Tarihi Vali Konağı’nı yeniden kazanıyoruz

SONUNDA olması gereken oldu... Bir üniversiteye emanet edilmesine karşın yağmalanan, harabeye dönüşen, İzmir’in 130 yıllık bir tarih mirasında mutlu sona gidiliyor. Tarihi İzmir Vali Konağı’ndan söz ediyorum… Şimdi biraz geçmişe dönelim…

Haberin Devamı

 

ATATÜRK’Ü AĞIRLADI
Atatürk’ü, İsmet İnönü’yü ağırlayan, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin kullanımındaki konağın kaderine terk edilmişliğinden birkaç kez söz ettim. Nisan ayında, Hanzade Ünuz’un çarpıcı fotoğraflı yazısından esinlenip, “Tarih mirasının değeri işte böyle bilinmez” diyerek gündeme getirmeye çalışmıştım:
“Değil kapı pencere, ne duvar kalmıştı ne de tavan. Sanki duvarlarda define aranmış gibi her yer delik deşik, paramparçaydı. Kapılar, pencereler ardına kadar açık. Camlar, panjurlar kırık, taşınabilecek ne varsa çalınmış. Yerler moloz dolu, sağlam bir metrekare alan kalmamış. Greyder soksanız ancak bu kadar paramparça olurdu bina. İzmir’in simge tarihi yapılarından Vali Konağı nasıl bu hale gelmişti?”

Haberin Devamı

SORULAR SORULAR
İzmir Valiliği’nden açıklama gelmişti: “Yapının yeniden kullanılması için hazırlanan tadilat projesinde son aşamaya gelinmiştir. Yapı, restorasyon çalışmaları yapılarak kullanıma hazır hale gelecektir.” Sormuştum: “Kullanım hakkı verilen o üniversitenin sorumluları konağın bu hale gelmesine neden, nasıl göz yummuştur? ‘Ne yaptınız’ denilecek midir? Konağın kullanım hakkı bu üniversiteden alınacak mıdır? Onarım sonrası konak hangi amaçla, ne olarak kullanılacaktır?”

YİNE TALAN EDİLDİ
Temmuz ayında, “Tarihi Vali Konağı’nı yeniden kazanalım” diyerek yine konu ettim: “Hanzade Ünuz, bazı kişilerin girip bir şeyler aldığı görüntülerle ele aldı konağı: ‘Hepinizden özür dilerim. Gücüm yetmedi, başaramadım. İzmir Vali Konağı’nın talan edilişine... Soyulmasına... Yok edilişine engel olamadım. İzmir’in tarihi bir değerine sahip çıkılmasını sağlayamadım.’ Bunda sonra ne olur, etkililer, yetkililer ne yapar, ne eder göreceğiz. Umarım İzmir’e yakışacak şekilde onarılır, yine kentin simgelerinden, gurur kaynaklarından biri olur.”

ÜNİVERSİTEDEN ALDIK
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, duyurdu güzel gelişmeyi: “Vali Konağı kıymetli misafirler ağırlamış, İzmir’in simge yapılarından... Bir takas gerçekleşmiş. Burası Katip Çelebi Üniversitesi müştemilatı yapılmak üzere devredilmiş. Son dönemde kamuoyunun hassasiyetini dikkate alarak yeni karar aşamasına geldik. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ne tahsisi iptal ettik, burayı tekrar valiliğe alıyoruz. Yeniden vali konağı olarak kullanılmak üzere... Hem bu binanın tarihi simgesel sebebi ile hem de konağın komşularının arzu ve isteklerine paralel olarak... Orayı tekrar restore ederek günün koşullarına cevap verecek şekilde binanın otantik hüviyetinin bozmadan valilerimizin kullanımına tahsis edeceğiz. Eylül ayı içerisinde ihaleye çıkacağız, bir-bir buçuk yıl içinde restore edeceğiz. Eskisinden daha güzel bir hale gelecek inşallah. ”

Haberin Devamı

UMUT VE TEŞEKKÜR
Tarihi Vali Konağı ile ilgili ilk kez iyimserim. Konağın komşularının çabaları övgüye değer. İzmir milletvekilleri Murat Bakan ve Aytun Çıray sürekli ilgileniyor. Mutlu son yolunda büyük adım atılmasını sağlayan Vali Yavuz Selim Köşger’e teşekkürler. Umarım her şey yolunda gider ve İzmir, tarihi konağına kavuşur. Herkese kolay gelsin!

Yazarın Tüm Yazıları