir kez daha yürütmenin durdurulmasına kararını verdi. Bu kez iki daire, zeytin katliamına yine ‘dur’ dedi.
İPTAL İYİCE RAHATLATIR
Zeytinle ilgili her yazımdaki gibi bitiriyorum: “Zeytin ağaçlarının korunmasını isteyenlerdenim. Yüksek yargı, dilerim Maden Yönetmeliği’nde, zeytin ağaçlarının sökülmesine olanak tanıyan değişikliği tümden iptal eder, bu kabus, endişeli bekleyiş, göz dikmeler de tamamen sona erer. Tarım alanlarının madencilik gibi gerekçelerle yok edilmemesini diliyor ve umuyorum...”

-------------


BİR SERGİ

Haberin Devamı

Deniz dibi atıklarıyla
‘Deniz yaşamına dikkat’

DENİZ Yaşamını Koruma Derneği, “Marmara’dan Akdeniz’e Sürdürülebilirlik Serüveni” projesini uyguladı, 90 günde bin 687 deniz mil kıyı seyri ve 82 farklı noktada 82 dalış gerçekleştirildi. Projeyi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, GEF Küçük Destek Programı, Turquoise Coast Environment Fund ve Anadolu Efes destekledi.
Seçilen limanlarda, son olarak Seferihisar Sığacık’ta deniz dibi temizliği de yapıldı. Yerel sanatçılar, çıkarılan atıklardan deniz kirliliğine dikkat çekmek adına çeşitli eserler yaptı. Eserler 25 Kasım’a kadar İzmir Alsancak Çatı Sanat Alanı’nda sergileniyor.(Şehitler Caddesi Umurbey Mahallesi 1527 Sokak No8-Eski Sümerbank)

----------------

BİR ANIMSATMA

Haberin Devamı

Gece Tuşları’nın
sergili imza günü
Benan Bilek’in, dokuz yaşamı anlattığı Gece Tuşları adlı kitabının söyleşili imza günü ve çini tabak sergisi yarın saat 15.00’de Alsancak Alyans Küçük Kulüp’te.
-----------------------

BİR ALINTI
Erdal Güçlü’den: “Bazen hayatın suyuna git, o seni nerede bırakacağını bilir. (La Edri)”

Yazarın Tüm Yazıları