Yapılacak çok iş var yurduma kolay gelsin

MEMLEKET yangın yeri. Tarihe geçecek bu orman yangını asla unutulmaz. Unutulmaması, dersler çıkarılması da şart. Belki öyküler yazılacak, besteler yapılacak... Bu yangın uzadıkça geçmişte tanık olduklarımı, sonrasını anımsıyorum.

Haberin Devamı

Elbette bu denli büyük değildi. Ormancılarla bir röportajımız geldi aklıma. Manisa Spil’de, Kuşadası Pamucak’ta bütün işi 24 saat bir kuleden duman gözetlemek olanlar... Sabuncubeli’nde yollarla ormanlık arasındaki zakkumların özellikle sigara izmaritini önlemek için dikildiğini o zaman öğrendim. (Gözetleme kuleleriyle zakkum fidanlığı bugün de var mı?)
İYİ NİYETLİ BİR YARIŞ
Her kafadan, elbette iyi niyetle sesler geliyor... İşi yardım olanlar, “7.5 milyon fidan” diyor. İş dünyasının her kesiminde dur durak yok zaten. TOBB bir günde 15.5 milyon lira toplandığını, gereken şekilde harcanacağını bildiriyor. Her ağzını açan 100 binlerce, milyonlarca fidandan söz ediyor. Ayrıca yangın yerlerine gönderilen gıda maddesi, su, buz, gerekli donanım, alet, açıkta kalan vatandaşa giysi gibi yardımlardan tepeler oluştu. İzledikçe duygusala bağlıyor insan, boğazlar düğümleniveriyor.
HEPSİ ALINIR HERHALDE
Özetle, kenetlendik yine. “Kararan yerlerin yeniden yeşermesi için her şey yapılır. Uçaktır, helikopterdir, yangın söndürme için ne gerekiyorsa da artık hazır edilir herhalde. Sahi, büyükşehir belediyelerinin itfaiyelerine orman yangınına karşı uçak, helikopter alınamaz mı?” diye düşünüyorum yavaştan. Ancak biraz da fren gerek. Bol keseden söz vermek yerine, ortalık bir durulsun, “Nerede, neye ihtiyaç var, milyonlarca fidanın şimdi zamanı mı?” gibi sorulara yanıt gerek.
SEFERBERLİK GEREK
Ormanlar için bir şeyler yapmak istiyor ama yangın bölgelerine gidemiyorsunuz. Eliniz, kolunuz bağlı durmayacaksınız. Bulunduğunuz yer, il, ilçe, köy, mahalle neresi olursa olsun, ormanlık alanlardaki çöpleri toplayabilirsiniz. Özellikle cam, şişe kırığı, piller, plastik gibi yanıcı, yangın çıkarıcı her şeyi... Tabii ki doğaya çöp atmayacaksınız siz de, attırmayacaksınız. Arabanızdan sigara izmariti fırlatmayacaksınız. Yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde ormanlık alanlarda çöp toplama seferberliği düzenlenebilir. Okullar açılırsa, bu kampanyalara her yaştan öğrenciler katılabilir. En önemli konulardan biri: Ormanlara girilmesin, şu mangal merakına bir çare bulunsun. Örneğin havai fişek yasak, istenirse renkli gösteri için lazer var.
İNSANÜSTÜ ÇABA VAR
Her seferinde yineliyorum: Ormanı bilerek ya da bilmeyerek yakanların elleri kırılsın. Kasıtlı yakanlar daha da beter olsun. Alevlerin bastırılmasında, yangınların söndürülmesinde ihmali olanlar mutlaka hesap versin. Sorumluların yakasına yapışılsın. Ateşle savaşta can verenlere, şehitlerimize rahmet, yaralılara ve etkilenenlere acil sağlık diliyorum. Yangının söndürülmesi için insan üstü çaba gösteren başta orman ve itfaiyelerdeki görevlilere, her meslekten gönüllülere de teşekkür ediyorum. Tüm memlekete kolay gelsin!
FIRSATÇILARA ‘YUH’
NOT: Yangınlar başlayınca alev topu, yanmaz eldiven gibi bazı gerekli malzeme fiyatlarının katlandığı ileri sürülüyor. Varsa böyle fırsatçılara, “Yuh” diyor ve vicdanlarıyla baş başa bırakıyorum. Sessiz sedasız, reklama kaçmadan yardım gönderenleri de kutluyorum.

Haberin Devamı



BİR EYLEM

Hiroşima’nın 76’ncı yılında
‘Atıklar kalksın’ çağrısı

“İZMİR’in Çernobili” olarak bilinen Gaziemir’deki nükleer atıkların kaldırılması için Belediye Başkanı Halil Arda’nın başlattığı “Duran Adam” eylemi bu kez 1945’te Hiroşima’ya atom bombası atılmasının 76’ncıyıldönümüne denk geldi. Arda, söz konusu alanda normal değerin 7 bin 219 katı radyasyon yayan atık bulunduğunu, devletin bunlara el koyması gerektiğini vurguladı, şunları söyledi:
DİKKAT ÇEKME ÇABASI
“Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Burayı temizlemeye gücü yetecektir. Nükleer enerjinin ne kadar tehlikeli olduğunu dünya 76 yıldır görüyor. Bu olaydan sonra dünya Nagazaki ve Çernobil’deki felaketleri yaşadı. En sonunda da Gaziemir nasıl getirilip gömüldüğü belli olmayan nükleer atıklarla baş başa kaldı. 14 yıldır tehlikeye dikkat çekmeye çalışıyoruz. Buranın temizlenmesini ve nükleer temalı bir park haline getirilmesini bekliyoruz.”

Yazarın Tüm Yazıları